Blog

Valpolicella - Regiune, stiluri de vin, cele mai bune vinuri, prețuriBăuturi

Vrei să știi totul despre vinul Valpolicella și cele mai bune vinuri de cumpărat în 2020?

Situată în regiunea Veneto din Italia, regiunea Valpolicella este una dintre cele mai populare regiuni viticole din țară, a doua doar după regiunea Chianti.

De la un Amarone uscat la vinuri mai tinere precum Ripasso (obținut din tescovină Amarone), aveți o gamă interesantă de Valpolicella Vinuri roșii a alege din!

Dar, care sunt cele mai bune vinuri Valpolicella? Cum cumpărați cel mai bun vin Valpolicella?

În acest articol, descoperiți totul despre vinurile Valpolicella - de la istoria regiunii vitivinicole și diferitele stiluri de vin Valpolicella, până la cel mai bun vin Valpolicella de cumpărat în 2020.
Lecturi suplimentare

Verifică Acest articol pentru a explora totul despre cele mai bune vinuri roșii din lume. Descoperă și lumea vinurilor albe din acest ghid detaliat de vin alb!

Acest articol conține

(Faceți clic pe linkurile de mai jos pentru a trece la o anumită secțiune)

 • Totul despre vinul Valpolicella
 • Stiluri de vin Valpolicella
 • Soiuri de struguri Valpolicella
 • Perechi alimentare cu Valpolicella
 • Cele mai bune vinuri Valpolicella (de cumpărat) 2020 (inclusiv note de degustare)
 1. 2011 Giuseppe Quintarelli Amarone della Valpolicella Classico DOCG Selection
 2. 1965 Bertani Recioto Amarone della Valpolicella Classico Superiore, Veneto
 3. 1995 Giuseppe Quintarelli Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG
 4. 2004 Din podgoria Forno Romano de pe Monte Lodoletta, Recioto della Valpolicella DOCG
 5. 2013 Din podgoria Forno Romano Monte Lodoletta, Amarone della Valpolicella DOCG
 6. 2011 Tedeschi La Fabriseria, Amarone della Valpolicella Classico DOCG
 7. 2012 Allegrini Fierimonte, Amarone Recioto della Valpolicella Classico
 8. 2012 Allegrini Fierimonte, Amarone Recioto della Valpolicella Classico
 9. 2013 Monte dei Ragni Valpolicella Ripasso Classico Superiore
 10. 2007 Bertani Villa Arvedi, Amarone della Valpolicella Valpantena DOCG
 • Are Valpolicella vârsta bine?

Totul despre vinul Valpolicella

Valpolicella este mult mai mult decât locul de naștere al popularului vin Amarone. Are o bogată istorie viticolă datând din greci și se mândrește cu metode distincte de vinificație care au evoluat de-a lungul secolelor.


Iată tot ce trebuie să știți despre vinul Valpolicella:Regiunea viticolă Valpolicella

Regiunea viticolă Valpolicella
Valea Valpolicella

Regiunea Valpolicella este deseori numită „valea multor pivnițe” datorită numărului de crame antice în zona.


Regiunea viticolă Valpolicella se întinde de la Soave în est până la Bardolino în vestul regiunii Veneto. Lacul Garda din vest și Marea Adriatică pe malul sud-estic influențează clima rece a regiunii.

Viticultura extinsă din regiunea Valpolicella este guvernată de acest climat continental răcoros și de un sol prietenos cu vița de vie. De asemenea, solul argilos calcaros, bogat în calcar, la poalele Alpilor oferă terroirul perfect pentru viță de vie.

Mai departe este împărțit în Negrar, Marano și Fumane și împărțit de afluenții râului Adige. De fapt, râul Adige guvernează climatul regiunii venețiene.

La granița sa vestică se află Lacul Garda, în timp ce granițele nordice și estice sunt protejate de munții Lessini. Unul dintre cei mai renumiți producători de vin din regiune este Masi, care deține cea mai bună podgorie din regiune - Vaio dei Masi.


Unele dintre cele mai frumoase parcele de vie din zona Valpolicella sunt Valpolicella Classica, sant’ambrogio di Valpolicella și Soave - toate cunoscute pentru vinurile lor aromate.Caracteristicile vinului Valpolicella

Caracteristicile vinului Valpolicella
Giuseppe Quintarelli

Primul lucru care îți vine în minte când auzi „Valpolicella” poate fi Amarone, dar există o gamă întreagă de vinuri roșii care provin din această regiune - vin roșu plin și ușor, vin dulce de desert , și chiar vin spumant spumant .

Care sunt unele dintre caracteristicile sale?

Un vin normal de Valpolicella are arome de vișine cu aciditate proaspătă. Chiar și cel mai simplu vin Valpolicella are unele dintre cele mai parfumate arome.

În timp ce vinurile pline de corp Amarone și Recioto au un nivel alcoolic de 15-16%, vinurile mai ușoare Classico Valpolicella au niveluri moderate de alcool de aproximativ 11%.

Acum, să aruncăm o privire asupra bogatei istorii a vinului Valpolicella.Istoria vinului Valpolicella

Viticultura din regiunea viticolă Valpolicella a evoluat de-a lungul secolelor, dar procesul tradițional de vinificare a utilizării strugurilor parțial uscați există încă.

Această metodă de utilizare a strugurilor uscați a fost introdusă de grecii antici. De aceea, acest stil de vinificare se numește „Greco” sau „stil grecesc”.

În secolul al VIII-lea, Republica Veneția a devenit un port important în Marea Mediterană și vinurile locale din Valpolicella au fost exportate în diferite părți ale lumii.

Blocarea porturilor mediteraneene de către turcii otomani în secolele XV și XVI și seria calamităților din secolul al XIX-lea au fost un obstacol în regiunea viticolă. Dar vinificatorii au menținut producția de vin.

Abia în anii 1950, stilul vinului Amarone a fost redescoperit în regiune și, în cele din urmă, a câștigat popularitate în anii 1980 și 1990.

Astăzi, vinificația în Valpolicella este împărțită în șapte comune - Pescantina, San Pietro in Cariano, Negrar, Marano di Valpolicella, Fumane, Sant’Ambrogio di Valpolicella și Sant’Anna d’Alfaedo.

Soiuri de struguri Valpolicella

Soiuri de struguri Valpolicella

Gândiți-vă la vinurile Valpolicella și Strugurii Corvina și Corvinone probabil îți vor veni în minte! Dar regiunea are alte câteva soiuri de struguri care dau aromă unui vin Valpolicella standard.

Să aruncăm o privire la toate.1. Corvina

Corvina este un strugure de vin roșu care produce vinuri ușoare. Cojile groase de struguri conferă vinului un nivel scăzut de tanin. Deși strugurii nu are culoare, vinul este de obicei roșu aprins. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de Corvina Veronese și Cruina.

Strugurele Corvina este cunoscut pentru aromele sale de vișine - motivul pentru care este un ingredient cheie în vinurile Valpolicella. Este adesea amestecat cu alte soiuri de struguri precum Rondinella datorită acidității sale ridicate, oferind vinului o prospețime unică.2. Corvinone

Adesea folosit ca înlocuitor al soiului de struguri Corvina, Corvinone este considerat o clonă a fostului strugure. Este cultivat pe scară largă în regiunea Veneto din nord-estul Italiei și nu apare niciodată în amestecurile de vin veronese fără strugurii de bază.

Cojile de struguri sunt groase - perfecte pentru uscare - și de aceea este folosit în vinurile mai dulci precum Recioto și vinurile fine fine, precum Amarone.3. Rondinella

Un alt strugure de vin roșu cultivat la periferia regiunii Veneto, Rondinella este considerat vărul de calitate mai slabă al Corvinei. Acest strugure indigen adaugă aromele pe bază de plante vinului.

Nu este folosit niciodată pentru a produce vinuri varietale.4. Molinara

Un alt strugure amestecat din regiune, Molinara este folosit pentru a adăuga aciditate în vinurile Valpolicella, Bardolino și IGT Veneto.

Strugurii Molinara sunt predispuși la oxidare rapidă, ceea ce duce la lipsa de aromă. Este cunoscut doar pentru aciditatea sa proaspătă și nu este folosit ca strugure de vin varietal.5. Alte soiuri de struguri

Există mai mulți alți struguri care se folosesc în cantități mici pentru a da Vinuri Valpolicella arome unice, inclusiv Rossignola, Dindarella, Negrara, Trentina, Barbera, Sangiovese, Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc.

Stiluri de vin Valpolicella

Stiluri de vin Valpolicella

Vinul Valpolicella vine în cinci stiluri majore, datorită istoriei viticole bogate și îmbunătățirilor continue ale procesului de vinificare. Iată stilurile de vin din Valpolicella DOC.1. Valpolicella Classico

Valpolicella Classico este un vin DOC clasificat ca „vin de masă”. Este cel mai popular stil de vin din regiune. Un vin DOC Valpolicella este mult mai accesibil decât alte vinuri italiene și costă mai puțin de 20 USD pentru o sticlă.

Aceste vinuri în stil novello (vinuri făcute pentru a fi băute tinere) au un clasic Beaujolais Nouveau textura - ușoară, proaspătă și fructată.

Asociați-le cu preparate simple - vegane sau cu carne, mai ales într-o seară caldă de vară.2. Valpolicella Superiore

Vinul Valpolicella Superiore este cunoscut pentru aromele sale bogate și culorile mai întunecate. Cu un minim de 12% ABV, vinurile Valpolicella Superiore sunt grozave pentru a fi consumate cu un fel de mâncare precum tocană de fructe de mare sau friptură rară.

Aceste vinuri sunt maturate în lemn timp de cel puțin un an pentru a-și dezvolta aromele bogate.3. Amarone della Valpolicella

Vinul Amarone Della Valpolicella este un vin DOCG. Vinificatorii folosesc metode tradiționale pentru a crea acest vin italian fin.

Un vin uscat unic, cu o iluzie de dulceață, aceste vinuri sunt fabricate din soiuri de struguri indigeni, care au fost uscate timp de 4-5 luni. Acești struguri uscați au zahăr concentrat. În timpul fermentației, cea mai mare parte a zahărului este transformat în alcool, iar vinul devine uscat fără a pierde aroma dulce.4. Recioto della Valpolicella

Făcut folosind același proces de vinificare, vinul Recioto este geamănul mai dulce al vinului Amarone. Aceste vinuri de desert sunt fabricate din aceleași soiuri de struguri ca Amarone - Corvina, Molinara, Rondinella și Croatina.

Singura diferență este că vinificatorul oprește fermentația înainte ca toți zahărul să fermenteze. Prin urmare, vinul este lăsat cu zahăr rezidual, iar vinul rezultat este dulce.5. Valpolicella Superiore Ripasso

Având în vedere statutul DOC din 2009, Valpolicella Superiore Ripasso este mai tânăr decât celelalte stiluri de vin din Valpolicella.

Ripasso nu este un vin obișnuit Valpolicella DOC. Iata de ce.

A fost dezvoltat pentru a oferi vinurilor Classico o bogăție de vin Amarone. Pentru a face vinul Classico mai bogat și mai complex, vinificatorul îl macerează cu tescovină Amarone (piei de struguri și solide).

Perechi alimentare cu vinuri Valpolicella

Perechi alimentare cu vinuri Valpolicella

Adesea în comparație cu Beaujolais, Valpolicella conține arome de fructe roșii și aciditate proaspătă. Iată câteva sugestii alimentare pentru a merge cu aceste vinuri italiene.

Asociați vinul obișnuit Valpolicella Classico cu feluri de mâncare obișnuite, cum ar fi paste, pizza, mâncăruri ușoare din carne și legume sotate.

În timp ce vinurile dulci precum Recioto se potrivesc cel mai bine cu deserturile de ciocolată neagră, vinurile Amarone uscate se potrivesc cel mai bine cu carnea fiertă, friptura rară și brânza maturată.

Vinul Ripasso merge cu o gamă largă de feluri de mâncare - de la risotto și paste la mâncăruri din carne la grătar, precum friptura și cârnații.

Cele mai bune vinuri Valpolicella de cumpărat în 2020 (inclusiv note de degustare)

Iată câteva dintre cele mai bune sugestii de vin Valpolicella.1. 2011 Giuseppe Quintarelli Amarone della Valpolicella Classico DOCG Selection

Vinul Valpolicella: 2011 Giuseppe Quintarelli Amarone della Valpolicella Classico DOCG Selection

Giuseppe Quintarelli folosește soiuri de struguri indigeni Corvina Veronese pentru a produce vinuri moi de tanin cu arome de fructe roșii. Producția de vin în vie este un proces lent, iar strugurii se macerează timp de 20 de zile înainte de fermentare.

Vintage-ul roșu Giuseppe Quintarelli din 2011 are un spectru distinct Nebbiolo cu reflexe portocalii. Un vin roșu bogat și intens, este fabricat din amestecul clasic de struguri Corvina, Corvinone și Rondinella din Valpolicella cu cantități mici de Cabernet Sauvignon, Nebbiolo și Sangiovese.

Nasul este dominat de o aromă intensă de cireș negru, condimente și stejar. Gustul este bogat, corpolent și are niveluri de tanin perfect echilibrate.

Prețul mediu al lui Giuseppe Quintarelli Amarone della Valpolicella Classico Selecția DOCG 2011: 1.433 dolari2. 1965 Bertani Recioto Amarone della Valpolicella Classico Superiore, Veneto

Vinul Valpolicella: 1965 Bertani Recioto Amarone della Valpolicella Classico Superiore, Veneto

Cea mai căutată cramă italiană, Bertani are podgoriile sale răspândite în Verona - de la Lacul Garda până la Soave.

Vinul dulce din 1965 este o capodoperă atent realizată. Degustarea vinului dezvăluie un vin îndrăzneț complet dezvoltat, cu un finisaj durabil. Acest vin italian oferă o aromă puternică de fructe uscate, cum ar fi cireșe și prune cu tutun și piele.

Aroma fructelor de prune întunecate domină palatul, dar la final puteți observa un indiciu de vanilie.

Prețul mediu al lui 1965 Bertani Recioto Amarone della Valpolicella Classico Superiore, Veneto, Italia: 770 dolari3. 1995 Giuseppe Quintarelli Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG

Vinul Valpolicella: 1995 Giuseppe Quintarelli Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG

Un alt vin roșu de la Giuseppe Quintarelli, acest Amarone se deschide cu arome dominante de fructe de cireșe negre și migdale amare. Îmbătrânirea butoiului de stejar lasă indicii de tutun, lemn dulce, cacao, stejar și condimente și un finisaj rafinat.

Prețul mediu din 1995 Giuseppe Quintarelli Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG: 1.055 dolari4. 2004 Din podgoria Forno Romano din Monte Lodoletta, Recioto della Valpolicella DOCG

Vinul Valpolicella: 2004 Din podgoria Forno Romano din Monte Lodoletta, Recioto della Valpolicella DOCG

O mică podgorie din Verona, Dal Forno cultivă soiuri de struguri Corvina, Corvinone, Rondinella și Oseleta. Produc vin în trei stiluri - Amarone uscat, Valpolicella Superiore și un vin de desert Recioto.

Dal Forno Romano Vigneto di Monte Lodoletta din 2004 este un vin de desert bogat și cald din denumirea Recioto Della Valpolicella. Are note subtile de gudron, zmeură și ciocolată neagră. Un vin plin de corp, cu taninuri perfect echilibrate, acest vin roșu este o pereche perfectă pentru deserturile de ciocolată cu ocazia specială.

Prețul mediu al anului 2004 de la podgoria Roman Forno din Monte Lodoletta, Recioto della Valpolicella DOCG: 552 dolari5. 2013 Din podgoria Forno Romano Monte Lodoletta, Amarone della Valpolicella DOCG

Vinul Valpolicella: 2013 Din podgoria Forno Romano Monte Lodoletta, Amarone della Valpolicella DOCG

Un vin roșu dulce, cu taninuri groase, acest vintage Dal Forno Romano este obținut din metoda tradițională de vinificație, folosind struguri uscați și lăsând zahăr rezidual în vin.

Are arome dominante de fructe uscate de cireșe, măsline negre și lemn dulce. Aciditatea strălucitoare îi conferă prospețimea unui vin Beaujolais.

Prețul mediu 2013 Dal Forno Romano Monte Lodoletta Vineyard, Amarone della Valpolicella DOCG: 335 dolari6. 2011 Tedeschi La Fabriseria, Amarone della Valpolicella Classico DOCG

Vinul Valpolicella: 2011 Tedeschi La Fabriseria, Amarone della Valpolicella Classico DOCG

Un amestec de 35% Corvina, 30% Corvinone, 30% Rondinella și 5% Oseleta, acest vin roșu este extrem de fructat pe gust. Are un buchet profund de cireșe negre și cacao. Taninurile perfect echilibrate îi conferă un final neted.

Prețul mediu al Tedeschi La Fabriseria 2011, Amarone della Valpolicella Classico DOCG: 214 dolari7. 2003 Tommaso Bussola TB, Recioto Della Valpolicella Classico DOCG

Vinul Valpolicella: 2003 Tommaso Bussola TB, Recioto Della Valpolicella Classico DOCG

Acest vin italian din regiunea Valpolicella conține arome de fructe uscate adânci de cireșe, mocha și ierburi aromate. Aciditatea vinului îi conferă o vibrație puternică.

Asociați acest vin Recioto Della Valpolicella cu deserturi dulci pentru a-i spori aroma.

Prețul mediu al anului 2003 Tommaso Bussola TB, Recioto della Valpolicella Classico DOCG: 188 USD8. 2012 Allegrini Fierimonte, Amarone Recioto della Valpolicella Classico

Vinul Valpolicella: 2012 Allegrini Fierimonte, Amarone Recioto della Valpolicella Classico

Pasionații de amarone vor adora acest vin roșu cu o aromă puternică de fructe închise la culoare, note de stejar, condimente de Crăciun, cuișoare și vanilie. Taninurile sunt groase, ceea ce conferă densității vinului.

Asociați-l cu mâncăruri de vită sau miel pentru a profita la maximum de aromele sale.

Prețul mediu al anului 2012 Allegrini Fierimonte, Amarone Recioto della Valpolicella Classico: 308 dolari9. 2013 Monte dei Ragni Valpolicella Ripasso Classico Superiore

Vinul Valpolicella: 2013 Monte dei Ragni Valpolicella Ripasso Classico Superiore

Un vin roșu îndrăzneț, Monte dei Ragni Valpolicella Ripasso Classico Superiore este un amestec de Corvina, Corvinone și Rondinella.

Este realizat în stilul clasic al vinului Ripasso Della Valpolicella, unde taceia Amarone este lăsată să fermenteze cu un vin Classico. Are o cantitate mai mică de zahăr rezidual decât un vin Recioto.

Acest vin Valpolicella Ripasso Superiore are note dominante de piele, gudron și piper, cu note ușoare de vanilie și prună. Cel mai bine este asociat cu carne de vită, vițel și carne vânată.

Prețul mediu 2013 Monte dei Ragni Valpolicella Ripasso Classico Superiore: 71 USD

Alte vinuri în stil Ripasso de încercat sunt Monte dei Ragni și L’Arco Valpolicella.10. 2007 Bertani Villa Arvedi, Amarone della Valpolicella Valpantena DOCG

Vinul Valpolicella: 2007 Bertani Villa Arvedi, Amarone della Valpolicella Valpantena DOCG

Bertani Villa Arvedi 2007 este un vin veronez bogat și intens, obținut din amestecul de bază Valpolicella. Un vin roșu închis, cu nuanțe violete, are o aromă bogată de cireșe, condimente și mentă. La gust, are taninuri bine echilibrate și o aromă fructată de coacăz negru și cireș copt.

Prețul mediu 2007 Bertani Villa Arvedi, Amarone della Valpolicella Valpantena DOCG: 130 USD

Alte vinuri veronese pe care le-ați putea încerca sunt Fratelli Vogadori, Tommasi și Marano.

Are Valpolicella Wine Age bine?

Are Valpolicella Wine Age bine?
Pivnița subterană în care vinurile Dal Forno Romano se maturizează. Kevin Day / Deschiderea unei sticle

Cand vine vorba de Valpolicella , îmbătrânirea depinde de tipul de vin.

Vinurile Valpolicella obținute din struguri parțial uscați - Amarone și Recioto - au un potențial bun de îmbătrânire. Ei sunt în vârstă de doi ani în butoaie înainte de a fi eliberați. Le puteți îmbătrâni încă cel puțin 10 ani în sticlă.

Un Amarone sau Recioto dintr-o prestigioasă cramă din zona Valpolicella precum Bertani poate îmbătrâni până la 20 de ani.

În ceea ce privește vinurile de masă precum Classico și Ripasso Della Valpolicella, cel mai bine este să le beți tinere.

Acum întrebarea este: cum cumpărați Valpolicella și alte vinuri fără să fiți nevoit să găsiți unul la prețuri corecte și să nu vă faceți griji cu privire la sticlele contrafăcute?

Cel mai bun pariu ar fi să încredințați o companie de investiții de vin, cum ar fi Wine Club și cumpărați vinuri Valpolicella autentificate sau orice alte vinuri de calitate investițională.

Să vedem cum funcționează.

Recomandat