Blog

Vinul Sangiovese: Stiluri, cele mai bune vinuri, prețuri (2021)Băuturi

Vă gândiți să obțineți un vin Sangiovese pentru următoarea cină?

Sangiovese, pronunțat „san-jo-vay-zay”, este cel mai iubit soi de struguri roșii din Italia, cel mai plantat. Este ingredientul principal al unora dintre cele mai bune vinuri italiene, inclusiv Brunello di Montalcino și Chianti.

Unde crește Sangiovese? Ce gust are? Cu ce ​​alimente se asortează bine vinurile Sangiovese?

Explorează totul despre acest pământesc Vin italian înainte de a cumpăra unul. Aflați unde este cultivat, tehnicile de vinificație, perechile de alimente și8 vinuri Sangiovese excepționalepentru a adăuga la colecția ta de vinuri fine.Lecturi suplimentare

Intră în lumea vinurilor roșii fabuloase din Acest ghid incredibil de util pentru vinul roșu! De asemenea, verificați Cele mai bune vinuri albe pe care nu trebuie să le ratezi în 2020!

În acest articol, vom acoperi:

(Faceți clic pe linkul de mai jos și treceți la secțiune)


 • Totul despre struguri și vin Sangiovese
 • De unde vine Sangiovese?
 • Viticultura strugurilor Sangiovese
 • Tehnici de vinificație Sangiovese
 • Caracteristicile vinului Sangiovese
 • Perechi de alimente și sugestii de servire
 • Producători cheie și sfaturi de cumpărare
 • Cele mai bune vinuri Sangiovese pe care le puteți cumpăra în 2021
 1. 1983 Case Basse de Gianfranco Soldera Brunello di Montalcino Riserva DOCG
 2. 1988 Case Basse di Gianfranco Soldera Toscana IGT - Brunello di Montalcino DOCG
 3. 1891 Biondi Santi Tenuta Greppo Riserva, Brunello di Montalcino DOCG
 4. 1997 Avignonesi Occhio di Partridge Vin Santo di Montepulciano
 5. 1995 Fattoria Poggio di Sotto Brunello di Montalcino Riserva DOCG
 6. 2001 Casanova di Neri Cerretalto, Brunello di Montalcino DOCG
 7. 2015 Poggio San Polo 'Vigna Vecchia', Brunello di Montalcino DOCG
 8. 2010 The Marroneto Madonna delle Grazie, Brunello di Montalcino DOCG

Să începem.

Totul despre struguri și vin Sangiovese

Totul despre struguri și vin Sangiovese
Cele mai bune vinuri Sangiovese pe care le puteți cumpăra în 2021

Sangiovese (uneori numit Sangioveto) este o viță de vie cu fructe întunecate și este cel mai plantat soi de struguri din Italia centrală (Toscana). Deși acest strugure italian are o culoare albastru purpuriu închis, produce un vin roșu vișiniu strălucitor.


Interesant este că numele său provine din latină pentru „sângele lui Jupiter” sau „sângele lui Jove”.

Sangiovese este un strugure rezistent, dar necesită un viticultor calificat pentru a obține cele mai bune rezultate din el. În ceea ce privește vinul Sangiovese, acesta este unul condus de terroir, la fel ca Pinot Noir. (Mai multe despre viticultura Sangiovese intr-o secunda.)


Există sute de clone Sangiovese diferite care sunt cultivate în centrul și sudul Italiei. Sangiovese Grosso (folosit pentru Brunello di Montalcino) și Sangiovese Piccolo (cultivat în Chianti) sunt cele mai importante două familii.

Să aruncăm o privire rapidă asupra istoriei Sangiovese.O scurtă istorie a sangiovesei

Cea mai veche mențiune despre un vin pe bază de Sangiovese poate fi urmărită până la vremea vinificației romane. Se credea, de asemenea, că strugurii Sangiovese au fost cultivate în Toscana de către etrusci în secolul al VI-lea.

La început, găsirea unei sticle cu Sangiovese pe etichetă era extrem de obișnuită. Sangiovese di Romagna era considerat un vin italian ieftin și avea un ten palid, ușor și un gust amar. Nu oferea nimic pe care un iubitor de vin și-l dorea într-o sticlă de vin roșu. Din fericire, astăzi Sangiovese di Romagna reușește toate așteptările din Emilia Romagna .


Abia în secolul al XVIII-lea Sangiovese a început să câștige popularitate din motivele corecte. În 1883, Giovanni Cosimo Villifranchi, un scriitor italian, a descris Sangiovese drept „excelent când este amestecat cu alte soiuri de struguri”.

Bettino Ricasoli, un vinificator italian, a amestecat 70% Sangiovese cu 15% Canaiolo și 15% Malvasia Bianca, iar prima rețetă pentru Chianti a fost creată.

Sangiovese nu s-a bucurat de cea mai bună reputație la începutul anilor 1900.

Cu toate acestea, în anii 1960, Piero Antinori a preluat moșia familiei sale Marchesi Antinori din Toscana. El a inițiat tratamente moderne de stejar și se amestecă cu alte soiuri de struguri, cum ar fi Cabernet Sauvignon și Merlot, pentru a crea super toscani precum Tignanello.

Abia după această revizuire dramatică a procesului de vinificare Sangiovese și-a recăpătat popularitatea ca vin la modă de astăzi!

De unde vine Sangiovese?

De unde vine Sangiovese?
Podgoria din Toscana, Italia

Sangiovese este principalul strugure folosit pentru a produce vinuri roșii în Toscana. Există și alte regiuni viticole din Lumea Veche și Lumea Nouă care au produs cu succes vinuri fabuloase Sangiovese.

Iată principalele regiuni vitivinicole Sangiovese:A. Italia

 1. Chianti DOCG

Chianti este cea mai mare regiune viticolă Sangiovese - acoperă o treime din Toscana. Vin Chianti trebuie să aibă întotdeauna cel puțin 70% Sangiovese. Stilurile de vin sunt de obicei proaspete, cu un corp mediu sau stejar și dens.

 1. Chianti Classico DOCG

Chiar dacă este o subregiune, Chianti Classico este o denumire DOCG pe cont propriu. Chianti Classico trebuie să aibă, de asemenea, cel puțin 80% struguri Sangiovese în vinul său.

Principalele vinuri Sangiovese din Chianti Classico DOCG - Chianti Classico Riserva și Chianti Riserva petrec doi ani în stejar și cel puțin trei luni în sticlă în timpul procesului de îmbătrânire.

În 2016, Chianti Classico Consorzio a debutat Gran Selezione. Vinurile Sangiovese cu Gran Selezione pe etichetă trebuie să fie produse numai din struguri crescuți în proprietate. Aceste vinuri trebuie să fie, de asemenea, de cel puțin 90%, ceea ce minimizează impactul compromisor al unui alt soi de struguri.

 1. Montalcino

Într-o regiune care se află la sud de Siena (în special pe dealurile care înconjoară Montalcino), veți găsi podgorii care produc vinuri sangioveze de înaltă calitate, cu corp. Cele două denumiri principale ale lui Montalcino sunt Brunello di Montalcino DOCG și Rosso di Montalcino DOC.

 1. Nobile Di Montepulciano vin DOCG

Strugurii Sangiovese obișnuiau să facă Vinul Nobile di Montepulciano trebuie cultivate pe dealurile care înconjoară Montepulciano . Vinurile din această zonă trebuie să includă cel puțin 70% din clona locală Sangiovese, cunoscută sub numele de Prugnolo Gentile.

 1. DOCG-urile Carmignano și Montalbano

Carmignano și Montalbano sunt regiuni viticole adiacente la vest de Florența. Vinurile din Carmignano și Chianti Montalbano sunt pe bază de Sangiovese. Sunt cel puțin 50% Sangiovese și sunt amestecate cu 10-20% Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc .

 1. Morellino Di Scansano DOCG

Aproape de coasta tirrenică, la sud-vest de Montalcino, se află Morellino di Sansano. Aici Sangiovese este cunoscut sub numele de „Morellino”, care se traduce direct prin „mic întunecat”. Morellino are un gust complex, cu arome bogate de fructe.B. Alte țări

Deși Sangiovese prosperă în patria sa din Toscana, există și alte regiuni viticole care cultivă cu succes acest strugure roșu.

Sunt:

 • Insula franceză Corsica (Sangiovese a fost cultivată aici din secolul al XIV-lea și este cunoscută sub numele de Nielluccio)
 • Napa, județul Sonoma, Santa Barbara, Oregon și poalele Sierra din Statele Unite
 • Argentina
 • Australia
 • chili

Lecturi suplimentare:

Doriți să explorați alte vinuri roșii stelare din aceste regiuni vitivinicole?Consultați aceste articole superinformative:

Cele mai bune 10 mărci de vin roșu pe care nu ar trebui să le ratezi în 2021

Cele mai bune vinuri roșii spaniole de cumpărat în 2021

Ghidul final al vinului roșu francez

Viticultura strugurilor Sangiovese

Viticultura strugurilor Sangiovese

Viile Sangiovese se pot adapta la majoritatea solurilor, dar se dezvoltă în soluri cu o concentrație mare de calcar. Este calcarul care îi ajută pe vinificatori să producă vinuri elegante cu arome fabuloase.

În regiunea Chianti Classico, strugurii de vin Sangiovese se dezvoltă pe sol uscat și argilos moale cunoscut sub numele degalestro.Între timp, în regiunea Montalcino, există o proporție mare de pe bază de calcaralbereseșigalestro.

Strugurii Sangiovese au nevoie de un sezon de creștere îndelungat pentru a-și dezvolta bogăția și corpul. Mugurii de struguri devreme, dar necesită timp pentru a se coace complet.

Deoarece Sangiovese este predispus la supraproducție, viticultorii trebuie să urmărească vița de vie Sangiovese. Viile crescute cresc tendința de a produce vinuri de culoare deschisă, cu un nivel ridicat de aciditate și niveluri mai mici de alcool.

Tehnici de vinificație Sangiovese

Tehnici de vinificație Sangiovese

Culoarea palidă și aciditatea ridicată a soiului de struguri Sangiovese pot reprezenta provocări pentru vinificatorii. Pentru a echilibra acest lucru, unii vinificatori îl amestecă cu Cabernet Sauvignon pentru a adăuga o culoare și fructe vinului.

Vinificatorii moderni au încercat numeroase tehnici pentru a adăuga un plus de corp și textură la Sangiovese. Fie că folosește struguri de la o viță de vie cu randament redus până la ajustarea lungimii fermentației și a tratamentului extensiv al stejarului.

O altă tehnică pe care vinicultorii o folosesc pentru a îmbunătăți Sangiovese este prelungirea perioadei de macerare. Prin creșterea acestuia de la 7-12 zile la 3-4 săptămâni, există mai mult timp pentru ca fenolii să iasă din cojile de struguri.

În butoaiele de stejar, polimerizarea are loc în timpul procesului de fermentație malolactică și contribuie la o senzație de gură mai moale și rotundă. Producătorii moderni preferă să folosească butoaie de stejar francez, astfel încât Sangiovese să înmoaie vanilia și alți compuși de stejar. Vinificatorii mai tradiționali folosesc în continuare butoaie de castane pentru îmbătrânirea vinului.

Caracteristicile vinului Sangiovese

Caracteristicile vinului Sangiovese

Vinurile Sangiovese sunt vinuri tanice, cu o natură echilibrată și aciditate ridicată.

La ce profil de aromă ar trebui să te aștepți de la acest vin roșu?

Sangiovese este un vin uscat, cu un corp ușor până la mediu, aciditate de gură, și taninuri strânse.

Veți găsi arome sărate de fructe de piatră negre și cireșe întunecate într-o sticlă bună de vin Sangiovese. Aceste arome pot avea note secundare de frunze de roșii, condimente, vișine și ierburi uscate. Odată ce stejarul devine din ce în ce mai popular, el scoate din struguri arome bogate de prune și zmeură sălbatică.

Nivelul ridicat de acid din vinul Sangiovese înseamnă că va afișa multe caracteristici ale fructelor roșii, cu note de ceai negru, ciocolată sau tutun.

Aromele de Sangiovese sunt, de asemenea, dependente de modul și locul în care se cultivă vița de vie.

Perechi de alimente și sugestii de servire

Vin Sangiovese:
2015 Dante Sangiovese III IG

Sangiovese are caracteristici sărate și un corp mediu, ceea ce îl face perfect versatil pentru împerecherile alimentare.

Clasic a fost asociat cu pizza italiană, paste și orice presupune roșii (în special sos de roșii). Alte alegeri grozave de asociat cu Sangiovese sunt carnea prăjită, cotletele de miel, brânzeturile tari și friptura la grătar.

Serviți Sangiovese într-o pahar de vin roșu la temperatura camerei sau cu o ușoară răceală. Răcirea ușoară a vinului va ajuta la îmblânzirea taninurilor și va lăsa floralele și fructele să iasă.


Principali producători sangiovezi și sfaturi de cumpărare

Vin Sangiovese:
2016 Frank Family Vineyards Rezervația Sangiovese Winston Hill Vineyard

În timp ce cumpărați o sticlă de vin Sangiovese, acordați atenție etichetei. Deși Sangiovese este numele strugurilor, acesta va avea „numele de loc” pe sticlă.

O modalitate ușoară de a găsi un Sangiovese excelent este să selectați vinuri cu Chianti, Brunello di Montalcino și Super Tuscan pe etichetă. Deși aceste vinuri ar putea fi scumpe, vor merita.

Se cunoaște că acești producători și podgorii produc în mod constant vin sangiovez uimitor:

 • Altesino
 • Antinori Pèppoli
 • Casanova di Neri
 • Castelul Ama
 • am facut
 • Fontodi
 • Gianni Brunelli
 • Ruffino
 • Seghesio
 • Umbria

Uită-te la cele 8 sticle pe care ți le-am găsit.

Recomandat