Articol

Pinot Noir - Dacă Franța este trecutul, California este viitorul



Băuturi

PinotNoirArticle_LargePic.jpgPinot Noir poate fi un singur strugure, dar a dezvoltat două personalități distincte în această țară. Au o legătură una cu alta ca un cvartet de coarde și metalul greu; ambele sunt muzică, dar una a fost concepută pentru a decora statu quo-ul, iar cealaltă pentru a-l agita. Așa este cu Pinot Noir în America.

Până în anii 1990, practic toate viile Pinot Noir din America proveneau toate de la podgoriile franceze consacrate pe un traseu sau altul. Nu numai asta, vinificatorii au mers în general în Burgundia (unde tot vinul roșu este Pinot Noir) pentru a învăța cum să-l facă. Prin urmare, nu este de mirare că americanul Pinot Noir s-a asemănat mult genului francez: structurat clasic, frumos nuanțat și construit mai mult pentru a încânta decât a învinge. Un cvartet de coarde într-o sticlă.

Apoi, două revoluții au avut loc simultan și au transformat Pinot Noir așa cum îl cunoaștem. În primul rând, francezii înșiși au dezvoltat câteva mutații genetice noi ale Pinot Noir, concepute pentru a se coace mai devreme și pentru a transmite mai multă culoare și tanin vinului atunci când au fost fermentate. Vinificatorii din Burgundia și-au dorit aceste caracteristici, deoarece sezonul lor de creștere scurt și ploios face dificilă obținerea culorii și a maturității strugurilor.

Cu toate acestea, efectul clonelor Dijon din California a fost ca și cum ai pompa strugurii plini de steroizi. Cu puține amenințări de ploaie și soare abundent chiar și în zone presupus „cu climă rece”, cum ar fi Anderson Valley și Sonoma Coast, vinificatorii din California au descoperit că noile clone și-au făcut Pinot Noir super-coapte, super-întunecate și pline de tanini (o componentă naturală a strugurilor care adaugă textura, structura și capacitatea de îmbătrânire a vinului). Majoritatea podgoriilor noi Pinot Noir care merg în pământ în California sunt acum plantate în mare parte sau în totalitate în clone Dijon. Aceasta este Revoluția # 1.

Revoluția # 2 este o schimbare fundamentală în afacerea cu vinul în sine, care permite oricui să intre în joc fără a deține terenuri, clădiri sau chiar echipamente. Dacă puteți strânge suficient numerar pentru struguri și câțiva butoaie în aceste zile, puteți împrumuta, închiria sau împărți orice altceva - inclusiv obligațiunea pe care guvernul o cere oamenilor care produc alcool pentru vânzare.

Puneți cele două revoluții laolaltă și veți obține condițiile perfecte pentru ca vinificatorii tineri și ambițioși să facă o mare presiune. Aceștia sunt specializați în vinuri desemnate de podgorii din zone încă neînființate, în care strugurii sunt ieftini, iar cultivatorii sunt înfometați de recunoaștere. Își conving cultivatorii să practice o viticultură extremă, care are ca rezultat fructe de pădure mici și niveluri ridicate de zahăr (care se traduc în tanin maxim și alcool ridicat). Își produc vinurile în depozite industriale urbane, adesea cu echipamente împrumutate, închiriate sau partajate. Se risipesc doar pe butoaie noi de stejar.


Vinul rezultat este îndrăzneț, întunecat și puternic - echivalentul vinos al rockului puternic. „Este un stil mare, copt, prăjit, cu mult zahăr și grăsimi - ceea ce pentru mine nu are nimic de-a face cu Burgundia”, spune Stephen Tanzer, editor și editor alPivniță Internațională de Vinuri.

Recent am gustat aproape toate Pinot Noirs din 2003 făcute în valea Anderson și era clar că regiunea se află acum în fruntea conflictului cultural american Pinot Noir. Două treimi din vinuri au gustat din fructe roșii proaspăt culese, cu calități atât dulci cât și acre, cum ar fi zmeură și afine. Aceste vinuri au avut un corp mediu, bine echilibrat și au făcut ca viticultorii de vale de mult timp să dea din cap aprobator. Cealaltă duzină de vinuri au gustat din fructe negre gătite, dantelate puternic cu mirodenii negre de copt și arome de stejar prăjite. Erau vinuri mari, valoroase, pe care tinerii viticultori la degustare le-au înțeles și apreciat imediat.


Toate vinurile erau bine făcute, deci nu este ca și cum un stil ar fi superior altului. La fel ca în cazul muzicii, ceea ce preferați depinde de dvs. Asigurați-vă că știți în ce stație vă acordați când scoateți portofelul.

Recomandat