Blog

Vin alb de Burgundia (tipuri, prețuri, cele mai bune vinuri de cumpărat în 2021)

Doriți să adăugați un vin alb elegant Burgundia la colecția dvs. de vinuri?

Vinurile albe din Burgundia sunt venerate pentru intensitatea și finețea lor de către cunoscătorii de vinuri din întreaga lume. Chardonnay strugurii sunt crescuți în întreaga lume, dar sunt cunoscuți că își găsesc cea mai bună expresie în aceste vinuri din Burgundia!

Acești albi excepționali sunt, de asemenea, frecvent scoși la licitație la prețuri de invidiat, ceea ce le face adăugiri ideale crama ta .

În acest articol, explorați totul despre aceste vinuri, de unde provin cele mai bune vinuri albe din Burgundia, caracteristicile, prețurile și cele mai bune vinuri de cumpărat în 2021.

De asemenea, veți descoperi cel mai simplu mod de a cumpăra, stoca și vinde vinurile dvs. albe de Burgundia.Lecturi suplimentare

Ce zici de explorarea lumii vinurilor roșii? Verifică acest ghid detaliat de vin roșu. De asemenea, verificați vinurile franceze precum deliciosul roșu Beaujolais Nou

Acest articol conține:

(Faceți clic pe linkurile de mai jos pentru a accesa o anumită secțiune)

 • Totul despre vinul alb de Burgundia
 • Regiunile vinului alb de Burgundia
 • Clasificări și caracteristici ale vinului de Burgundia
 • Care sunt cele mai bune vinuri albe de Burgundia?
 • Cele mai bune 10 vinuri albe de Burgundia (inclusiv note de degustare, prețuri)
 1. Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru
 2. Leroy Domaine d'Auvenay Criots-Bâtard-Montrachet Grand Cru
 3. Car-Dury Corton-Charlemagne Grand Cru
 4. Domaine Ramonet Montrachet Grand Cru, Coasta de Beaune
 5. Domaine de la Romanée-Conti Montrachet Grand Cru
 6. Domaine des Comtes Lafon, Montrachet Grand Cru
 7. Coche-Dury Genevrières, Meursault Premier Cru
 8. Domaine Leroy Corton-Charlemagne Grand Cru, Coasta de Beaune
 9. Domaine François Raveneau Les Clos, Grand Cru Chablis
 10. Domaine Comte Georges de Vogue Musigny Blanc Grand Cru, Cote de Nuits

Totul despre vinul alb de Burgundia

Totul despre vinul alb de Burgundia

Vinul alb de Burgundia (Bourgogne blanc) se face în Regiunea vinicolă franceză de Burgundia.


Majoritatea vinurilor albe din Burgundia sunt făcute cu struguri Chardonnay.

Cu toate acestea, un procent foarte mic de vinuri albe din Burgundia sunt realizate cu alte soiuri de struguri precum Aligoté, Pinot Gris , și Pinot Blanc.


De asemenea, producătorii de vin din Burgundia sunt excelenți vin roșu (Bourgogne rouge) , care se fac cu soiul de struguri Pinot Noir.În ce fel diferă vinurile albe de Burgundia de alte vinuri albe?

Principala diferență este că Burgundia albă suferă o fermentare malolactică secundară după fermentarea inițială în butoaie de stejar. Acest lucru transformă acidul malic din suc în acid lactic, făcând vinurile albe de Burgundia mai fine decât celelalte.

Dar cum a început totul?O scurtă istorie a vinului alb de Burgundia

Viticultura în regiunea Burgundia datează din secolul al II-lea d.Hr.


În Evul Mediu, producția de vin era susținută în cea mai mare parte de călugării Bisericii Romano-Catolice care chiar au construit cea mai mare podgorie în regiune în 1336.

În secolul al XIV-lea, ducii de Burgundia au interzis exportul de vinuri non-burgundiene pe piața europeană. Acest lucru a sporit semnificativ popularitatea vinurilor din Burgundia.

Această popularitate a Vin de Burgundia a crescut și mai mult atunci când sistemul de transport și drumurile din Franța au fost îmbunătățite.

În secolul al XVII-lea, familiile burgheziei au cumpărat multe dintre celebrele podgorii din Burgundia.

În anii 1980, cantitățile de producție de vie au crescut drastic, dar cu prețul compromiterii aromelor vinului.
Acest lucru a făcut ca mulți producători de vin să-și reînnoiască procesele de vinificare pentru a crea mai complexe Vinuri franceze . Acest lucru a dus la producerea de albi de Burgundia mai bogați, cu texturi mai cremoase și arome îmbunătățite.

Regiunile vinului alb de Burgundia

terroirul Burgundiei ceea ce face ca acești albi să bifeze! De fapt, Burgundia albă se referă la terroir - strugurii nativi Chardonnay, solul, clima și ingeniozitatea vinificatorilor.

Să aruncăm o privire asupra climatului și geografiei din Burgundia și asupra modului în care acestea modelează stilurile și aromele vinului.Geografie și climă

Regiunea viticolă Burgundia se întinde de la Auxerre în nord până la Mâcon în sud.

Cele patru zone principale de vinificație sunt Chablis în nord, Côte d'Or (sud-est de Chablis), Côte Chalonnaise (mai la sud) și Mâconnais (cea mai sudică).

Aceste zone de vinificație sunt împărțite în 100 de denumiri care au caracteristici terroir diferite. Acestea sunt clasificate în patru categorii de calitate:

 • Regional
 • Sat
 • Premier Cru (1er Cru)
 • Grand Cru


Clima Burgundiei constă din veri calde, ierni reci și vreme imprevizibilă. Uneori pot fi ploi, grindină și chiar îngheț în timpul recoltei. Clima incoerentă este motivul pentru care recoltele de vin din Burgundia variază considerabil.1. Chablis

Vin alb de Burgundia: podgoria Chablis
Podgoria Chablis

Vinurile din regiunea viticolă Chablis sunt fabricate cu struguri 100% Chardonnay. Chablis este zona cea mai nordică din regiunea Burgundia, unde climatul este puțin mai rece, similar cu cel din regiunea Champagne.

Chardonnay-urile care provin de la Chablis sunt în mod obișnuit slabe și lipsite de aciditate ridicată și corp mediu. Vinul tipic Chablis este de obicei fructat, cu note de citrice și mineralitate de coajă.2. Côte d'Or

Vin alb de Burgundia: Côte d
Podgoria Côte d'Or

La 85 de mile sud-est de Chablis se află regiunea Côte d'Or (panta aurie) - acasă la unele dintre cele mai renumite și mai scumpe vinuri Grand Cru Burgundia!

Côte d'Or este împărțit în două părți:

A. Côte de Nuits

Zona Côte de Nuits începe chiar la sud de Dijon și se termină în satul Corgoloin.

Côte de Nuits are 24 de vie Grand Cru, iar 80% din vinul produs aici este roșu din struguri Pinot Noir. Restul este alb sau roz.

Multe dintre aceste vinuri Grand Cru îmbătrânesc de zeci de ani și sunt uneori evaluate la mii de dolari.

Majoritatea vinurilor roșii de Burgundia sunt pline de corp, cu note de fructe coapte de cireșe, fructe roșii și coacăze negre.

B. Côte de Beaune

Côte de Beaune este numită după Satul Beaune . Maison Louis Latour este cel mai mare vinificator Grand Cru din zonă.

Aici sunt produse șapte din cele opt vinuri albe Grand Cru din Burgundia din întreaga regiune a Burgundiei.

Unele dintre cele mai renumite sate de vin alb sunt Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet (un producător de unele dintre cele mai bune Vinuri Montrachet ), Meursault, Volnay, Beaune și Corton.

Vinurile albe din Burgundia din această zonă sunt mai cărnoase, cu arome fructate de mere, prune galbene și o aromă proaspătă de pământ.3. Côte Chalonnaise

Vin alb de Burgundia: Côte Chalonnaise
Podgoria Côte Chalonnaise

Un vecin mai puțin faimos al Côte d'Or, Côte Chalonnaise are o serie de vinării care produc vinuri roșii, albe și spumante.

Uimitoarele sclipitoare albe și roz, Crémant de Bourgogne, sunt realizate în satul Rully. Această bule are o textură mai cremoasă decât majoritatea vinurilor spumante tradiționale, cum ar fi șampania și Asti Spumante .4. Mâconnais

Vin alb de Burgundia: Mâconnais
Podgoria Mâconnais

Mâconnais are un climat mult mai cald decât celelalte regiuni. Recolta în această zonă începe cu două săptămâni mai devreme decât cea din Chablis.

Cea mai faimoasă zonă din Mâconnais este Pouilly-Fuissé - aproape de granița cu Regiunea Beaujolais este renumit pentru cultivarea strugurilor Gamay.

Majoritatea vinurilor produse în Mâconnais sunt făcute cu soiul de struguri Chardonnay și au note fructate de ananas și măr verde cu arome ușoare de piersici.5. Alți albi de Burgundia

Pe lângă vinurile din Burgundia realizate cu struguri 100% Chardonnay, există și altele produse în cantități mai mici.

 • Aligotévinuri: sunt produse în principal în Bouzeron și trebuie făcute cu cel puțin 85% struguri Aligote și nu mai mult de 15% Chardonnay.
 • Pinot Blanc: Aceste vinuri albe de Burgundia sunt fabricate în principal în Nuits-St-Georges din regiunea Côte d'Or.
 • Pinot Gris: Este un soi de struguri albi care este o mutație a Pinot Noir.
 • Sauvignon Blanc: Acest vin alb de Burgundia este produs în denumirea Saint-Bris.


Lecturi suplimentare:

Descoperiți cele mai bune mărci de vinuri în lume și perfectul depozitarea vinului condiții pentru depozitarea vinurilor prețioase în siguranță.


Clasificări și caracteristici ale vinului de Burgundia

Clasificări și caracteristici ale vinului alb de Burgundia
Clasificări de vinuri din Burgundia

După cum ați văzut mai devreme, există patru clasificări principale ale vinului alb de Burgundia.

Deci, care sunt caracteristicile lor care îi fac atât de diferiți unul de celălalt?1. Grand Cru Burgundy

Vinurile Grand Cru reprezintă doar 2% din producția de vin din Burgundia. Sunt produse în număr mic de cele mai bune podgorii din regiunea Burgundia, astfel cum sunt reglementate de denumirile de origine controlată (AOC).

Vinurile Grand Cru sunt destinate pivniței, unele dintre ele îmbătrânind frumos de peste 15 ani.

Eticheta de vin a acestor vinuri indică clasa „Grand Cru”, denumirea și podgoria, dar nu are numele satului unde a fost produs.2. Premier Cru Burgundy

Vinurile Premier Cru reprezintă aproximativ 12% din producția totală de vin din Burgundia și sunt, de asemenea, de înaltă calitate, dar nu sunt considerate la fel de bine ca vinurile Grand Cru din Burgundia.

Vinurile Premier Cru pot îmbătrâni 3-5 ani, în timp ce unele dintre cele mai bune pot îmbătrâni mai mult.

Etichetele de vin Premier Cru au de obicei denumirea satului și a podgoriei. Dacă vinul ar fi făcut cu struguri din mai multe podgorii, eticheta ar identifica doar numele satului.3. Vinuri de sat

Vinurile de sat reprezintă 36% din toate vinurile din Burgundia și sunt fabricate din diferite podgorii sau dintr-o podgorie neclasificată situată aproape de unul dintre cele 72 de sate din Burgundia. Vinurile din sat pot îmbătrâni 2-4 ani.

Etichetele de vin din sat indică satul în care a fost produs vinul și podgoria (dacă vinul a fost produs de o singură podgorie).4. Vinuri regionale

Restul vinurilor din Burgundia (aproximativ 50%) sunt făcute cu struguri dintr-o zonă mai mare sau din întreaga regiune.

Categoriile anterioare produc doar vinuri roșii și albe, în timp ce clasificarea regională include, de asemenea, câteva roze și vinuri spumante și vinuri din struguri, altele decât Chardonnay și Pinot Noir .

Există trei denumiri regionale de vin:

 • AOC Burgundiaeste o denumire standard pentru vinurile roșii și albe, care sunt similare cu cele fabricate în denumirea satului. Le puteți bea în termen de trei ani de la data producerii lor.
 • Denumirea subregionalăacoperă părți mai mari decât un sat. Acestea sunt comune care nu sunt incluse într-o denumire de sat. Mâcon-Villages și Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune sunt exemple excelente. Denumirea subregională este uneori descrisă ca intermediar între AOC Bourgogne și denumirea satului.
 • Vinuri de stiluri specificesau soiuri de struguri precum Aligoté și Crémant de Bourgogne.

Care sunt cele mai bune vinuri albe de Burgundia?

Vin alb de Burgundia: Chevalier-Montrachet, Grand Cru,
Chevalier-Montrachet, Grand Cru,

Întrucât clima poate fi dură și vremea imprevizibilă, unii ani de epocă albă din Burgundia sunt mai buni decât alții.

Iată câteva distincții principale între cei mai buni ani de epocă:

 • 2011-2013: Vinurile din acești ani sunt de calitate stelară, în ciuda sezonului dificil și a vremii aspre.
 • 2010: Un an puternic de recoltă care a produs vinuri demne de vârstă, cu arome mai bogate.
 • 2009: Anul 2009 a fost cald și a produs unele dintre cele mai bogate și mai bogate vinuri și vintage, pe gustul oricărui nou iubitor de vinuri Chardonnay din lume.
 • 2008 și mai vechi: 2008 a fost mai rece și a produs vinuri mai crocante cu o varietate de arome proaspete.
 • 1990-2003: Unele vinuri albe din Burgundia din acești ani de epocă au suferit o oxidare prematură. Astfel de vinuri și-au pierdut aroma și au îmbătrânit prea repede. Acest lucru s-a întâmplat în special cu vinuri de ultimă generație, cum ar fi vinurile Grand Cru din regiunea Côte d’Or.


Deci, care sunt cele mai bune vinuri pe care le puteți adăuga la colecția dvs. de vinuri?

Cele mai bune 10 vinuri albe de Burgundia (inclusiv note de degustare. Prețuri)

Iată o selecție aleasă de burgundii albe pe care ar trebui să le aveți în vedere.1. Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru 2013

Vin alb de Burgundia: Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru 2013

Camp Leflavie Podgoria Grand Cru din Puligny-Montrachet este unul dintre cei mai importanți producători de vin din Côte de Beaune.

Acest vin elegant Grand Cru este uscat și acid, cu arome distincte de citrice însoțite de note de caramel și stejar.

Prețul mediu al Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru 2013: 12.174 dolari2. Leroy Domaine d'Auvenay Criots-Bâtard-Montrachet Grand Cru 2011

Vin alb de Burgundia:

Acest vin rafinat are o culoare fascinantă galben-auriu pal și un buchet complex, dar totuși delicat de arome. Vinul are un gust puternic de fructe de piatră, de piersică, iar nectarina este însoțită de o ușoară aromă de citrice și un gust de stejar.

Prețul mediu Leroy Domaine d'Auvenay Criots-Bâtard-Montrachet Grand Cru 2011: 9.735 dolari3. Car-Dury Corton-Charlemagne Grand Cru 2009

Vin alb de Burgundia: car-Dury Corton-Charlemagne Grand Cru 2009

Acest vin bogat are o intensitate elegantă de arome fructate și poate îmbătrâni bine atunci când este păstrat perfect. Acest Grand Cru are o aromă ușoară de citrice și ananas și un indiciu de miere cu un finisaj de lungă durată de trufe și minerale.

Prețul mediu al Coche-Dury Corton-Charlemagne Grand Cru 2009: 4.937 dolari4. Domaine Ramonet Montrachet Grand Cru, Cote de Beaune 2016

Vin alb de Burgundia: Domaine Ramonet Montrachet Grand Cru, Cote de Beaune 2016

Acesta este un vin bogat Chardonnay cu arome complexe, stratificate, cu arome proaspete, intense și de lungă durată. Acest Grand Cru este o combinație delicată de mineralitate, aciditate și textură bogată în sirop. Veți găsi o ușoară aromă de lămâie și mandarină cu un gust de miere, unt și o notă de caramel.

Prețul mediu al Domaine Ramonet Montrachet Grand Cru, Cote de Beaune 2016: 3.160 USD5. Domaine de la Romanée-Conti Montrachet Grand Cru 2015

Vin alb de Burgundia: Domaine de la Romanée-Conti Montrachet Grand Cru 2015

Acest Montrachet Grand Cru are o culoare aurie strălucitoare și note moi, dar ferme și un finisaj de durată. Acest vin alb de Burgundia are o aromă moale de portocaliu, cu o notă de miere, fum și minerale și un finisaj de lungă durată de piersică și cais coapte.

Prețul mediu al Domaine de la Romanée-Conti Montrachet Grand Cru 2015: 9.057 dolari6. Domaine des Comtes Lafon, Montrachet Grand Cru 2017

Vin alb de Burgundia: Domaine des Comtes Lafon, Montrachet Grand Cru 2017

Acest Grand Cru corpolent are o textură cremoasă, cu un postgust pur și dureros. Acest vin elegant de aur fermentat în butoaie de stejar are un potențial de îmbătrânire bun și poate fi savurat în anii următori. Fiecare înghițitură din acest vin îți oferă un buchet de arome precum ulei de mandarină, nuci prăjite și un indiciu de lămâie.

Prețul mediu al Domaine des Comtes Lafon, Montrachet Grand Cru 2017: 2.156 dolari7. Coche-Dury Genevrières, Meursault Premier Cru 2010

Vin alb de Burgundia:

Acest vin alb de Burgundia aduce o armonie perfectă de arome pe gust și are o aciditate echilibrată cu un gust crocant de lungă durată. Premier Cru din 2016 are o textură uleioasă, dar aerisită și aduce o combinație echilibrată de arome de fructe coapte.

Prețul mediu al Coche-Dury Genevrières, Meursault Premier Cru 2010: 2.327 dolari8. Domaine Leroy Corton-Charlemagne Grand Cru, Cote de Beaune 2015

Vin alb de Burgundia: Domaine Leroy Corton-Charlemagne Grand Cru, Cote de Beaune 2015

Un Grand Cru rafinat, care are o nuanță aurie închisă și o textură mătăsoasă. Acest vin este plin de corp, puternic și cu o complexitate superbă de arome de fructe tropicale coapte și un indiciu de minerale și fum.

Prețul mediu al Domaine Leroy Corton-Charlemagne Grand Cru, Cote de Beaune 2015: 7.687 dolari9. Domaine François Raveneau Les Clos, Chablis Grand Cru 2017

Vin alb de Burgundia: Domaine François Raveneau Les Clos, Chablis Grand Cru 2017

Vinurile François Raveneau sunt renumite pentru longevitate. Clima mai rece în care cresc strugurii îi conferă acestui vin clar și acid. Acest vin Grand Cru este proaspăt, elegant și complex, cu un gust mineral puternic și o aromă clară de portocale.

Prețul mediu al Domaine François Raveneau Les Clos, Chablis Grand Cru 2017: 1.070 USD10. Domaine Comte Georges de Vogue Musigny Blanc Grand Cru, Cote de Nuits 2016

Vin alb de Burgundia: Domaine Comte Georges de Vogue Musigny Blanc Grand Cru, Cote de Nuits 2016

Acest Grand Cru ușor acid de la Cote de Nuits este corpos, uscat și poate îmbătrâni foarte bine. La gust, aromele de citrice și pere sunt distincte, urmate de un finisaj picant de piper alb și ghimbir.

Prețul mediu al Domaine Comte Georges de Vogue Musigny Blanc Grand Cru, Cote de Nuits 2016: 1.360 dolari

Vă întrebați de unde puteți cumpăracele mai bune vinuri albe din Burgundiadin?

Având în vedere gama largă de Burgundii albe, este dificil să alegeți una dintre magazinele de vinuri sau licitațiile de vinuri și asigurați-vă că le cumpărați la cele mai bune prețuri. Ca să nu mai vorbim de riscul de a obține o sticlă contrafăcută!

Adăugați la el, grities nitty de livrare în condiții de siguranță în pivnița dvs. și păstrarea în condiții de siguranță de ani de zile. Toate acestea fac din cumpărarea Burgundiei albe un exercițiu complicat!

Din fericire, poțiuşorcumpărați unsticlă autentică de Burgundia albă și alte vinuri rareprin Wine Club .

Recomandat