Blog

Vin de gheață (prețuri, note de degustare, cele mai bune mărci 2021)

Curios despre vinul cu gheață, cum este făcut și cele mai bune de cumpărat?

Din struguri degerati în mijlocul iernii vine acest vin dulce uber. De la inventarea sa în Germania, eiswein sau vinul cu gheață a fost lăudat pentru ingeniozitatea producătorilor săi. Unele sticle de vin cu gheață îmbătrânesc, de asemenea, bine de peste un deceniu, făcându-l un excelent plus pentru crama ta .

Veți întâlni mai multe sticle etichetate ca „vin cu gheață” sau „vin cu gheață”. Nu sunt adevărate vinuri cu gheață!

Să explorăm totul despre cele mai bune (sau adevărate) vinuri cu gheață, soiurile de struguri pentru vinuri cu gheață, modul în care se face vinul și cele mai bune 10 vinuri cu gheață din 2021.

Veți descoperi șicel mai bun mod de a investi în vinuri autentice și de înaltă calitate, fie că este alb sau vinuri roșii , sau vin de gheață.Lecturi suplimentare

Beaujolais Nouveau 2019 (Istorie, Cum se cumpără, Note de degustare) Asti Spumante (vinificație, preț, cum să cumperi, istorie)

Acest articol conține:

(Faceți clic pe linkurile de mai jos pentru a trece la o anumită secțiune)

 • Ce este vinul cu gheață?
 • Soiuri de vin de gheață
 • Cum se face vinul cu gheață?
 • Ce gust are vinul cu gheață?
 • Cum se bea și se servește eiswein?
 • 10 cele mai bune vinuri cu gheață din 2021
 • Cum să cumperi cele mai bune vinuri dulci?
 • Investiți în vinuri dulci prin Wine Club

Ce este vinul de gheață?

Ce este vinul de gheață?
2005 Inniskillin Riesling Ice Wine

Vinul de gheață sau Eiswein (așa cum este cunoscut în Germania) este un vin dulce, de desert, realizat cu soiuri de struguri parțial înghețate. Acest lucru determină o concentrație ridicată de conținut natural de zahăr în suc, ceea ce face ca vinul rezultat să fie bogat în zahăr rezidual. Aproape de două ori mai mult decât un pahar de cola!


Vinul de gheață poate fi roșu sau vin alb .

Originea și evoluția vinului cu gheață pot fi urmărite în aceeași perioadă cu cea a vinului dulce.


Istoria înregistrată a vinului de gheață a început în 1794 la Franconia, Germania. Vinificatorii din Schloss Johannisberg (în Hesse) s-au trezit la podgorii pline de struguri înghețați. Au continuat să preseze acești struguri cu gheață într-un suc concentrat pentru a face un vin dulce care a devenit rapid popular.

Până în secolul al XIX-lea, producătorii germani aveau o tradiție consacrată de a face vin de gheață realizat cu struguri recoltați târziu.

De-a lungul anilor, Canada, SUA, mai multe națiuni europene și Japonia au preluat și producția de vin de gheață. Astăzi, Canada, cu iernile sale lungi, extrem de reci și verile mai calde, este cel mai mare producător de vinuri de gheață din lume, urmată de Germania.

Franța, altfel capitala mondială a vinului, produce foarte puțin vin cu gheață datorită vremii sale mai calde. Și cea mai mare parte provine din regiunea Alsacia.


Explorează altele Vinuri franceze în aceste ghiduri detaliate:

 • Ultimul ghid pentru regiunile vinicole franceze (2021)
 • Vin Montrachet (cele mai bune vinuri, prețuri și cum să cumpărați)
 • Dom Perignon Champagne: Istorie, prețuri și cum să o cumpărați

Deoarece producția de vin cu gheață necesită temperaturi suficient de scăzute în mod natural pentru a provoca înghețarea strugurilor, producția sa este limitată la țările mai reci. În ultima vreme, experții au observat impactul schimbărilor climatice în regiunile care produc vin de gheață.

Astfel de cantități limitate de producție (împreună cu un proces complicat de vinificare) este motivul pentru care vinul cu gheață este adesea rare și scumpe . Iubitorii de vin trebuie să plătească peste o sută de dolari pentru o jumătate de sticlă.

Cu toate acestea, acest lucru este valabil numai pentru „vinul cu gheață adevărat!”Ce este adevăratul vin cu gheață?

Ce este adevăratul vin cu gheață?
Struguri congelați

Vinul poate fi numit vin de gheață sau Eiswein numai dacă strugurii au înghețat în mod natural pe viță de vie. Dacă strugurii au fost înghețați artificial după recoltare, vinul nu se poate califica drept adevărat vin cu gheață.

Toate celelalte vinuri sunt cunoscute doar ca „vin de desert”, „vin cu gheață” sau pur și simplu ca vin de masă. Deci, dacă sunteți în căutarea unui vin cu gheață autentic, fiți atenți la aceste etichete înșelătoare.

Puteți alege, de asemenea, vin de gheață pe baza varietăților și regiunilor în care este fabricat.

Să aruncăm o privire la unele dintre soiurile proeminente și unde sunt cultivate.

Varietate de vin de gheață

Varietate de vin de gheață

Buchetul de struguri de vin de gheață include struguri roșii și albi și este plin de diversitate regională. Iată câteva dintre cele mai frecvent utilizate struguri la producerea vinului cu gheață.A. Riesling

Acest soi de struguri de origine franceză este cel mai răspândit din Germania, unde vinificatorii îl folosesc de mult timp pentru a produce unele dintre cele mai apreciate vinuri de gheață din lume. Dincolo de Europa, Riesling și-a găsit o casă în alte țări producătoare de vinuri cu gheață, precum SUA și Canada.b. Vidal

Natura rezistentă la îngheț a acestui strugure aromat îl face o potrivire ideală pentru terroirul rece din America de Nord, părți din Europa continentală și Suedia. Strugurele Vidal (cunoscut și sub numele de Vidal Blanc) este popular pentru dulceața sa distinctivă și echilibrarea acidității sale ridicate.c. Gewürztraminer

Acest soi de vin alb este o cultură provocatoare (vulnerabilă la înghețuri), dar oferă o recoltare plină de recompense eiswein de struguri parfumați de litchi. Puteți găsi podgorii Gewürztraminer din Europa, America, Noua Zeelandă și chiar părți din Orientul Mijlociu.d. Alți struguri de vin de gheață

Pe lângă varietățile de vin de gheață de nivel superior de mai sus, puteți alege și vin de gheață realizat cu următoarele soiuri de struguri albi și roșii:

 • Chardonnay
 • Merlot
 • Cabernet Franc
 • Cabernet Sauvignon
 • Chenin Blanc
 • Pinot Noir
 • Pinot Gris
 • Pinot Blanc


Această familie de struguri pentru vinuri de gheață continuă să se extindă pe măsură ce vinificatorii experimentează cu soiuri noi în fiecare an.

Cum se face vinul de gheață?

Deși procesul de vinificare diferă ușor de la o regiune la alta, majoritatea vinurilor cu gheață împărtășesc câteva lucruri în comun.

Consultați pașii principali ai fabricării vinului cu gheață:Viticultură

Cum se face vinul de gheață?

Strugurii de vin de gheață rămân pe viță mai mult decât majoritatea altora, în așteptarea iernilor geroase. Și cu cât rămân mai mult pe ramură, cu atât devin mai dulci.

În acest timp, fermierii încearcă din răsputeri să-i protejeze de apariția putregaiului nobil sau a ciupercii botrytis cinerea. Numai strugurii „curați”, fără botrită, îl fac să vină.

Recoltarea acestor struguri este extrem de complicat. Dacă iarna se instalează prea devreme, sucul nu va fi suficient de dulce pentru a face vin bun. Și dacă se întâmplă prea târziu, fructul va începe să putrezească.

De aceea, proprietarii de podgorii trebuie să se pregătească pentru decizii rapide. Recolta finală a vinului cu gheață are loc dimineața devreme la temperaturi sub îngheț, sub zero!

Acești struguri culese manual sunt depozitați (doar pe scurt) la temperaturi foarte scăzute pentru a le proteja de stricare înainte de procesul de presare.Presare și fermentare

Vinificatorii presează instantaneu strugurii recoltați. Dacă temperaturile sunt prea scăzute, uneori aceasta poate fi o comandă ridicată, deoarece poate deteriora și echipamentul de presare.

Dacă nu este „adevăratul vin cu gheață”, un viticultor poate îngheța strugurii sănătoșidupărecoltați și apoi apăsați-le. Acest lucru este cunoscut sub numele decrioextractie.

În ambele cazuri, temperaturile scăzute și conținutul ridicat de zahăr încetinesc procesul de fermentare. Poate dura între trei și șase luni pentru ca sucul dulce să fermenteze complet.Variații regionale

Vin de gheață canadian
Vin de gheață canadian

Vinurile înghețate artificial sunt cunoscute sub denumirea de „vinuri icebox”.

Canada (cel mai mare producător de vin cu gheață), Germania, SUA și Austria au reglementări stricte cu privire la admiterea numai a strugurilor congelați în mod natural pentru vinul cu gheață. În Germania, vinificatorilor li se interzice în mod expres congelarea strugurilor după recoltare.

Majoritatea vinurilor cu gheață au un nivel scăzut de alcool de aproximativ 6%. Acest lucru se datorează faptului că excesul de zahăr fermentează în alcool. Dar vinul cu gheață canadian poate avea între 8 și 13% ABV.Îmbătrânire și depozitare

Cele mai bune vinuri cu gheață îmbătrânesc frumos peste un deceniu și, uneori, mai mult datorită conținutului ridicat de zahăr și a acidității.

Cu toate acestea, unele vinuri cu gheață își pot pierde aromele de fructe în timp. Merlot Vinurile de gheață, Chardonnay și Cabernet Franc, în special, trebuie să fie tinere.
Vinul de gheață Riesling german este deosebit de cunoscut pentru durata sa lungă de valabilitate. Păstrați-le înclinate cu un dop umed, la temperaturile pivniței de 12-15 ° C (53-59 grade Fahrenheit).

Cum are gust Ice Wine?

Cum are gust Ice Wine?

Vinul de gheață este un vin dulce cu niveluri ridicate de zahăr. Conține note puternice de citrice, miere, fructe de piatră (cum ar fi piersica și caisul uscat) și fructe tropicale.

Vinul cu gheață albă păstrează prospețimea strugurilor de bază. În timp ce vinul cu gheață roșie are arome de fructe, cum ar fi căpșuni și unele condimente ușoare.

În general, acestea au un conținut scăzut de tanin, nivelurile de ABV variind de la o regiune la alta.

Cum se bea și se servește Eiswein?

Vin de gheață: Cum se bea și se servește Eiswein?

Dacă sunteți nou în experiența vinului cu gheață, acordați-i toată atenția.

Mai întâi, observați culoarea și textura acestuia. Rotiți-l timp de aproximativ 10 secunde pentru a-i elibera aroma. Iar când beți prima înghițitură, luați aciditatea, taninurile și dulceața vinului înainte de a savura aromele de fructe.

Cel mai bun mod de a savura vinul cu gheață la cea mai bună calitate este să îl serviți chiar în cele mai bune pahare (gândiți-vă la o sticlărie Riedel rafinată!) Pentru aceasta, turnați-l într-o gură largă albă pahar de vin care permite vinului să respire. Dați la frigider vinul pentru ceva timp înainte de a bea și serviți-l răcit la aproximativ 10-12 ° C (50-54 ° F).

Vinurile de desert precum Eiswein se potrivesc cel mai bine cu mâncăruri care sunt doar la fel de dulci sau mai puțin dulci decât ele. Împerecherea cu un desert mai dulce decât vinul cu gheață vă poate lăsa un gust amar.

De aceea, experții în vinuri sugerează asocierea vinului cu gheață cu deserturi simple, cum ar fi înghețata de vanilie, iaurtul panna cotta sau cremă brulată.

Dacă vrei ceva mai texturat și mai bogat, mergi după o mousse de ciocolată sau un cheesecake.

În combinațiile sărate, vinul cu gheață se potrivește cel mai bine cu brânzeturile moi, fructele de mare și bucătăriile picante, cum ar fi thailandezul, indianul sau mexicanul.

Acest lucru te face să poftești un vin delicios de gheață?

Alegeți doar câteva sticle din această listă cu cele mai bune 10 vinuri cu gheață din 2021.

Cele mai bune 10 vinuri de gheață din 2021

Globetrot (practic) în jurul regiunilor de vinuri de gheață cu această listă selectată manual de vinuri de gheață de top!1. 2012 Egon Muller Scharzhofberger Riesling Eiswein

2012 Vin de gheață Egon Muller Scharzhofberger Riesling Eiswein

Moșia lui Egon Muller, în inima țării viticole Mosel, produce vinuri germane fine de mai bine de 200 de ani. Iar vinurile Riesling sunt gloria lor de încununare. Lotul lor din acest Eiswein german din 2012, clasificat ca „spatlese” sau recoltare târzie, continuă tradiția vinurilor dulci zestreane și piersici.

Alegeți acest vin acid și rapid pentru un buchet complex de mere verzi și citrice.

Prețul anului 2012 Egon Muller Scharzhofberger Riesling Eiswein: 1.769 dolari2. 1983 Joh. Jos. Prum Wehlener Sonnenuhr Riesling Eiswein

1983 Joh. Jos. Vin de gheață Prum Wehlener Sonnenuhr Riesling Eiswein

Familia Prüm este renumită pentru vinurile lor dulci Auslese făcute cu struguri coapte afectați de botrytis, care sunt în mod natural bogate în alcool.

Eiswein lor din 1983 este un vin bogat și dulce, de culoare chihlimbar. Are un echilibru bun de aciditate și structură și își rotunjește aromele de nuci cu un final persistent.

Prețul din 1983 Joh. Jos. Prum Wehlener SonnenuhrRiesling Eiswein: 1.393 USD3. 2004 Inniskillin Legacy Edition Karl Kaiser Cabernet Franc Icewine

2004 Inniskillin Legacy Edition Karl Kaiser Cabernet Franc Icewine


Peninsula Niagara din Canada este cea mai mare regiune de vinuri de gheață din lume. Iar Inniskillin este, fără îndoială, cea mai faimoasă cramă a sa.

Cu toate acestea, acest vin de corp mediu până la plin de pași iese în afara aromelor tradiționale. Are note de merișor și măr și apare cu o dulceață de gumă de minge!

Prețul din 2004 Inniskillin Legacy Edition Karl KaiserCabernet Franc Icewine: 377 dolari4. 2013 Peller Estates Signature Series Brix 50 Vidal Blanc Icewine

2013 Peller Estates Signature Series Brix 50 Vidal Blanc Vin de gheață

Fondate de Andrew Peller, un imigrant maghiar, Peller Estates aduce un stil european vinului de gheață as canadian. Bucurați-vă de aromele suculente de pere, piersici și coji de citrice confiate în vinul de gheață Vidal 2013 din seria lor Signature.

Prețul anului 2013 Peller Estates Signature Series Brix 50 Vidal Blanc Icewine: 1.138 dolari5. 2016 Riverview Cellars Cabernet Franc Icewine

2016 Riverview Cellars Cabernet Franc Vin de gheață

Amplasat pe malul regiunii viticole Niagara, Riverview Cellars este o proprietate administrată de o familie, cu o istorie bogată de vinuri clasice de gheață.

2016 este un vin cu corp mediu, bine echilibrat, cu culoarea roșu intens a strugurilor Cabernet Franc. Notele sale de căpșuni cu textură bogată și aroma delicioasă de biscuiți sunt completate de doar un indiciu de lămâie.

Prețul 2016 Riverview Cellars Cabernet Franc Icewine: 104 USD6. 2017 Inniskillin Cabernet Franc Spumante Icewine

2017 Inniskillin Cabernet Franc Vin spumant de gheață

Bule într-unvin de gheață?Un iubitor de vinuri nu ar fi putut cere o combinație mai bună. Iar Inniskillin livrează!

Căpșunile, zmeura și rubarba strălucesc cu adevărat în această combinație delicioasă. Veți gusta, de asemenea, niște ciocolată și stafide în acest vin dulce.

Prețul din 2017 Inniskillin Cabernet Franc Spumante Icewine: 293 USD

Consultați și diferitele tipuri de vinuri spumante:

 • Vin roșu spumant (stiluri diferite, cele mai bune vinuri de cumpărat 2021)
 • Șampanie roz (12 cele mai bune vinuri, prețuri, cum să cumpărați)
 • Cristal Champagne: totul despre asta și cum să cumperi una


7. 2010 Weingut Donnhoff Oberhauser Brucke Riesling Eiswein

2010 Vin de gheață Weingut Donnhoff Oberhauser Brucke Riesling Eiswein

Cu sediul în Nahe, Renania, Donnhoff este doar unul dintre cei trei vinificatori germani care au primit un 100 perfect de la Robert Parker. Iar anul 2010 este unul dintre loturile sale prestigioase pentru a câștiga această rară onoare.

Acest vin de gheață rafinat echilibrează dulceața fructată cu aciditatea tare, rotunjită de un finisaj neted și persistent.

Prețul anului 2010 Weingut Donnhoff Oberhauser BruckeRiesling Eiswein: 364 dolari8. 2002 Dr. Slăbiți capsula de aur Erdener Treppchen Riesling Eiswein

2002 Dr. Slăbiți vinul de gheață Erdener Treppchen Riesling Eiswein Goldkapsel

Dr. Loosen se află în orașul Mosel din Erden și este un vinificator prestigios și influent din Germania. Sunt renumiți pentru soiurile botritizate de vinuri dulci Auslese, Beerenauslese și Trockenbeerenauslese.

Această epocă piersică și acidulată este plină de arome minerale și finisaje cu note de vanilie și dulceață.

Pret 2002 Dr. Slăbiți capsula de aur Erdener Treppchen Riesling Eiswein: 718 dolari9. 2006 Weingut Nigl Riesling Trockenbeerenauslese

2006 Weingut Nigl Riesling Trockenbeerenauslese vin de gheață

Reputația lui Weingut Nigl se bazează ferm pe vinurile lor fine realizate cu soiuri autentice austriece, cum ar fi Grüner Veltliner și Resiling.

Acest vin luxuriant de desert provine din părți din Austria de jos, care se învecinează cu Slovacia. Conține note de piersică aciditată, caisă și note de miere.

Prețul anului 2006 Weingut Nigl Riesling Trockenbeerenauslese: 118 USD10. 2005 Casa Larga Fiori delle Stelle Vin de gheață Cabernet Franc

2005 Vin de gheață Casa Larga Fiori delle Stelle Cabernet Franc

În climatul răcoros din regiunea Finger Lakes (în nordul statului New York), proprietatea Casa Larga face vinuri de gheață clasice pe bază de Riesling.

Cabernet Franc din 2005 are gust de pere și fructe tropicale, cum ar fi ananasul. Bucurați-vă de notele de pământ în acest vin excelent cu brânzeturi albastre sau un desert delicat.

Prețul anului 2005 Vinul de gheață Casa Larga Fiori delle Stelle Cabernet Franc: 120 USD

Cum să cumpărați Cele mai bune vinuri dulci

Vinurile de desert sunt modalitatea perfectă de a încheia o cină de lux. Și uneori, sunt un desert singur!

Dar colectarea celor mai bune vinuri cu gheață sau vinuri dulci nu este lipsită de propriul set de provocări.

Găsirea mărcilor potrivite . Autentificarea sticlelor. Depozitarea lor în modul corect. Va trebui să cheltuiți timp și bani, la fiecare pas.

Doriți să evitați acest traseu complicat?Cel mai bun pariu ar fi să cumperi vinuri prin intermediul unuicompanie de investiții vitivinicole de talie mondialăca Wine Club .

Recomandat