Articol

Mario Andretti, partea 1Crama Andretti

Notă: Mario Andretti este recunoscut pe scară largă drept cel mai bun șofer de curse din lume. Modest și fermecător, el are un palat de clasă mondială pentru vin și mâncare. De la înființarea sa în 1996, Crama Andretti și-a câștigat reputația de a produce vinuri super premium excelente. Am vorbit cu Mario despre afacerea cu vinul, care a devenit o a doua carieră pentru el.


Unde exact în Italia ai crescut?
Mario Andretti: Am petrecut primii 15 ani din viața mea în Italia. M-am născut în Montona, Italia (acum Croația), la aproximativ 35 de mile de orașul Trieste din nord-estul orașului. Al doilea război mondial a izbucnit pe vremea când m-am născut, la începutul anului 1940. Când s-a încheiat războiul în 1945, peninsula Istria, unde se afla orașul, Montona, a devenit parte a Iugoslaviei. Așadar, familia mea a fost blocată într-o țară comunistă. Am blocat-o timp de trei ani, sperând că singura lume pe care am cunoscut-o vreodată se va îndrepta. Dar când lucrurile nu se schimbaseră până în 1948, am decis să părăsim Montona, ceea ce era permis atâta timp cât nu luați nimic cu voi. Prima noastră oprire a fost o tabără de dispersare centrală în Udine. Aproximativ o săptămână mai târziu, am fost transferați într-o tabără de refugiați din Lucca, unde am stat șapte ani, din 1948 până în 1955. Am venit în Statele Unite în iunie 1955. Aveam 15 ani. Ne-am stabilit în Nazareth, Pennsylvania.

Care a fost experiența ta despre creșterea vinului în Italia?
Mario: Crescând în Italia, vinul a făcut parte din viața de zi cu zi. Cu siguranță nu am preferat-o; Am preferat soda pop. Dar vinul era la masa noastră în fiecare zi. Nu am avut nicio apreciere pentru asta.

Când ai început să apreciezi cu adevărat vinul?
Mario: În treizeci de ani, nu înainte. Și cariera mea în curse a condus de fapt la dragostea mea pentru vin. Am fost norocos când conduceam să călătoresc prin lume - Asia, Africa, Europa, America de Nord, America de Sud. Am alergat pe fiecare continent. Și călătoriile mele în locuri exotice - - combinând mese grozave cu vin fin - au condus la aprecierea mea finală a vinului ca una dintre plăcerile vieții. Îmi amintesc că am fost în Africa de Sud la începutul anilor '70. Am fost oarecum surprins de amploarea listei de vinuri la restaurantul la care ne aflam în Johannesburg. Cu siguranță nu a fost ceea ce m-aș aștepta în Africa de Sud. Dintr-o dată, îmi dau seama că nu trebuie să aveți vinuri franceze în Africa de Sud. Puteți lua vinuri din Africa de Sud. Și am găsit același lucru în Argentina. Când am concurat în Madrid și Barcelona, ​​am descoperit cât de bune sunt vinurile spaniole.

După câteva alte experiențe de genul acesta - găsirea unor vinuri grozave în ceea ce credeam că sunt cele mai improbabile țări - am făcut un punct să întreb despre specialitățile locale. Aș întreba și aș încerca. Și am constatat că oriunde aș fi în lume, dacă mergeam cu specialitățile locale - o să-mi placă. Și asta m-a făcut din ce în ce mai curioasă pe măsură ce călătoream și alergam în jurul lumii. Interesul meu pentru vin a crescut de-a lungul anilor. Când m-am retras la sfârșitul anului 1994, mi-am îndreptat atenția spre vin.

Când ai început să apreciezi California Wines?
Mario Andretti: Am fost în Long Beach pentru cursa de Formula 1 în 1977 și am luat masa cu un grup de oameni diversificat la nivel internațional. Am selectat un vin francez. Un englez la masă, care era cunoscător al vinurilor din California, a spus „Mario, de ce un vin francez când suntem în California?” Nu după mult timp, am făcut prima mea călătorie la Napa. Cu cât am făcut mai multe vizite în regiunea Napa, cu atât am devenit mai fascinat de vinurile sale. Am cultivat cunoașterea, precum și prietenii.

Cum ați găsit 53 de acri de pământ vinicol nefolosit în Valea Napa?
Mario Andretti: Ceea ce am găsit a fost o cramă fără nume care a fost deja plantată, iar strugurii erau vânduți mai multor crame. Am cumpărat proprietatea și permisele, care erau deja în vigoare. Vinificatorul nostru, Bob Pepi, venise la bord cu noi în primele zile și a fost implicat în decizia de a cumpăra proprietatea și podgoria pentru Crama Andretti. Ceea ce i-a plăcut cel mai mult la site-ul nostru a fost podgoria și posibilitatea de a crește merlot și chardonnay, precum și cantități limitate de sangiovese, pinot noir și sauvignon blanc.


Ce vă place cel mai mult la vin?
Mario Andretti: Ceea ce îmi place la vin este ceea ce permite - plăcerea senzuală pe care o oferă, precum și conversația bună pe care o încurajează. Îmi place cu adevărat fundalul vinului pe lângă degustare. Lumea vinului are foarte puține alezaje. Majoritatea vinurilor sunt personaje relativ puternice, personalități bine călătorite, inteligente, distincte. Sunt o companie foarte bună.


Recomandat