Blog

Pahar de vin (stiluri, cele mai bune pahare de vin pentru fiecare tip de vin)Băuturi

Ce pahare de vin ar trebui să utilizați pentru diferite tipuri de vin? Cât de important este rolul paharului de vin potrivit pentru experiența ta de a savura vinul?

Se spune că paharul potrivit aduce cele mai bune caracteristici și nuanțe ale vinului tău.

Toate diferitele ochelari - mari și mici, flauturi, cupe și cupe te pot încurca. Dar nu vă faceți griji. Nu trebuie să fii somelier pentru a-ți da seama.

În acest articol, vă vom prezenta prinanatomia unui pahar de vin,de ce folosești ochelari diferițipentru diferite vinuri șisfaturisă le alegeți - așa că veți ști exact care pahar de vin să împerecheați cu Vin rosu sau Dom Perignon în crama ta !

Veți descoperi șicel mai bun mod de a cumpăra cele mai bune vinuripentru a pune la dispoziție bunele dvs. apreciate pe tot parcursul anului!
Lecturi suplimentare

Descoperi cele mai bune mărci de vin din lume în 2020. De asemenea, doriți să aflați mai multe despre Vinuri franceze

Acest articol conține

(Faceți clic pe un link de mai jos pentru a trece la o anumită secțiune)

 • De ce ar trebui să utilizați un pahar de vin adecvat pentru servirea vinului?
 • Pahare de vin: Anatomie și materiale utilizate
 • Ce este un „Turn standard” de vin?
 • Pahare de vin de cumpărat în 2020 (după tipul de vin)
 • Sfaturi esențiale de reținut în timpul alegerii paharelor de vin
 • Cea mai ușoară modalitate de a cumpăra cele mai bune vinuri pentru pivnița dvs.

De ce ar trebui să utilizați un pahar de vin adecvat pentru servirea vinului?

De ce ar trebui să utilizați un pahar de vin adecvat pentru servirea vinului?

O mare parte a savurării vinului constă în savurarea aromei sale. Paharul de vin trebuie să adune aroma vinului, astfel încât să îl puteți savura atunci când beți.


Dacă folosiți o cană obișnuită și o umpleți până la refuz, toți vaporii caracteristici ai vinului vor dispărea până când veți începe să beți.

Dar, este mai mult decât să te bucuri de aroma vinului.


În primul rând, să facem un pas înapoi pentru a vedea cum a apărut paharul de vin modern.O scurtă istorie a paharului de vin

Se crede că cea mai timpurie formă de pahare de vin este ceașca de argint și ceramică folosită de romani în secolul al III-lea.

Paharul de vin pe care îl cunoașteți astăzi, cu baza, tulpina și bolul, a luat naștere în anii 1400 în Veneția, Italia, unde au fost centrate unii dintre cei mai buni producători de sticlă.

Dar Claus Riedel din secolul al XX-lea a fost primul care a recunoscut corelația dintre gustul vinului și forma paharului de vin. A lansat prima serie de pahare concepute pentru a se potrivi cu caracterul unui vin.


De atunci, paharul de vin a evoluat pentru a se potrivi diferitelor forme și stiluri pentru a se potrivi cu caracterul diferitelor tipuri de vin și Riedel continuă să fie un brand de sticlă de vârf.

Pahare de vin: Anatomie și materiale utilizate

Cum influențează o formă de pahar de vin experiența de băut?

Forma paharului de vin nu este menită doar să colecteze aroma vinului, ci influențează și cantitatea de vin care curge în gura ta. Determină dacă vinul se mișcă peste limbă sau se răspândește în lateral.

Acest lucru poate face de fapt același gust de vin destul de diferit!Părți dintr-un pahar de vin

Paharul de vin poate fi un pahar suflat sau fabricat manual și are aceste patru părți, de jos în sus:

1. Picior

Aceasta este secțiunea de bază plană a paharului care va ține paharul în poziție verticală pe masa de masă. Un picior mic poate face ca sticla să fie dezechilibrată, iar sticla se va răsturna cu ușurință pe mesele dvs. de luat masa. Un picior prea mare s-ar putea bloca sub platouri și tacâmuri sau tacâmuri.

2. Tulpină

Tulpina este secțiunea subțire, a gâtului, în care dețineți de obicei paharul sau sticla de vin. Ținându-l acolo vă împiedică să încălziți vinul cu degetele. De asemenea, te împiedică să pete bolul cu amprentele tale.

3. Bol

Castronul este locul în care veți vedea cea mai mare variație a paharelor de vin. Deschiderea va fi de obicei mai mică decât umărul (cea mai largă parte a bolului). Această formă surprinde aroma vinului.

Lățimea bolului determină suprafața vinului. Unelor vinuri ar trebui să li se permită să „respire” mai mult decât altele - acest lucru este tipic pentru roșii îmbătrânite, cu arome intense și complexe.

4. Jantă

Subțirimea jantei poate afecta modul în care percepeți gustul vinului. Un pahar cu jantă subțire este mult mai bun decât un pahar cu jantă groasă, deoarece va lăsa vinul să curgă ușor în gură.Materiale pentru pahare de vin

Paharele de vin pot fi realizate din multe materiale diferite. În timp ce sticla și cristalul sunt cele mai frecvente, sunt utilizate și materiale alternative, cum ar fi acrilul și siliconul.

1. Pahar de sodă-var

Cele mai multe ochelari sunt din soiul var-sodă. Este același tip de sticlă pe care îl veți găsi pe geamurile sau borcanele cu alimente.

Când este folosit pentru pahare de vin, are avantajul că este mai accesibil decât cristalul. Este inert și neporos, ceea ce înseamnă că nu va absorbi aromele chimice, deci este întotdeauna sigur pentru mașina de spălat vase. Acestea fiind spuse, paharele de vin soda-var vor tinde să fie mai groase decât vasele din cristal și să fie mai rezistente.

2. Cristal

Paharele de vin din cristal conțin 2-30% din minerale adăugate, care este diferența sa principală față de paharele obișnuite. Aceste minerale ar putea fi plumb, magneziu sau zinc, permițând cristalului să se învârtă mult mai subțire decât sticla, dar să păstreze totuși rezistența structurală.

Sticlăria din cristal refractează mai bine lumina, făcând vinul să arate strălucitor în pahar.

Cu toate acestea, adăugarea de minerale la cristal îl face poros și nu întotdeauna sigur în mașina de spălat vase.

Aveți, de asemenea, opțiunea de cristale cu cristale fără plumb sau fără plumb:A. Cristal cu plumb

Din punct de vedere istoric, toate paharele de cristal aveau plumb adăugat, și multe încă o fac. Paharele de vin din cristal cu plumb sunt sigure, deoarece vinul dvs. nu va rămâne suficient de mult timp în pahar pentru ca plumbul să se scurgă în el.

Dar unii producători de sticlă s-au mutat în cristalul fără plumb din cauza potențialelor probleme de sănătate (cum ar fi depozitarea lichiorului într-un decantor cu plumb pentru o perioadă mai lungă).B. Cristal fără plumb

Paharele de cristal fără plumb au în mod obișnuit adaosuri de magneziu sau zinc și sunt de obicei sigure pentru mașina de spălat vase.

Producători precum Schott Zwiesel au făcut un pas mai departe, brevetând un cristal numit Tritan, care a infuzat titan și zirconiu. Aceasta face o sticlă fără plumb foarte rezistentă la rupere.

Notă: Tritan nu trebuie confundat cu al lui Eastman TritanTM . Tritan ™ este un tip de plastic folosit și pentru fabricarea paharelor de vin.

3. Materiale alternative

Alte materiale utilizate în mod obișnuit pentru paharele de băut de vin de calitate inferioară ar fi acrilicele, metalele precum oțelul inoxidabil și siliconul.Decor de pahar de vin

Decor de pahar de vin

Majoritatea paharelor de vin de ultimă generație nu vor avea modele pe bol, deoarece nu doriți să distrageți atenția asupra vinului. S-ar putea să întâlniți câteva excepții, cum ar fi paharele de vin alb Mikasa Cheer care au modele pe castron.

Cu toate acestea, veți găsi adesea tulpini fin decorate pe unele pahare de vin.

În secolul al XVIII-lea, producătorii de sticlă desenează modele în spirală pe tulpină. Le veți găsi chiar și acum pe sticlărie de epocă și de epocă.

Ce este un „Turn standard” de vin?

De obicei, în restaurante, un pahar ar fi în jur de 5oz (~ 150ml). Aceasta porționează o sticlă de vin de 750 ml în cinci porții.

Pentru degustări de vin, standardul este de aproximativ 2 oz, ceea ce este suficient pentru a experimenta aroma și aroma vinului fără a fi afectat de alcool prea repede.

Porțiile de vin de desert sunt și ele în jur de 2 oz, deoarece aceste vinuri sunt mult mai dulci și au mai mult alcool decât alte vinuri.

În continuare, să ne uităm la unele dintre cele mai bune stiluri de pahare de vin moderne pe care ar trebui să le încercați.

Pahare de vin de cumpărat în 2020 (după tipul de vin)

În general, paharele de vin roșu au boluri mai rotunde, iar paharele de vin alb au mai multe boluri în formă de U și verticale. Vin spumant ( Asti Spumante , de exemplu) este, de obicei, în flauturi înalte, iar vinurile de desert în pahare mai mici.1. Pahar de vin roșu

Pahar de vin roșu
Zalto Denk'Art Bordeaux Pahar

Paharul de vin roșu are un castron rotund, lat, ca paharele cu balon. Forma mărește suprafața expusă a vinului, permițând mai mult oxigen să interacționeze cu lichidul. Expunerea scurtă la oxigen ajută la netezirea aromelor complexe și a taninurilor din vinul roșu.

Există trei tipuri de pahare de vin roșu:

A. Paharul Bordeaux

Acest pahar înalt este destinat vinurilor roșii îndrăznețe, pline de corp, cum ar fi Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot sau Bordeaux.

Paharul este înalt, dar bolul nu este la fel de mare. Înălțimea bolului creează mai mult spațiu între vin și nas, permițând spațiului pentru vaporii de etanol să scape, permițându-vă să obțineți mai mult din aroma vinului și mai puțini vapori de alcool.

Câteva pahare de vin din Bordeaux de luat în considerare:

 • Zalto Denk'Art Bordeaux Pahar
 • Pahar Schott Zwiesel Tritan Pure Bordeaux

B. Pahar de vin standard (cu corp mediu)

Aceasta este o alegere excelentă pentru vinul roșu mijlociu până la corpolent, cum ar fi Syrah sau Malbec. Deschiderea mai mică va înmuia expresia picantă a unora dintre aceste vinuri pe măsură ce vă lovește limba, dar păstrează aroma în pahar.

Adăugați aceste pahare de vin roșu standard la vasele dvs. de bar:

 • Riedel Vinum Syrah / Shiraz Glass
 • Sticlă Schern Zwiesel Tritan Crystal Pure Cabernet

C. Sticla Burgundia (Bourgogne)

Paharul Burgundy este conceput pentru vinuri roșii ușoare, delicate Montrachet . Bolul larg creează spațiu pentru ca aromele să se adune și o buză mai scurtă direcționează vinul către vârful limbii, astfel încât să puteți gusta mai mult din aromele sale subtile. Paharul Pinot Noir este un exemplu al paharului Burgundia.

Sorbiți-vă Beaujolais Nouveau , Montepulciano d'Abruzzo , Pinot Noir sau Nebbiolo în pahare de vin roșu ca acestea:

 • Sticlă Schott Zwiesel Pure 23,4 Ounce Burgundy
 • Spiegelau Crystal Burgundia Pahar de vin

Care este diferența dintre paharele de vin roșu și vinul alb?

O modalitate rapidă pentru un iubitor de vin de a face diferența este următoarea: paharele de vin roșu (ca un pahar de vin Pinot Noir) au un castron mai mare și jante mai late decât paharele de vin alb.

Acest lucru se datorează faptului că vinul roșu precum Pinot Noir are o aromă mai îndrăzneață și mai puternică decât vinul alb, deci are nevoie de mai mult spațiu pentru a „respira”.

Și de ce este recomandat ca vinul să fie învârtit înainte de a bea?

Acest lucru mărește și mai mult suprafața expusă și eliberează compușii aromatici ai vinului.2. Pahar de vin alb și pahar de vin roz

Vinurile albe și trandafiri pot folosi același stil de sticlă. Paharul de vin alb sau de trandafir are mai mult formă de U (în formă de lalea) decât rotund și este mai mic decât paharul de vin roșu. Acest lucru ajută la menținerea temperaturii mai reci a vinului și la concentrarea aromelor florale subtile.

Există două tipuri de vin alb sau pahare de vin trandafir:

A. Pahare pentru vinuri cu conținut ridicat de acid

Acest pahar are un castron mai mic dintre cele două. Designul permite vinului să se miște în mijlocul palatului și să exprime mai mult din aciditatea sa. Încercați acest pahar cu Sauvignon Blanc, Riesling uscat sau vinuri roz.

Experimentați aromele subtile ale albilor cu aceste pahare de vin:

 • Pahar de vin alb Spiegelau Willsberger
 • Sticlă Riedel Vinum Riesling Grand Cru / Zinfandel

B. Pahare pentru vinuri pline de corp

Vinurile albe pline de corp au arome și arome mai bogate care beneficiază de formă rotundă și deschidere mai largă dintre aceste ochelari. Acesta este paharul pentru Chardonnays.

Beți-vă albul corpolent cu acestea:

 • Pahar de vin Waterford Elegance
 • Sticlă Riedel Vinum Viognier / Chardonnay


3. Pahar de vin spumant

Marchiz de flautul de șampanie Waterford

Bubblies au și stiluri de sticlă specifice, iar cele două tipuri de sticlă de vin spumant pe care le veți găsi sunt destul de diferite una de cealaltă.

A. Flaute de șampanie

Flautele au de obicei o tulpină lungă cu un castron înalt și îngust. Forma îngustă a acestui pahar de vin spumant lasă bulele să dureze mai mult înainte ca vinul spumant să devină plat. Există, de asemenea, o oarecare rugozitate la baza bolului pentru a ajuta bulele să se formeze și să se deplaseze atractiv în sus!

Păstrați-vă curat paharul de vin spumant, altfel bulele se pot forma oriunde există rugozități din murdărie!

Câteva flauturi elegante de șampanie de luat în considerare:

 • Riedel Opening Champagne Glass
 • Marchiz de flautul de șampanie Waterford

B. Tăiați

Paharul coupe, cunoscut și sub numele de farfurii Champagne, era la modă la începutul secolului al XX-lea. Nu este la fel de popular în zilele noastre pentru vinul spumant, deoarece este un vas larg și de mică adâncime, care lasă în mod natural băutura cu bule să devină rapidă.

Cu toate acestea, face un lucru grozav pahar de cocktail . Bea repede dacă folosești acest pahar pentru vin spumant.

Cupe de șampanie pentru colecția de sticlărie:

 • Farfurie de sticlă Schott Zwiesel
 • LSA International Wine Champagne Saucer


4. Pahar de vin cu desert (fortificat)

Vinurile de desert (îmbogățite) sunt mai dulci decât majoritatea vinurilor și au un conținut mai mare de alcool, astfel încât paharul pentru acesta este conceput mai mic.

Acest lucru permite o porție mai mică, iar forma este făcută pentru a direcționa vinul către fundul gurii. Acest lucru împiedică dulceața vinului, cum ar fi Sherry sau Port, să fie copleșitoare.

Adăugați aceste seturi de pahare de vin pentru vinurile de desert:

 • Pahar de vin dulce Zalto
 • Pahar de vin Riedel Vinum Port


5. Alte pahare de vin

Paharele de vin nu se limitează la soiurile roșii, albe, spumante și de desert. Iată câteva alte stiluri.

A. Ochelari universali

Sticla universală este cea mai bună opțiune pentru un pragmatic pasionat de vin care bea diferite tipuri de vin și nu vrea să colecteze diferite forme de sticlă.

Adăugați aceste pahare universale de vin în veselă:

 • Pahar de vin multifuncțional Libbey Signature Kentfield Estate
 • Zalto Denk'Art Universal Glass
 • Crate and Barrel Viv Pahar de vin mare pentru toate scopurile

B. Pahar fără vin pentru vin alb sau pahar cu vin roșu fără tulpini

Sticlăria cu tulpină elegantă este excelentă pentru ocazii formale, dar uneori doriți să luați vin în aer liber sau în condiții casual. Puteți încă să vă luați vinul în pahare fără tulpini, astfel încât să nu se răstoarne.

Unele pahare de vin fără tulpini de luat în considerare:

 • Pahar de vin Rastal Harmony Stemless
 • Ravenscroft Amplifier Vintner’s Tasting Glass

C. Degustători

Degustatorii sunt pahare mici de 6 oz pentru degustarea vinului - la petreceri sau ca pahar de băut solo.

Degustători de vin pentru a încerca:

 • Ravenscroft Crystal Essentials Sticlă internațională de degustare
 • Pahar pentru stemware Libbey Wine Party

D. Acril, Tritan, oțel inoxidabil, silicon

Dacă doriți un pahar de vin care nu poate fi rupt și nu doriți să cheltuiți pentru băuturi scumpe, puteți lua întotdeauna în considerare cele realizate din materiale acrilice, siliconice, din oțel inoxidabil sau materiale plastice Tritan ™. Nu vă faceți griji cu privire la căderea acestor pahare, pahare de vin fără tulpini sau cu tulpină.

Unele materiale alternative pentru băuturi pentru vin:

 • Pahare de vin Michley Unbreakable (TritanTM)
 • Pahare de vin din silicon Brovino (silicon)

E. Boccalino

Boccalino nu este un pahar, ci o cană folosită în Ticino, Elveția, pentru a bea vin. Are un volum de aproximativ 200ml.

F. Pahar ISO pentru degustare de vin

Acesta este paharul desemnat pentru degustare de vinuri de Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO 3591: 1977). Paharul ISO pentru degustare de vin are o formă alungită de ou, trebuie să fie din cristal de plumb (9% plumb) și are o capacitate de volum de aproximativ 215 ml.

Sfaturi esențiale de reținut în timpul alegerii paharelor de vin

Sfaturi esențiale de reținut în timpul alegerii paharelor de vin

Alegerea paharului de vin perfect pentru a se potrivi cu colecția dvs. de vinuri poate fi o experiență distractivă. Iată câteva sfaturi rapide pentru a vă ajuta.1. Dimensiune și claritate

Vrei un sticlă subțire, transparentă astfel încât să-ți poți vedea clar vinul. Aprecierea vizuală face parte din experiența vinului, iar paharul mai subțire va fi, de asemenea, mai ușor de ținut.

Dacă intenționați să obțineți doar unul sau două pahare, luați în considerare spațiul de care are nevoie vinul pentru a respira. Un pahar cu o capacitate de volum de cel puțin 20 oz ar putea fi o opțiune bună pentru a vă acoperi nevoile de vin.2. Tipul de vin

Alegeți un pahar de vin în funcție de tipul de vin. Dacă nu doriți să depozitați prea multe forme de sticlă în dulapul dvs., puteți alege întotdeauna sticla universală.3. Formă și echilibru

Când alegeți un pahar de vin, luați în considerare acești factori:

 • Tijat sau fără tije
 • Lungimea tijei
 • Dimensiunea piciorului
 • Forma bolului
 • Curbați ușor spre interior în partea de sus
 • Grosimea jantei

Toți acești factori contribuie la un pahar de vin bine echilibrat.4. Îngrijirea și întreținerea paharelor de vin

Nu toate paharele de vin pot intra în mașina de spălat vase. Trebuie să spălați manual vasele din cristal cu plumb. De asemenea, trebuie să luați în considerare dacă aveți spațiu de depozitat paharul acela înalt de Bordeaux.

Vasele de cristal fine sunt frumoase și elegante de utilizat, dar necesită mai multă întreținere decât vasele de sticlă obișnuite. Așa că nu uitați să păstrați acele ochelari curate și strălucitoare!


Acum, că știi cum să îți alegi paharul de vin preferat, ce zici de umplerea cremei cu vincâteva vinuri fine de turnat?

Cea mai ușoară modalitate de a cumpăra cele mai bune vinuri pentru pivnița dvs.

Cumpărarea vinurilor poate suna ca o briză, dar există mulți factori care intră în joc: cumpărarea unuisticla autenticaîn loc de unul contrafăcut lapreturi corecte,depozitareperfect pentru ca tu să poțiservește-l la vârf, și altele.

Din fericire, iată un mod foarte ușor de a face acest lucru:Cumpărați unele dintre cele mai bune vinuri din lume prin Wine Club

Cumpărați unele dintre cele mai bune vinuri din lume prin Wine Club
Tabloul de bord Wine Club

Wine Club este unplatformă online de investiții în vincu acces la o rețea globală pentru a-ți obține vinuri fine din întreaga lume. Wine Club nu vă ajută doar să vă cumpărați vinul, ci vă curăță și portofoliul de investiții, vă autentifică sticlele, le asigură, le stochează și vi le livrează când doriți să luați o înghițitură.

Ce este mai mult?Wine Club vă va ajuta, de asemenea vândând sticlele de vin la prețul și timpul potrivit.

Concluzie

Alegerea unei pahare de vin nu este pusă în piatră.

Puteți începe cu un pahar de vin roșu standard pentru roșii și un pahar Chardonnay pentru albi. De asemenea, puteți avea pahare de vin mai specifice stilului sau specifice varietății, pentru a vă îmbunătăți experiența de a bea vin.

Și, dacă construiți o colecție de sticlă de vin de invidiat, potrivirea lor cu vinuri diferite ar fi la fel de interesantă!

În timp ce vă aflați, consultați Site-ul Wine Club și inscrie-te pe Wine Club pentru a începe să-ți construiești colecția de vinuri fine.

Recomandat