Blog

Ultimul ghid pentru vinul francez (primele 21 de vinuri, regiuni, termeni)Băuturi

Doriți să adăugați cele mai bune sticle de vin franceze la colecția dvs.?

Lumea fascinantă a vinurilor franceze este vastă. Numeroasele vinuri, regiuni, denumiri, soiuri de struguri și așa mai departe ar putea părea într-adevăr confuze!

Ce vinuri franceze ar trebui să încercați? Sau adăugați la colecția dvs. de investiții?

În acest articol, explorăm tot ce trebuie să știți despre vinurile franceze. Am ales 21 dintre cele mai bune dintre voiar trebui săface rost de. De asemenea, vă vom spune cel mai simplu mod de a cumpăra vinuri francezepentru băut și pentru investiții!Lecturi suplimentare

Descoperi cele mai bune mărci de vin din lume în 2020. Dacă doriți să alegem un vin pentru o sărbătoare, încercați deliciosul Roșu francez Beaujolais Nouveau și șampania de epocă Dom Pérignon!
Acest articol conține:

(Faceți clic pe linkurile de mai jos pentru a accesa o anumită secțiune)

 • Tot ce trebuie să știți despre vinul francez
 • 21 de vinuri franceze celebre pe care ar trebui să le beți sau să le investiți

Tot ce trebuie să știți despre vinul francez

Să începem cu cum a început totul.
O scurtă istorie a vinului francez

Vinificația franceză a început în secolul al VI-lea î.Hr., după ce coloniștii greci au colonizat Galia de Sud. Cu toate acestea, romanii au plantat viță de vie în toate regiunile viticole majore din anii 300.

De atunci, industria vinicolă franceză a continuat să înflorească - până când mucegaiul și filoxera s-au răspândit în secolul al XIX-lea, iar viile întregi au trebuit distruse și replantate.


Următoarea criză economică din Europa și cele două războaie mondiale au condus la o depresie în industria vinicolă franceză care a durat câteva decenii.

În 1935, Appellation d'origine contrôlée (AOC) a fost înființată pentru a proteja interesele franceze. Acest sistem a definit regiunile viticole geografice și caracteristicile lor distincte (terroir) pentru a proteja calitatea produselor și pentru a preveni frauda.

Mai târziu, investițiile uriașe și eforturile unei noi generații de vinificatori francezi începând cu anii 1970 au creat industria modernă a vinului francez, așa cum știm astăzi.

V-ați întrebat vreodată ce înseamnă termenii terroir și denumire?
Ce este Terroir?

Este posibil să fi auzit că o regiune viticolă este denumită în mod vag terroir. Dar, terroirul este un concept care se referă la factorii de mediu, inclusiv solul, clima și altitudinea, în care se cultivă strugurii. Toți acești factori terroir se combină pentru a conferi unui vin arome și arome unice.Ce este sistemul de apelare?

O denumire este o zonă legal definită în care se cultivă strugurii. În Franța, Appellation d’Origine Contrôlée, sau sistemul AOC, a reglementat strict soiurile de struguri care pot fi utilizate în fiecare denumire, nivelurile minime de alcool, cât de dens se poate planta o vie și cât de mult poate produce.

În 2012, a fost înlocuit de Appellation d'Origin Protégée (AOP), care este acum urmată de întreaga Uniune Europeană.

Categorii de vinuri franceze

Există patru categorii sau clase de vin francez.

1.Denumire de origine controlată (AOC), acum AOP, așa cum am văzut mai devreme.

Două.Denumire de origine vin de calitate superioară (AOVDQS): Aceasta scade chiar sub vinurile AOC din ierarhie. Are reguli și reglementări similare AOC în ceea ce privește soiul de struguri, cantitatea de producție și procesele de vinificare.

3.Vin de țară: Toate „vinurile de țară” care nu intră sub incidența normelor de denumire AOC intră în această categorie. Are doar reguli îngăduitoare pentru tipul de struguri și metodele de producție.

Patru.Vin de masă: „Vinurile de masă” fac parte din această categorie de vinuri franceze. Nu există reguli care să reglementeze gestionarea podgoriilor sau vinificația. Nu veți vedea niciun soi de struguri, recoltă sau denumiri listate pe etichetele lor de vin.Principalele soiuri de struguri în Franța

Merlot este cel mai plantat soi de struguri din Franța, acoperind 14% a zonei viței de vie.

Soiurile de struguri de top plantate în țară sunt:

 • Merlot
 • Ugni Blanc
 • Garnacha
 • Syrah
 • Cabernet Sauvignon
 • Pinot Noir
 • Chardonnay
 • Sauvignon Blanc
 • Cabernet Franc
 • Carignan


Stiluri de vin produse în Franța

Vinul francez poate fi clasificat în general

 • Vinuri roșii din soiuri de struguri precum Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Zinfandel
 • Vinuri roze, cum ar fi rosul provensal și Zinfandelele albe dulci
 • Vinuri albe precum Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc sau Moscato
 • Vinuri spumante din Champagne și Vouvray.

Pentru a adăuga complexitatea alegerii unui vin grozav, veți descoperi că o etichetă de vin francez într-o regiune este ușor diferită de cealaltă.Practici franceze de etichetare a vinului

O etichetă de vin Bordeaux va conține denumirea și clasificarea proprietății, denumirea, informații despre îmbuteliere, vintage, conținut de alcool și volum.

Pe o etichetă de vin din Alsacia, veți găsi denumire, podgorie sau coletărie, soi de struguri, epocă, detalii despre producător, notificare despre sulfit, conținut de alcool și volum.

Și așa mai departe.

Să vedem faimoasele regiuni de producție de vin din Franța.Topul regiunilor vinicole franceze

Bordeaux și Burgundia sunt probabil cele care îți vin mai întâi în minte! Există mai multe regiuni producătoare de vin, inclusiv Valea Rodanului, Beaujolais, Languedoc-Roussillon și Valea Loarei.

Bordeaux

Situată în sud-vestul Franței, această regiune are peste 60 de denumiri în creștere, care produc în principal vinuri roșii Cabernet Sauvignon, Merlot și Cabernet Franc. Regiunea are un climat temperat, mediteranean.

Pe lângă faimoșii roșii, regiunea produce și Bordeaux alb realizat din Sauvignon Blanc, Semillon și Muscadelle.

Burgundia

Burgundia (sau Burgundia) este o regiune vinicolă franceză cu o moștenire de roșii Pinot Noir, Chardonnays albi și vinuri Beaujolais Gamay.

Burgundia are peste 100 de denumiri împărțite în Burgundia Grand Crus, Premier Crus, Village Wines și Regional Wines.

Burgundia are cinci zone viticole principale, inclusiv Chablis cu terenul său cret, Côte de Nuits, Côte Chalonnaise, Mâconnais și Côte de Beaune lângă Beaune.

Veți găsi podgorii roșii Burgundy Grand Cru în zona Côte de Nuits din Burgundia. Zona viticolă Corton Grand Cru Burgundy se află în sudul Burgundiei. Zona de vinuri mai mică din Jura se află aproape de Burgundia.

Șampanie

Aceasta este cea mai nordică regiune viticolă care se află la est de Paris. Este cunoscut pentru strălucitorul său Blanc de Blancs și Blanc de Noirs.

Valea Rodului

Valea Rhone-ului este renumită pentru Syrah și Grenache Syrah Mourvèdre (GSM) amestecă vinurile din denumirile Châteauneuf-du-Pape și Hermitage și vinurile Condrieu obținute din struguri Viognier.

Râul Rhône curge prin Valea Rhône sau Côtes du Rhône împărțindu-l în Rhône de Sud și Valea Rhône de Nord.

Provence

Provence este o regiune vinicolă franceză de pe coasta de sud-est, cunoscută pentru vinurile sale roșii din soiurile de struguri Cabernet Sauvignon, Syrah, Cinsault și Mourvèdre.

Alsacia

Această regiune viticolă este cunoscută pentru vinurile sale Riesling, Pinot Gris și Gewürztraminer. Vinurile din această regiune poartă numele soiului de struguri în locul locului de origine - precum Rosenhof Pinot Gris 2018.

Beaujolais

Beaujolais se află la sud de Burgundia și este renumit pentru vinurile sale roșii, fructate, vibrante, Beaujolais Gamay. Aroma unică Beaujolais se datorează solului fertilizat de râul Nizerand.

Corsica

Corsica este o insulă franceză în Marea Mediterană, populară pentru podgoriile sale Pinot Noir, Tempranillo și Barbarossa. Veți găsi vinuri grozave precum Patrimonio și Ajaccio, toate cu influențe toscane.

Languedoc și Roussillon

Languedoc-Roussillon este o zonă istorică de coastă din sudul Franței, care se întinde din regiunea Provence până în Munții Pirinei și granița cu Spania. Gama de vinuri Languedoc este formată din amestecuri Syrah, Grenache, Carignan, Cinsault și Mourvèdre.

Valea Loarei

Podgoriile din Valea Loarei din nord-vest produc vinuri precum Sauvignon Blanc, Loire Vouvray, Loire Pouilly-Fume, Chinon, Marsanne și Muscadet. Cea mai faimoasă denumire din Valea Loarei este Sancerre, cu podgoriile sale Sauvignon Blanc, bogate în calcar, care produc vinuri albe uscate precum Loire Pouilly-Fume. Veți găsi, de asemenea, renumitele Chenin Blanc Vouvrays în Loire.

Sud-Vestul Franței

Sud-Vest sau Sud-Ouest produce amestecuri Malbecs, Colombard, Ugni Blanc și Gros Manseng.

Acum, să trecem la zero la întrebarea cheie: ce vinuri franceze ar trebui să adăugați la colecția dvs. de vinuri?

21 de vinuri franceze celebre pe care ar trebui să le beți sau să le investiți

Am ales vinuri fabuloase de la cele mai bune castele din Franța - ideale pentru a sărbători orice ocazie sau pentru a cumpăra ca investiție pe termen lung.1. Chateau Lafite Rothschild

Premier Cru Classe Lafite Rothschild este fabricat într-un castel de familie din denumirea Pauillac din Medoc din regiunea Bordeaux.

Soiurile de struguri utilizate sunt 80-95% Cabernet Sauvignon, 5-20% Merlot, 0-5% Cabernet Franc și Petit Verdot.

Este aromat cu note de pământ de trufe, condimente, cedru, tutun, creion de plumb și fructe de pădure roșii. Și are cel mai bun gust cu o vârstă minimă de 15 ani.2. Louis Roederer, Cristal

Cristal este cuvântul emblematic al lui Louis Roederer, un Maisons de Champagne administrat de o familie în Reims.

Această șampanie este făcută din 40% Chardonnay și 60% Pinot Noir.

Beți-l pentru că are o textură netedă și matasoasă, arome fructate și o calitate minerală puternică, cu note citrice. Îl puteți conserva cu ușurință timp de cel puțin 20 de ani, fără ca vinul să-și piardă prospețimea.3. Chateau La Mission Haut-Brion

Chateau La Mission Haut-Brion este un vin roșu produs în denumirea Pessac-Léognan din Bordeaux, unul dintre clasele Crus din clasificarea Graves din 1953.

Vinul alb Chateau La Mission Haut Brion Blanc este maturat timp de 13-16 luni.

Vinurile sunt pline de corp și concentrate cu mirosuri de trufe, fum, pământ, tutun și condimente.4. Chateau Beychevelle

Chateau Beychevelle este un Quatrièmes Cru produs în denumirea Saint-Julien din regiunea Bordeaux.

Veți observa mirosuri de cassis, pământ, condimente și tutun în acest vin bogat, concentrat, proaspăt, de degustare, din Bordeaux.

Chateau Beychevelles este de obicei mai bun cu vârsta de 8-12 ani.5. Domaine de-la Romanee Conti

Deținută pe scară largă ca unul dintre eminenții vinificatori din lume, Domaine de-la Romanee Conti (sau RDC) este o cramă din Burgundia care produce vinuri roșii și albe renumite. Domeniul este o podgorie Grand Crus de 25 de hectare, în care principalul soi de struguri este Pinot Noir.

Se cunoaște că opulentele vinuri Romanee Conti reflectă aroma fructelor de viță de vie vechi și caracterul unic al terroirului. În 1780, un arhiepiscop de Paris a salutat-o ​​ca „ catifea și satin în sticle . '6. Chateau Cos D’Estournel

Chateau Cos D’Estournel este un vin de Bordeaux Deuxièmes Cru produs în denumirea Saint-Estèphe din Bordeaux.

Savurați acest amestec roșu și veți savura aromele fructelor de pădure roșii feroase și a tufișului cu un final picant. Este un vin cu corp mediu, cu textură granuloasă și adâncime moderată.

De obicei, un Cos d’Estournel este gata de băut după 10-20 de ani de îmbătrânire în sticlă.7. Chapoutier Ermitage Rouge

Maison M. Chapoutier este vinificator în Tain-l'Hermitage din regiunea viticolă din Valea Rhône. Vinurile lor Hermitage au fost primele care au inclus în eticheta lor scrisul Braille.

Roșii Syrah din celebra denumire Hermitage sunt identificați cu numele de Ermitage Rouge. Corpul complet Ermitage Rouge din 2003, de exemplu, are o culoare neagră, cu arome și arome de prune, lemn dulce și pietre zdrobite.8. Fleur Petrus

Château La Fleur-Pétrus este fabricat în Pomerol pe malul drept al Bordeaux. Este realizat în principal din Merlot, ceea ce îi conferă mătăsenia și generozitatea pentru care este cunoscută. O cantitate mică de Cabernet Franc adaugă rigoare și complexitate vinului.

La Fleur Petrus are nevoie de cel puțin 8-12 ani de îmbătrânire înainte de a vă putea bucura de ea.9. Chateau Montrose

Château Montrose este situat în denumirea Saint-Estèphe din Bordeaux. Vinurile obținute aici sunt clasificate ca unul dintre cele paisprezece cruci Deuxièmes Crus din clasificarea oficială a vinului Bordeaux din 1855.

Vinurile Montrose sunt un amestec de 65% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot și 10% Cabernet Franc.

Cele mai bune recolte de la Chateau Montrose au capacitatea de a îmbătrâni de zeci de ani. Consumați-l după cel puțin 10-20 de ani în sticlă.10. Chateau Haut Bailly

Haut Bailly este o proprietate viticolă din clasa Graves Cru, cocoțată pe pantele denumirii Pessac-Léognan din Bordeaux.

Această vie produce numai amestecuri roșii cu Cabernet Sauvignon (65%), Merlot (25%) și Cabernet Franc (10%).

Vinurile Haut-Bailly precum La Parde de Haut Bailly 2011, Pessac-Leognan sunt netede și mătăsoase, cu note de pământ și adâncime de fructe.11. Dom Perignon

Dom Perignon este o șampanie de epocă produsă de Moët & Chandon, o cramă și coproprietar al firmei de articole de lux Moët Hennessy Louis Vuitton. Acesta poartă numele unui călugăr benedectin din secolul al XVII-lea care a fost unul dintre pionierii vinului de șampanie.

Vinul este de 60% struguri Chardonnay și 40% Pinot Noir. În special, fiecare sticlă conține struguri dintr-un singur an - și nu veți găsi un Dom Perignon care nu este de epocă.12. Chateau Smith Haut Lafitte

Smith Haut Lafitte este un vin Bordeaux Class Class de la denumirea Pessac-Léognan.

Veți găsi vinuri roșii precum Smith Haut Lafitte Rouge 2010 cu textură mătăsoasă și farmec aromat și vinuri albe Sauvignon Blanc elegante, cu note lemnoase și citrice.

Amintiți-vă, ar trebui să îmbătrânească în sticlă timp de minimum 8-10 ani înainte de a deschide sticla.13. Chateau Pichon Lalande

Pichon Lalande sunt vinuri Deuxièmes Cru (a doua creștere) obținute în via Louis Roederer din Pauillac, Bordeaux.

Un Pichon Lalande are cel mai bun gust cu cel puțin 10-12 ani în vârstă de sticlă și se maturizează între 15-40 de ani după recoltare.

În ceea ce privește aroma, veți gusta fructe de pădure întunecate, trufe, cassis și cedru cu texturi mătăsoase, de catifea.14. Chateau Y’Quem

Chateau Y’Quem este un vin Premier Cru Supérieur din Sauternes din regiunea Graves din Bordeaux.

Procesul de vinificare presupune culegerea doar a fructelor complet botritizate, cu randamente atât de scăzute, încât fiecare viță de vie poate produce doar un pahar de vin.

Aceste vinuri dulci făcute din Sémillon și Sauvignon Blanc se caracterizează prin complexitate, concentrare și aciditate ridicată.15. Chateau Troplong Mondot

Premier Grand Cru Classé Chateau Troplong Mondot este produs în denumirea Saint-Émilion din dreapta Bordeaux Bordeaux.

Chateau Troplong Mondot este unic prin aroma sa groasă și senzuală, cu mirosuri de prune negre, lemn dulce, cafea, condimente, mure, piatră, ciocolată și flori. Se bucură cel mai bine după vârsta de 8-10 ani a sticlei.16. Bollinger RD

Bollinger RD este un vin spumant produs de Bollinger în șampanie. RD sau récemment dégorgé, adică „recent degorat”, stă opt ani pe drojdia sa (depozite de drojdie reziduală și alte particule), ceea ce dă naștere la arome complexe.

Pe etichetele sale, veți găsi data degajării (data la care au fost eliminate sedimentele).

Un Bollinger RD este livrat de obicei gata pentru consumul dvs.17. Chateau Conseillante

Chateau Conseillante sau La Conseillante, este un vin de Bordeaux din denumirea Pomerol. Deși vinurile sunt neclasificate, această proprietate se numără printre cremă de cremă a vinificatorilor Pomerol.

Vârsta medie a castelului armonios, rafinat și catifelat La Conseillante este de 34 de ani. Iubitorul de vin din tine va iubi mirosurile sale de prun, cireș închis la culoare, flori, zmeură neagră și ciocolată.18. Chateau Pontet Canet

Chateauul roșu Pontet Canet este un Cinquièmes Cru produs într-o podgorie cu același nume din denumirea Pauillac din Bordeaux.

În mod interesant, veți găsi cai care întorc solul în podgoria Pontet Canet, în loc de tractoare, deoarece nu pășesc în același loc de două ori, aerisind solul mai bine.

Acest vin puternic de Bordeaux este concentrat, echilibrat și tanic și are cel mai bun gust după 10 ani de vârstă a sticlei.19. Chateau Lynch Bages

Vinul roșu Chateau Lynch Bages este un alt Cinquièmes Cru produs în Pauillac, Bordeaux.

Caracterul distinctiv al vinului, culoarea profundă, coloana vertebrală tanică și structura suplă și netedă fac parte din stilul său de semnătură. Are nevoie de 15-20 de ani pentru a arăta tot ce este mai bun și vă oferă arome de pământ umed, casis, tutun și trufe.20. Chateau Câlon Ségur

Vinurile Chateau Câlon Ségur sunt fabricate în regiunea de producție de vin Saint-Estèphe din Bordeaux.

De obicei, acestea sunt alcătuite din 78% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot și 2% Petit Verdot.

Aceste vinuri Troisièmes Crus Classé (a treia creștere) evoluează și îmbătrânesc extrem de bine. Vinurile luxuriante, coapte și rafinate sunt cel mai bine savurate după 10-15 ani în sticlă.21. Taittinger

Taittinger este o podgorie franceză din Reims care produce Comte de Champagne și Rezervația Brut non-vintage.

Rezerva Brut este 40% Chardonnay, 35% Pinot Noir și 25% Pinot Meunier cu note de fructe proaspete și pâine. Comtes de Champagne este 100% struguri Chardonnay, iar Comtes de Champagne Rosé este compus din 70% Pinot Noir și 30% Chardonnay.

Lumea vinului francez este fascinant și copleșitor în același timp, nu-i așa?

Deci, cum te apuci de cele mai bune vinuri franceze?

Iată cel mai simplu mod de a face acest lucru:


Recomandat