Blog

Syrah - Regiuni, cele mai bune vinuri, prețuri (2021)

Dorești să știi totul despre vinul Syrah înainte de a cumpăra unul pentru colecția ta?

Provenind din Valea Rhone-ului în Franța, Syrah este elegant și îndrăzneț și este vinul perfect pentru sărbătorile vesele. Arome savuroase deoparte, vinul Syrah este, de asemenea, un favorit printre colecționarii de vinuri pentru remarcabila sa vârstă.

Dar, Syrah a fost cultivat pentru prima dată în Valea Rodului? În ce este diferit de Shiraz? Ce gust are?

În acest articol, să explorăm lumea Syrah - istoria ei colorată, gustul, cea mai bună pereche de alimente șicele mai bune vinuri Syrah în 2021. De asemenea, aflațicel mai simplu mod de a cumpăra și de a investi înacest vin celebru.Lecturi suplimentare

Investiți în cele mai fine și mai rare vinuri din lume folosind acest ghid perspicace pentru Wine Investing .

Acest articol conține

 • O introducere rapidă la Syrah Wine
 • O scurtă istorie a strugurilor Syrah
 • Strugurele Syrah și terroirul său
 • Diferența dintre Syrah și Shiraz
 • Regiunile viticole majore Syrah
 • Vinul Syrah: gust și mâncăruri
 • Cele mai bune vinuri Syrah de cumpărat în 2021 (inclusiv note de degustare, prețuri)
 1. 1990 Domaine Jean-Louis Chave Ermitage „Cuvée Cathelin”, Rhône, Franța
 2. 1980 Marius Gentaz-Dervieux Cote Rotie Cote Brune, Rhône, Franța
 3. 1999 Noel Verset Cornas, Rhône, Franța
 4. 2003 Sine Qua Non The Duel Estate Syrah, Sta Rita Hills, SUA
 5. 1987 Marcel Judecătorul Cornas, Rhône, Franța
 6. 2013 sine qua non „Le Supplement” Merlot, Sta Rita Hills, SUA
 7. 1991 Domaine Jamet Cote Rotie Cote Brune, Rhône, Franța
 8. 1985 E. Guigal Cote Rotie La Landonne, Rhône, Franța
 9. 2007 Marie și Pierre Le baril Benetiere Cote Rotie, Rhône, Franța
 10. 2014 Penfolds Grange Bin 95, Australia
 • Ar trebui să investiți în vinul Syrah?

O introducere rapidă la Syrah Wine

Vinul Syrah

Deși se spune că Syrah își are originea în regiunea Franței din nordul Valii Rodanului, este acum unul dintre cei mai plantați struguri de vin roșu din lume.

Vinurile Syrah sunt admirate pentru aromele lor de fructe întunecate, aciditatea vioi și aromele piperate. Acestea sunt de obicei pline de corp, opace și au un ABV (alcool în volum) de 13% -15%.

Deși Syrah produce soiuri delicioase, este amestecat și cu Garnacha , Soiurile de struguri Mourvèdre, Carignan și Cinsault pentru a produce mai multe vinuri cu fructe. Dar cele mai demne sticle sunt de obicei 100% Syrah.


Citește și: Iată cum să proiectați un cramă perfectă în casa ta .

O scurtă istorie a strugurilor Syrah

Struguri Syrah

Originea Syrah a fost un subiect de dezbatere de mult timp. Unii istorici susțin că romanii l-au răspândit în toată Europa de la Siracuza din Sicilia, iar alții spun că grecii l-au plantat cu 500 de ani înainte de romani!


Unii chiar cred că va fi numit după orașul iranian - Chiraz sau Shiraz.

Indiferent de aceste ipoteze, cercetările efectuate de Carole Meredith (proprietarul vinurilor Lagier Meredith din Napa) în 1998 la UC Davis au arătat că Syrah este o descendență a soiurilor de struguri Dureza și Mondeuse Blanche găsite în Alpii francezi.

De acolo, a ajuns în Valea Rhone și încet în diferite părți ale lumii. Pe măsură ce a călătorit prin lume, Syrah a evoluat într-o gamă de stiluri unice.

Strugurele Syrah și terroirul său

Strugurele Syrah și terroirul său

Syrah este un strugure de culoare închisă care provine din Valea Rodanului în Franța.


Crește cel mai bine în climatul uscat și cald. De aceea, cele mai bune parcele de podgorii Syrah din nordul Rhone-ului se găsesc pe vârfurile dealului „Pârâia prăjită” a Cote Rotie și în Hermitage.

Vârfurile dealurilor se expun la maximum la soare, iar solurile sunt bine drenate, cu un pic de calcar. Calcarul reține căldura și produce struguri Syrah concentrați.

Acum, să vedem cum Syrah este diferit de Shiraz.

Diferența dintre Syrah și Shiraz

Syrah și Shiraz

Syrah și Shiraz sunt același strugure și au același profil ADN. Diferența este că este Syrah în Franța și alte regiuni viticole din Lumea Veche și este cunoscut sub numele de Shiraz în Australia și Africa de Sud. (La fel ca Pinot Noir este cunoscut sub numele de Pinot Nero în Italia.)

Deci, există vreo diferență între vinul Syrah și vinul Shiraz?

Chiar dacă strugurii sunt identici, vinurile Shiraz australiene sunt mai fructuoase decât vinurile Syrah florale și dense franceze.

Acest lucru ne aduce la o altă întrebare comună.

Sunt Syrah și Petite Sirah același strugure?Diferența dintre Syrah și Petite Sirah

Syrah și Petite Sirah

Nu, Syrah și Petite Sirah nu sunt același strugure.

Petite Sirah (COM)nu Petite Syrah) sau Durif este un soi distinctiv de struguri (o încrucișare între Syrah și Peloursin) care este plantat pe scară largă în California.

Citește și: Exploreaza cele mai bune vinuri spumante de pe tot globul .

Regiunile viticole majore Syrah

Regiunile Syrah

Syrah este cunoscut sub multe nume din întreaga lume - Shiraz, Sirac, Marsanne Noir, Entournerein, Serène și Hermitage. Să vedem unde este cultivat acest strugure.

Iată cele trei mari regiuni viticole Syrah din lume.1. Franța

Franţa

Franța este casa spirituală a Syrah. Aici sunt produse o gamă de vinuri Syrah amestecate și soiuri - de la vinurile tanice Hermitage la Cote Rotie Syrah parfumate.

Syrah este, de asemenea, un strugure cheie care se amestecă în amestecul Cote du Rhone (amestecat cu Grenache și Mourvedre.) Crozes-Hermitage, o denumire din nordul Văii Rhône, este o altă regiune viticolă Syrah.

În Rhone-ul de Sud (în special Languedoc și Chateauneuf-du-Pape), se adaugă la Garnacha vinuri pentru a adăuga structură. Spre deosebire de Rhone-ul de nord, vinificatorii din Rhône-ul de Sud nu produc multe varietăți Syrah de înaltă calitate.2. Australia

Australia

Viile Syrah au fost plantate în Australia în 1832 de James Busby, un imigrant din Europa. Este cunoscut sub numele de Shiraz și a devenit unul dintre cei mai iubiți struguri de vin roșu din regiune.

În Barossa Valley, Australia de Sud, Shiraz este amestecat cu Cabernet Sauvignon, iar vinul este maturat în stejar american nou. Pe de altă parte, climatul mai răcoros al râului Margaret produce vinuri în stil francez, care sunt mai puțin alcoolice.

În afară de Barossa Valley, vinurile Shiraz australiene sunt produse și în McLaren Vale și Adelaide Hills.3. Statele Unite

Statele Unite

Syrah este cunoscut sub numele său francez în Statele Unite. Însă, producătorii folosesc „Shiraz” pe eticheta vinului dacă vinul este produs folosind tehnici de vinificație din lumea nouă.

Plantat pentru prima dată în California în anii 1970 de Rhone Rangers (un grup de viticultori care au promovat vinurile Rhone în Statele Unite), Syrah este acum cultivat și în statul Washington, Ohio și Oregon.

Județul Sonoma, Santa Barbara și Paso Robles sunt principalele regiuni viticole din California Syrah. Deși Sonoma este cunoscută mai ales pentru vinurile sale Cabernet Sauvignon, produce Syrahs delicioase în stil francez.

În regiunile mai calde, cum ar fi Napa, Syrah este adesea amestecat cu alte soiuri de struguri din Valea Rhone, în timp ce în climă mai răcoroasă, vinificatorul se ține de vinurile varietale.4. Alte regiuni viticole Syrah

Alte regiuni

Vinurile Syrah sunt produse și în Italia, Spania, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Argentina, Portugalia și Chile.

Citeste mai mult: Scufundați-vă în lumea vinuri roșii adânci și delicioase si aceste vinuri albe demne de pivniță .

Acum, pentru cea mai bună parte:

Syrah Wine - Perechi de gust și alimente

Gust

Syrah este un vin roșu uscat, plin de corp, cu aciditate vioi și tanin robust.

Deși vinurile Syrah prezintă arome principale de fructe roșii și negre, fum, lemn dulce și piper negru în general, vinurile Lumii Noi și Lumea Veche sunt destul de distinctive.

Lumea nouă vs. Old World Syrah

Lumea Nouă vs Cuvântul Vechi

Vinurile Syrah din Lumea Veche din Italia și Franța sunt mai orientate spre terroir și au o aciditate mai mare cu arome erbacee dominante. Pe de altă parte, vinurile New World Syrah sau Shiraz, în special din Australia, au mai multe arome fructifere decât note de pământ.

Aromele pământești ale Syrah îl fac un partener excelent cu preparate din carne la grătar, legume sotate, friptură și brânză moale.

Nu știți cel mai bun vin Syrah pentru a-l asocia cu delicioasa masă sau pentru a-l păstra în beci?

Te-am acoperit!

Citeste mai mult: Numărarea caloriilor?Citit acest ghid cuprinzător pentru estimarea caloriilor din paharul de vin roșu .

Cele mai bune vinuri Syrah de cumpărat în 2021 (inclusiv note de degustare, prețuri)

Cel mai bun pentru a cumpăra 2021

Iată câteva dintre cele mai bune vinuri Syrah de cumpărat în 2021.1. 1990 Domaine Jean-Louis Chave Ermitage „Cuvée Cathelin”, Rhône, Franța

1990 Domaine Jean-Louis Chave Ermitage

O enigmă frumos îmbătrânită, Domaine Jean-Louis Chave Ermitage din 1990 „Cuvée Cathelin” are o gamă largă de arome complexe.

Nasul emite trufe, podea de pădure, cireș negru, pământ, condimente piperate și note de plante. Gustul este voluptuos, rotunjit și are un final de durată.

Prețul anului 1990 Domaine Jean-Louis Chave Ermitage „Cuvée Cathelin”, Rhône, Franța: 14.053 dolari

Citeste mai mult: Explorează lumea vin dulce Moscato . De asemenea, găsește paharul potrivit să-l servească!2. 1980 Marius Gentaz-Dervieux Cote Rotie Cote Brune, Rhône, Franța

1980 Marius Gentaz-Dervieux Cote Rotie Cote Brune, Rhône, Franța

Marius Gentaz-Dervieux din 1980 este un vin 100% Syrah de la Cote Rotie. Este o culoare roșie intensă în sticlă . Nasul dă arome de fructe de pădure roșii, violet, piper și note picante.

Prețul anului 1980 Marius Gentaz-Dervieux Cote Rotie Cote Brune, Rhône, Franța: 4.667 dolari3. 1999 Noel Verset Cornas, Rhone, Franța

1999 Noel Verset Cornas, Rhône, Franța

Noel Verset Cornas din 1999 este un adânc vin rosu cu nuanțe violete. Nasul se deschide cu arome de fructe de culoare închisă cu prune și fructe de pădure sălbatice. Gustul este elegant, cu aciditate vibrantă și un finisaj durabil.

Prețul anului 1999 Noel Verset Cornas, Rhone, Franța: 1.087 dolari4. 2003 Sine Qua Non The Duel Estate Syrah, Sta Rita Hills, SUA

2003 Sine Qua Non The Duel Estate Syrah, Sta Rita Hills, SUA

Sine Qua Non este o cramă cultă specializată în vinuri de struguri Rhône, în principal Syrah, Garnacha, Pinot Noir și Viognier. Această recoltă este făcută din struguri obținuți din podgoria „Eleven Confessions”.

Este un vin bine echilibrat, cu un echilibru perfect între fructe și note de îmbătrânire. Gustul este intens, cu note de fructe roșii și negre și arome subtile de fum.

Prețul din 2003 Sine Qua Non The Duel Estate Syrah, Sta Rita Hills, SUA: 2.252 dolari5. 1987 Marcel Judecătorul Cornas, Rhône, Franța

1987 Marcel Judecătorul Cornas, Rhône, Franța

Marcel Juge Cornas din 1987 este un vintage rar, care prezintă finețea vinificației tradiționale franceze.

Îmbătrânirea a permis vinului să dezvolte note de pământ, păstrându-și totuși aromele sărate de fructe întunecate. Gustul este neted și are un final lung.

Prețul lui 1987 Marcel Judge Cornas, Rhone, Franța: 1.449 dolari6. 2013 sine qua non „Le Supplement” Merlot, Sta Rita Hills, SUA

2013 Sine Qua Non

Taninurile acestei anii 2013 de către Sine Qua Non sunt încă ferme, iar vinul mai poate petrece câțiva ani în pivniță.

Nasul dă o gamă largă de arome, inclusiv prune negre, mur, piper negru, condimente și ierburi. De asemenea, puteți observa note subtile de pământ, violet și trufe. Gustul este dens și neted.

2013 sine qua non „Le Supplement” Merlot, Sta Rita Hills, SUA;669 dolari7. 1991 Domaine Jamet Cote Rotie Cote Brune, Rhône, Franța

1991 Domaine Jamet Cote Rotie Cote Brune, Rhône, Franța

Un alt vin roșu plin de corp din nordul Rhone-ului, Domaine Jamet din 1991 este iubit pentru notele sale dominante de condimente și indicii de fructe roșii.

Prețul anului 1991 Domaine Jamet Cote Rotie Cote Brune, Rhône, Franța: 2.306 dolari8. 1985 E. Guigal Cote Rotie La Landonne, Rhône, Franța

1985 E. Guigal Cote Rotie La Landonne, Rhône, Franța

E. Guigal Cote Rotie La Landonne din 1985 este un vin bine stratificat, cu arome de fructe primare, cu pământ subtil și note de carne afumată. Gustul este plin și rotunjit.

Prețul anului 1985 E. Guigal Cote Rotie La Landonne, Rhone, Franța: 1.732 dolari9, 2007 Marie și Pierre Le baril Benetiere Cote Rotie, Rhone, Franța

2007 Marie și Pierre Le baril Benetiere Cote Rotie, Rhône, Franța

Această recoltă din 2007 din nordul Rhone-ului are un nas stratificat și un gust rotunjit. Nasul are note de fum și tutun. Gustul este plin de arome de prune, mure și coacăze negre.

Prețul anului 2007 Marie și Pierre Benetiere Côte Rotie Le Dolium, Rhone, Franța: 680 dolari10. 2014 Penfolds Grange Bin 95, Australia

2014 Penfolds Grange Bin 95, Australia

Bogat, intens și concentrat, Penfolds Grange 2014 merită un loc în dvs. trebuie să încerci vinuri listă.

Acest vin australian Shiraz este plin de arome fructate, cu note subtile de ceai de vanilie, cedru și Earl Grey. Gustul este plin, rotunjit și are un final lung, sărat - un vin minunat de mâncat cu carne la grătar.

Prețul 2014 Penfolds Grange Bin 95, Australia: 745 dolari

Recomandat