Blog

Pinot Gris: Stiluri de vin, prețuri, cele mai bune vinuri (2021)

Ce este special la vinul Pinot Gris? În ce este diferit Pinot Gris de Pinot Grigio?

Aromele rafinate ale unui vin ușor și crocant Pinot Gris îl fac un însoțitor perfect pentru o cină de vară informală!

În acest articol detaliat, faceți o călătorie virtuală în Franța și descoperiți lumea vinului alb Pinot Gris - istoria sa plină de culoare, regiunile viticole, stilurile de vin unice și diferența față de vinul Pinot Grigio.

De asemenea, descoperăcele mai bune vinuri Pinot Gris de cumpărat în 2021și cel mai simplu mod de a le cumpăra.Lecturi suplimentare

Serviți și dăruiți-le unora dintre cei dragi aceste fermecătoare Vinuri de Crăciun! Doriți să adăugați un vin roșu intens la colecția dvs.? Citeste acest ghid detaliat al vinului roșu. Ce zici de un vin alb? Aici este ghid cuprinzător pentru vinurile albe zesty.

Acest articol conține

 • Pinot Gris - Un strugure cu multe nume
 • Pinot Gris Vs Pinot Grigio
 • Gustul și caracteristicile Pinot Gris
 • Perechi alimentare cu vin Pinot Gris
 • Cele mai bune vinuri Pinot Gris în 2021 (inclusiv note de degustare, prețuri)
 1. 2001 Domaine Weinbach Pinot Gris Altenbourg Quintessence de Grains Nobles, Alsacia, Franța
 2. 2002 Domaine Zind-Humbrecht Pinot Gris Clos Jebsal Selection de Grains Nobles Trie Speciale, Alsacia, Franța
 3. 2005 Domaine Weinbach Pinot Gris Altenbourg Selection de Grains Nobles, Alsacia, Franța
 4. 1993 Domaine Zind-Humbrecht Pinot Gris Heimbourg Turckheim Selection de Grains Nobles, Alsacia, Franța
 5. 1994 Domaine Zind-Humbrecht Pinot Gris Clos Windsbuhl Vendange Tardive, Alsacia, Franța
 6. 1998 Domaine Zind-Humbrecht Pinot Gris Rangen de Thann Clos Saint Urbain Selection de Grains Nobles, Alsacia, Franța
 7. 2008 Domaine Zind-Humbrecht Pinot Gris Clos Jebsal Selection des Grains Nobles, Alsacia, Franța
 8. 2004 Domaine Weinbach Pinot Gris Altenbourg Vendanges Tardives, Alsacia, Franța
 9. 2007 Domaine Marcel Deiss Pinot Gris Vendanges Tardives, Alsacia, Franța
 10. 2010 Domaine Zind-Humbrecht Pinot Gris Rangen de Thann Clos Saint Urbain, Alsace Grande Cru, Franța
 • Are Pinot Gris Wine Age bine?

Pinot Gris - Un strugure cu multe nume

Pinot Gris - Un strugure cu multe nume
Struguri Pinot Gris

Un membru al familiei Pinot, soiul de struguri Pinot Gris provine din regiunea vinului alb din Alsacia. Pinot Gris și frații săi (Pinot Blanc - un strugure alb și Pinot Meunier) sunt unele dintre cele mai populare soiuri de struguri din Franța.

Acest frumos strugure de vin alb-cenușiu, violet, se crede că este o mutație a Pinotului Negru.

Acum, strugurii Pinot Gris sunt cunoscuți sub numele de „Pinot Grigio” în Italia. Dar, există o diferență semnificativă în varietatea stilurilor de vin realizate din acești doi struguri.


Să vedem în ce fel diferă.Pinot Gris Vs Pinot Grigio

Pinot Gris Vs Pinot Grigio
Red Hawk Pinot Gris 2012 și Pinot Grigio Borgo Boschetto

Atât strugurii francezi Pinot Gris, cât și italienii Pinot Grigio au același profil ADN. Fiind o mutație Pinot Noir, singura diferență este că este cunoscută sub numele de Pinot Gris în Franța și Pinot Grigio în Italia.


Nu numai Pinot Grigio, ci și celelalte struguri ai familiei Pinot poartă, de asemenea, diferite nume. Grigio se numește Pinot Beurot în Burgundia, iar Pinot Blanc este cunoscut sub numele de Pinot Bianco în Italia.

Este demn de remarcat faptul că clima și terroirul afectează imens caracteristicile soiului de struguri.

Strugurele Pinot Grigio cultivat în regiunea de deal a Lombardiei produce vinuri ușoare și citrice. Pe de altă parte, strugurii Pinot Gris crescuți în solurile sedimentare compacte din Alsacia produc vinuri mai dulci. (Mai multe despre astaintr-o secunda.)

O altă diferență semnificativă între vinurile Pinot Gris din Alsacia și vinurile italiene Pinot Grigio constă în diferitele stiluri de vinificație.


 • Vinuri franceze Pinot Grissunt adesea vinuri botrytis recoltate târziu. De aceea au gust dulce cu un gust bogat și cald. Vinificatorul folosește butoaie neutre de stejar francez pentru fermentare, astfel încât vinul primește note de condimente dulci păstrând în același timp aromele de fructe dominante.
 • Pe de altă parte,Vinuri italiene Pinot Grigiosunt ușoare, cu arome florale și fructe de piatră proaspete și note de lămâie. Vinul Pinot Grigio este fermentat în rezervoare de oțel, ceea ce le conferă o aciditate strălucitoare.

Acum că diferența dintre vinul Pinot Gris și vinul Pinot Grigio este clară, iată tot ce trebuie să știțiPinot Gris.

 • O scurtă istorie a lui Pinot Gris
 • Clima și influențele terroirului asupra strugurilor Pinot Gris
 • Regiunile vinului Pinot Gris
 • Stiluri de vin Pinot Gris


Citește și: Descoperi o alergare incredibilăO scurtă istorie a lui Pinot Gris

O scurtă istorie a lui Pinot Gris
Crama King Estate

Pinot Gris își are originea în vechea regiune viticolă a Burgundiei, unde a fost numită Fromenteau în Evul Mediu. A fost cultivat și în regiunea vecină Champagne până acum 300 de ani.

De acolo, și-a început călătoria în jurul lumii.

 • Pinot Gris a călătorit împreună cu Pinot Noir și a ajuns în Elveția până în 1300 și apoi în Italia.
 • În 1375, împăratul Carol al IV-lea a importat soiul de struguri în Ungaria. Călugării cistercieni au plantat butașii pe versanții din Badacsony. Aici, Pinot Gris este cunoscut sub numele de Szürkebarát sau „Călugăr gri”.
 • În 1711, un negustor german, Johann Seger Ruland, a descoperit acest soi de struguri în câmpurile Palatinatului și l-a numit Rulander. Mai târziu, s-a constatat că este Pinot Gris.
 • David Lett, de la Eyrie Vineyard, a adus Pinot Gris în Oregon în 1979. A altoit vinurile Riesling și Pinot Gris și a produs primul vin Pinot Gris din Oregon - deși nu a avut succes.

În 1991, crama King Estate a produs vinuri Pinot Gris de înaltă calitate și a deschis o piață la nivel național pentru acest vin.

Pinot Gris a rămas în umbră până în secolul al XIX-lea. Acest lucru se datorează faptului că regiunile Burgundia și Champagne au produs recolte slabe, iar soiul de struguri și-a pierdut adesea aroma.

Strugurii au avut aceeași soartă în Germania, dar aici, vinificatorii locali au putut să producă clone care produceau culturi mai consistente.

Regiunile vinului Pinot Gris

Vinoteca Pinot Gris

Pinot Gris este cultivat în aproape toate regiunile viticole importante, inclusiv în SUA, Germania, Franța, Noua Zeelandă, Australia, Austria și Elveția.

Astăzi, există trei regiuni viticole proeminente Pinot Gris:

 • Franţa: 14% din podgoriile din Alsacia sunt dedicate viței de vie Pinot Gris. Alături de Riesling, Gewürztraminer și Muscat, Pinot Gris este considerat un strugure nobil al regiunii.

Strugurii Pinot Gris sunt folosiți pentru a produce vinul varietal AOC Alsace Grande Cru, vinul botrytis de recoltare târzie (Vendange Tardive) și vinul dulce Selection de Grains Nobles.

 • Italia: În Italia, regiunile viticole majore Pinot Grigio sunt Lombardia, Alto Adige și Friuli Venezia Giulia.
 • Statele Unite: Statele Unite produc vinuri Pinot Gris fructate cu caracter ușor acid. Principalele regiuni Pinot Gris din Statele Unite sunt Oregon, California și Ohio.


Clima și influențele terroirului asupra strugurilor Pinot Gris

Vin din Alsacia Pinot Gris 2014

Clima rece a regiunii Alsacia din Franța produce unii dintre cei mai buni struguri de vin Pinot Gris.

Toamnele uscate din Alsacia facilitează starea strugurilor pe viță de vie, ceea ce îi ajută să se deshidrateze și să dezvolte zaharuri naturale. Ajută vinificatorul să se asigure că există o cantitate bună de zahăr rezidual după fermentare.

Strugurii crescuți în climă mai caldă nu au aciditate și structură și au un conținut mai mare de alcool.

De asemenea, solurile vulcanice calde din Alsacia conferă vinului stil Gris arome bogate de fum.Stiluri de vin Pinot Gris

Stiluri de vin Pinot Gris

Acest strugure de vin produce diferite stiluri de vin din întreaga lume, care pot fi împărțite în două grupuri majore.

 • Vinurile Lumii Vechi includ cele din Alsacia și Germania. Germană și Vinuri alsaciene Pinot Gris au corp mediu până la plin de corp, cu arome florale intense, aciditate echilibrată și arome de fructe tropicale.
 • Vinurile New World Pinot Gris se referă la vinurile Gris ușor de băut din Statele Unite și Noua Zeelandă. Vinurile Oregon Pinot Gris au note tropicale de pere, mere și pepene galben, cu un corp mediu și o aciditate strălucitoare - un exemplu minunat ar fi vinul Ponzi Vineyard Oregon. Vinurile din California, pe de altă parte, sunt mai ușoare, cu o aromă de fructe de piatră.

Stilul de vinificare din Noua Zeelandă (vinul Lumii Noi) este mai asemănător cu vinurile Alsace Pinot Gris.

Gustul și caracteristicile Pinot Gris

Gustul și caracteristicile Pinot Gris

Vinurile Pinot Gris se caracterizează prin aciditate proaspătă cu arome citrice (lime, lămâie Meyer și portocală.) Are arome florale seducătoare și arome dulci de fructe de pere coapte, nectarină albă și măr.

Citește și: Vrei să știi cantitatea de calorii din paharul tău preferat de Pinot Noir?Iată un ghid detaliat pentru estimarea caloriilor într-un pahar de vin

Recomandat