Blog

Chenin Blanc (Stiluri, cele mai bune vinuri, prețuri 2021)

Sunteți curios să știți totul despre vinul Chenin Blanc?

Dacă ați gustat Quarts de Chaume catifelat neted sau un Saumur răcoritor cu aromă de floare de portocal, atunci ați experimentat magia Chenin Blanc!

Chenin Blanc este adesea văzut ca un strugure utilitar, mai degrabă decât ca un soi incredibil de versatil. Dar, datorită eforturilor depuse de vinificatorii și somelierii care îi recunosc valoarea și potențialul, Chenin Blanc a crescut în popularitate.

Ce face Chenin Blanc unic și de ce ar trebui să îl încercați?

În acest articol, vom explora strugurii, istoria și regiunile sale, stiluri de vin , gust și împerechere alimentară. De asemenea, ne vom uita la unele dintre cele mai bune expresii ale sale și la cel mai simplu mod de a cumpăra aceste vinuri.Lecturi suplimentare

Dacă sunteți interesat să aflați și despre șampanie și vin spumant, consultați aceste articole din luxosul Dom Pérignon Sau deliciosul Asti Spumante.

Acest articol conține

(Faceți clic pe un link de mai jos pentru a trece la o anumită secțiune)

 • Strugurele versatil Chenin Blanc
 • O scurtă istorie a strugurilor Chenin Blanc
 • Strugurii și viticultura Chenin Blanc
 • Stiluri de vin Chenin Blanc și profil gustativ
 • Unde este crescut Chenin Blanc?
 • Vinificare cu Chenin Blanc
 • Combinarea alimentelor cu vinurile Chenin Blanc
 • Vinuri luxuriante și expresive Chenin Blanc de cumpărat în 2021
 1. Philippe Foreau Domaine du Clos Naudin Vouvray Moelleux 'Goutte d'Or' 1990
 2. Clos Rougeard Saumur Blanc Brézé 2010
 3. Domaine Huet Vouvray 'Cuvée Constance' Soft 2003
 4. Richard Leroy Anjou Crăciun în Montbenault 2004
 5. Mullineux 'Olerasay' Old Vines Chenin Blanc 2018
 6. Stéphane Bernaudeau Copiii 2015
 7. Familia Sadie Die Ouwingerdreeks 'Mev. Kirsten 'Chenin Blanc 2016
 8. Stéphane Bernaudeau Țările Albe 2013
 9. Nederburg Private Bin Edelkeur Noble Late Harvest 1977
 • Vinurile Chenin Blanc îmbătrânesc bine?

Strugurele versatil Chenin Blanc

Versatil-Chenin-Blanc

Chenin Blanc este un strugure alb care își are originea în regiunea Anjou din Valea Loarei a Franței.


Este o descendență a strugurilor de vin alb Savagnin din regiunea Jura și împărtășește o relație frățească cu strugurii Trousseau și Sauvignon Blanc.

Numele său provine de la Mont Chenin din Touraine, o regiune viticolă care se află la est de Anjou.


De asemenea, are alte nume, inclusiv Pineau de la Loire, Pineau d'Anjou, Chenin și Steen.

Chenin Blanc produce o gamă largă de vinuri, de la uscate, spumante la dulci.

Să aruncăm o privire asupra originilor sale înainte de a intra în mai multe detalii despre vin.

O scurtă istorie a strugurilor Chenin Blanc

Chenin-Blanc-struguri

Cele mai vechi mențiuni despre Chenin Blanc au fost în două granturi regale ale lui Carol cel Chel în 845. Acest lucru a fost detaliat în înregistrările Abației din Glanfeuil, descriind strugurii care cresc de-a lungul malurilor râului Loire.


Vinurile Chenin Blanc au fost deja stabilite până în anii 1500, deoarece au fost menționate cu strălucire de scriitorul francez, Francois Rabelais, în scrierile sale.

În 1655, navigatorul olandez Jan van Riebeeck a adus cu el butași de viță de vie, inclusiv Chenin Blanc, în Colonia Capului din Africa de Sud. Aici, este cunoscut sub numele de „Steen”, unde în cele din urmă a devenit strugurele alb semnat din Africa de Sud.

California l-a plantat pe tot parcursul secolului al XX-lea, dar l-a folosit în principal ca un amestec de struguri ieftin.

A fost nevoie de timp pentru ca potențialul lui Chenin Blanc să fie recunoscut în Lumea Nouă. Astăzi, acesta continuă să prospere în Africa de Sud, iar interesul a reaprins în California, în timp ce vinificatorii experimentează acest strugure fascinant.

Strugurii și viticultura Chenin Blanc

Strugurii Chenin Blanc au multe trăsături pozitive. Iată de ce acest strugure este atât de special:

1. Este versatil

Vița de vie crește în multe tipuri de sol. Acest strugure versatil poate fi vinificat în orice fel de vin, de la vinuri pline de corp, încă uscate, până la vinuri spumante cu miere. De asemenea, este afectat de putregaiul nobil (botrytis cinerea) în condițiile potrivite, producând vinuri dulci de desert.

2. Are o aciditate ridicată

Datorită acidității ridicate a lui Chenin Blanc, este foarte potrivit pentru producerea de vinuri spumante. Într-un vin uscat, aciditatea acestuia adaugă un gust răcoritor cu o mineralitate pronunțată, iar în vinurile de desert, aciditatea echilibrează dulceața.

3. Este expresiv pentru terroir

Strugurele Chenin Blanc este ca o ardezie goală.

De exemplu:

 • În Franța, vinificatorii din Valea Loarei produc vinuri expresive Chenin Blanc care reflectă diferitele terroiruri în care sunt cultivate strugurii.
 • O podgorie cu soluri bine drenate și nisipoase produce stiluri de vin mai ușoare.
 • Și acolo unde șistul este abundent în vie, Chenin Blanc se va coace mai devreme decât solurile cu lut.


Chenin Blanc Viticultură

Chenin-Blanc-Viticultură

Strugurii Chenin Blanc sunt galben-verzi și atârnă într-o grămadă conică. Este un soi de struguri la început de timp, dar cu maturitate târzie, cu producții naturale ridicate. Producătorii trebuie să-și păstreze randamentele sub control pentru a permite aromelor să se concentreze în struguri.

Maturitatea optimă și echilibrul dintre zaharuri și aciditate sunt cruciale pentru diferitele stiluri de vinuri Chenin Blanc.

Maturitatea acestuia poate fi inegală, astfel încât cultivatorii recoltează strugurii în culesuri succesive numite „încercări”. Acesta este un proces intensiv în muncă, dar permite vinificatorilor să producă diferite stiluri de vin din aceeași viță de vie.

Deci, care sunt diferitele stiluri de vin Chenin Blanc?

Citește și: Soiul de struguri vechi, Muscat, și vinuri Moscato delicioase !

Stiluri de vin Chenin Blanc și profil gustativ

Stiluri de vin

Chenin Blanc ar putea fi singurul strugure, în afară de Riesling, care poate fi vinificat în atât de multe moduri.

Stilurile de vin Chenin Blanc variază de la auster la bogat, cu arome variind de la măr fructat, guava și pepene galben, până la coș de stejar și nucșoară.1. Chenin Blanc uscat

Dry-Chenin-Blanc

Chenin Blanc slab și uscat este acidulat, mineral, cu arome de pere, gutui, mușețel și ghimbir. Vinurile uscate de la Vouvray sunt etichetate ca „Sec” și sunt uneori puțin fumurii. Vinurile slabe din Savennieres prezintă adesea mere verzi.2. Chenin Blanc Off-Dry

Off-Dry-Chenin-Blanc

Vinurile Chenin Blanc, uscate (demi-sec), au un pic de zahăr rezidual, care se transformă în arome de pere coapte, iasomie, pasiune și fagure de miere. Vinurile Vouvray uscate dezvoltă caracteristici florale și de miere pe măsură ce îmbătrânesc.3. Chenin Blanc dulce

Sweet-Chenin-Blanc

Chenin Blanc din Valea Loarei Dulce se găsește mai ales în regiunea Coteaux du Layon (care cuprinde regiunile mai mici Quarts de Chaume și Bonnezeaux) sau cele etichetate ca vinuri „Moelleux” de la Vouvray.

Aceste vinuri sunt făcute din struguri recoltați târziu și au note de ghimbir, fructe tropicale, marmeladă și fagure de miere. Strugurii afectați de putregaiul nobil produc un vin de desert intens, vâscos, cu note de șofran și fum.4. Spumante

vin spumant

Spumantul Chenin Blanc poate varia de la stiluri uscate (brut) la dulci (demi-sec). Aceste vinuri sunt de obicei carbogazoase înmetoda tradițională(suferă un proces de fermentare secundar în interiorul sticlei, producând bule), afișând caracteristicile clasice ale Chenin de gutui, ghimbir, măr galben și note florale.

Acum să vedem unde crește acest strugure adaptabil.

Unde este crescut Chenin Blanc?

Versatilitatea lui Chenin Blanc îi permite să prospere în multe locuri. Cu toate acestea, își atinge cea mai înaltă expresie în Valea Loarei a Franței!1. Valea Loarei, Franța

Sauvignon Blanc

În Valea Loarei, vinul alb din strugurii Chenin Blanc, Sauvignon Blanc și Melon de Bourgogne reprezintă majoritatea producției de vin.

Procentul mai mic de vinuri roșii sunt fabricate în principal din Cabernet Franc, cu cantități mai mici de Cabernet Sauvignon, Gamay, Pinot Noir și Malbec .

Iată câteva dintre cele mai cunoscute denumiri producătoare de Chenin Blanc:

 • Vouvray : Versatilitatea strugurilor Chenin Blanc este bine demonstrată în această regiune, de la vinurile spumante reci de epocă la vinurile calde „demi-sec” sau „moelleux” dulci.
 • Montlouis sur Loire: Montloius, de asemenea produce vinuri uscate, uscate, dulci și spumante din Chenin Blanc.
 • Saumur: Solurile calcaroase ale lui Saumur conferă strugurilor Chenin Blanc o aciditate strălucitoare. Vinificatorii de aici folosesc struguri abia coapte pentru a produce faimoasele vinuri spumante ale Saumur.
 • Crémant de Loire: Această denumire din Anjou-Saumur este populară pentru vinul său spumant din metoda șampanie de la Chenin Blanc.
 • Cartiere cu paie: Situat în Anjou, aceasta este singura denumire grand cru din Valea Loarei. Vinurile sunt dulci și sunt făcute din struguri care pot fi afectați de putregaiul nobil.
 • Bonnezeaux: Această denumire se află la est de Quarts de Chaume și face vinuri dulci de desert din Chenin Blanc.
 • Savennières: La vest de Chaume, Savennières produce Chenin Blanc fantastic, uscat, demn de vârstă.

Citeste mai mult: 10 cele mai dorite vinuri spumante in lume!2. Africa de Sud

vin chardonnay

Când călătoriile lui Chenin Blanc în Lumea Nouă l-au adus în Africa de Sud, a devenit imediat un succes pentru randamentele sale ridicate și capacitatea de a produce aciditate ridicată chiar și în condiții de căldură.

Deoarece a crescut ușor, s-a răspândit rapid în toată țara. Astăzi, Africa de Sud arecea mai înaltă suprafață a Chenin Blancin lume.

O mare parte din sucul Chenin Blanc din Africa de Sud a intrat în producția de coniac sau a fost folosit cu alți struguri precum Chardonnay pentru a face un amestec alb. Cu toate acestea, disponibilitatea sa pe scară largă a permis producătorilor de vinuri să experimenteze, creând un vin uscat și crocant similar cu Pinot Grigio și Sauvignon Blanc.

În zilele noastre, versiunile fine, clare, neacoperite ale Chenin Blanc sunt realizate în regiunile Stellenbosch, Swartland și regiunea de coastă. Iar proporția mare de viță de vie produce vinuri cu arome tropicale profunde și concentrate.3. Statele Unite

Chenin Blanc este cultivat în toate Statele Unite, inclusiv patch-uri în Texas și New York. Cu toate acestea, cele mai mari suprafețe se găsesc în regiunile viticole din California, Clarksburg, Napa Valley și Mendocino.

California Chenin Blanc are adesea arome de fructe coapte, cu un indiciu de zahăr rezidual, iar unele dintre cele mai bune vinuri varietale provin de la Clarksburg.4. Alte regiuni viticole

Chenin Blanc este, de asemenea, cultivat în țări precum Australia, Noua Zeelandă, Argentina și Brazilia, unde este utilizat în mod obișnuit ca struguri de amestecare. Veți găsi chiar și plantații Chenin Blanc în India și Thailanda.

Vinificare cu Chenin Blanc

vinificație

Diferența majoră între vinificația Lumii Vechi și Lumea Nouă cu Chenin Blanc constă în temperatura de fermentare.

Producătorii din Valea Loarei își fermentează Chenin Blanc la temperaturi mai calde între 16 și 20 ° C (60-68 ° F), în timp ce țări precum Africa de Sud fermentează pe ale lor la o temperatură mai rece de 10-5 ° C (10-12 ° C). Temperatura mai rece produce arome și arome de fructe tropicale mai vii pe care producătorii din Valea Loarei tind să le evite.

Sucul Chenin Blanc poate fi fermentat în multe tipuri de vase, inclusiv oțel inoxidabil, ciment, fibră de sticlă și stejar vechi sau nou. De exemplu, castanul și salcâmul sunt folosite în Savenniéres pentru a evita aromele de vanilie care provin din stejar.

Strugurele Chenin Blanc poate găzdui contactul cu pielea și macerarea, extragând compuși fenolici care adaugă textură și complexitate vinului.

Și când aciditatea caracteristică a strugurilor este prea mare, producătorii îl înmoaie adesea prin fermentare malolactică. Acest lucru conferă vinului o senzație de gură mai cremoasă și mai vâscoasă.

Deci, ce alimente puteți asocia cu diferitele vinuri Chenin Blanc?

Lecturi suplimentare:

Află câte caloriile sunt în acel pahar de vin roșu .

Combinarea alimentelor cu vinurile Chenin Blanc

vin-împerechere-mâncare

Aciditatea ridicată a vinurilor Chenin Blanc face ca asocierea cu mâncarea să fie o sarcină ușoară. Gândiți-vă la dulceața și corpul vinului - aceste texturi bogate pot merge bine cu alimente mai bogate.

Singurele feluri de mâncare care s-ar putea să nu se potrivească sunt pe bază de carne roșie. Păstrați Cabernetele pentru acestea.

Chenin Blanc uscat, cu corp ușor, atât stiluri liniștite, cât și stiluri spumante, poate merge cu:

 • Salată cu brânză de capră
 • Tartar de ton
 • Quiche vegetariană

Bea Chenin Blanc cu un corp plin de uscare sau umed, cu mese mai inimoase:

 • Pui prăjit
 • Friptură de curcan
 • Bucătării asiatice picante, cum ar fi vietnameză sau thailandeză

Chenin Blanc dulce funcționează bine cu alimente bogate, sărate:

 • Brânză Brie, Gruyere sau Blue
 • Pate de Ficat de gasca
 • Patiserie cu fructe din livadă

Deci, care sunt cele mai bune sticle Chenin Blanc de luat în considerare?

Citeste mai mult:

Descoperiți paharul de vin potrivit pentru cea mai bună experiență de băut vin!

Recomandat