Blog

Chateau Petrus: Vinificare, cele mai bune vinuri, prețuri (2021)Băuturi

Doriți să explorați totul despre Chateau Petrus - unul dintre cele mai prestigioase vinuri din lume?

Acest vin roșu exclusivist nu are nimic mai puțin decât o bază de fani împânzită de stele, inclusiv membri ai familiei regale britanice și ai Kennedy!

Dar ce face podgoria Chateau Petrus atât de unică și de ce este vinul Petrus atât de scump?

Ce vinuri Petrus ar trebui să cumpărați în 2021?

În acest articol, veți găsi toate răspunsurile - de la struguri la vinificație și cele mai bune recolte de cumpărat. Veți descoperi, de asemeneacum să investești într-o sticlă mult dorită de Chateau Petrussau orice alt Wine Investment pentru tine!
Lecturi suplimentare

Aflați răspunsurile la toate întrebările dvs. de investiții în acest domeniu în acest ghid perspicace .

Acest articol conține

 • Introducere în Chateau Petrus
 • O scurtă istorie a Chateau Petrus
 • Viticultura și vinificația Chateau Petrus
 • Terroir și sol
 • Merlot: Strugura folosită pentru a face vinul Petrus
 • Procesul de vinificare
 • Gust de vin Petrus și împerechere alimentară
 • De ce este atât de scump Chateau Petrus?
 • De ce ar trebui să investiți în vinul Petrus?
 • Cele mai bune Vintages de la Chateau Petrus
 1. Vintage 1947
 2. 1951 Vintage
 3. Vintage 1961
 4. Vintage 1968
 5. Vintage 1982
 6. Vintage 2000
 7. Vintage 2005
 8. Vintage 2010
 9. Vintage 2015
 10. Vintage 2018

Introducere în Chateau Petrus

Introducere în Chateau Petrus

Podgoria Chateau Petrus este situată în regiunea viticolă Pomerol din Bordeaux, Franța. Este o mică proprietate viticolă deținută de familia Mouiex și este situată în partea de est a Pomerolului.

Acest Chateau produce unul dintre cele mai excepționale vinuri roșii din lume folosind un singur soi - struguri Merlot.


Numele „Chateau Petrus” vine de la „St. Petru ”(Petrus este ortografia greacă). Sfântul Petru a fost ales pentru că numele Petru înseamnă „stâncă”. În lunile mai calde, solul de la Chateau Petrus se usucă și devine la fel de dur ca o stâncă.

Deși proprietatea Chateau Petrus produce unul dintre cele mai remarcabile vinuri din lume, aceasta este mică și exclusivă, proprietatea măsoară doar 11,5 hectare.


Să aruncăm o privire rapidă la denumirea Pomerol în care se află acest castel.

Citește și:

Iată un articol superinformativ despre cele mai bune șampane pentru a investi în 2021 . Nu uitați să servește-l în paharul potrivit !

Între timp, amestecă-te a răcit Mimosa sau a Sangrie alimentată cu fructe !
Denumirea Pomerol

Denumirea Pomerol

Pomerol este cea mai mică dintre cele cinci regiuni principale vitivinicole din Bordeaux și este situată pe malul drept al Bordeauxului . I s-a acordat statutul de AOC (Denumire de origine controlată) în 1936.

De asemenea, găzduiește alte podgorii grozave precum Château Gazin, Vieux Château Certan și Château Trotanoy.

Domeniile Pomerol au fost lăsate în afara mai multor Clasificări Bordeaux, inclusiv Clasificarea Bordeaux 1855 și Clasificarea Crus Bourgeois, în timp ce au fost incluse regiuni precum Medoc și Saint-Emilion.

Acum, Chateau Petrus nu este una dintre cele mai vechi podgorii pe care le veți întâlni, dar are o istorie bogată și fascinantă!

O scurtă istorie a Chateau Petrus

Scurtă istorie a Chateau Petrus

Primii proprietari ai Chateau Petrus au fost familia Arnaud, care a deținut moșia Petrus timp de aproximativ 200 de ani.

Sub familia Arnaud, Chateau Petrus a câștigat medalia de aur la Expoziția de la Paris din 1878. Câștigul a crescut semnificativ vânzările și prețul Petrus.

Din păcate, la începutul secolului al XX-lea, familia Arnaud a trebuit să vândă podgoria. Au creat o societate cu acțiuni numită La Société Civile du Château și au vândut acțiuni ale proprietății Petrus.

Încet, dar sigur, o văduvă pe nume Madame Edmond Loubat a achiziționat aceste acțiuni până când a deținut întreaga moșie până în 1945. Familia doamnei Loubat a fost proprietarii Chateau Latour (o altă moșie Pomerol) și a altor unități precum Hotelul Loubat din Libourne.

În timpul proprietății Madame Loubats, vinul Petrus a avut o recoltă foarte reușită în 1945, care l-a propulsat spre succesul actual.

În același an, Jean-Pierre Mouiex a obținut drepturi exclusive de vânzare a vinului. JP Moueix a fost un vinificator francez care deținea o casă négociant (comerciant de vin) numită Etablissements Jean Pierre Moueix.

În 1947, când Lordul Primar al Londrei a vizitat moșiile Pomerol pentru o nuntă regală, doamna Edmond Loubat l-a înzestrat cu două sticle de Petrus. Aceasta a introdus vinul în înalta societate britanică și și-a ridicat statutul perceput.

Doamna Loubat a fost, de asemenea, cea care, după o iarnă îngrozitoare din 1956, a început practica recoltării arborelui tăind viile de pe portaltoi supraviețuitori în loc să replanteze.

După moartea doamnei Edmond Loubat în 1961, porțiuni din podgorie au revenit membrilor familiei sale - doamna Lacoste Loubat și M. Lignac. O parte din via a fost acordată și lui JP Moueix.

Cu toate acestea, doar trei ani mai târziu, Jean-Pierre Mouiex a devenit singurul proprietar al proprietății și a început să lucreze alături de stimatul vinificator Jean-Claude Berroeut.

Familia Mouiex deține chiar astăzi podgoria Chateau Petrus. Este condus de Jean-Francois Moueix și Olivier Berrouet.

Viticultura și vinificația Chateau Petrus

Viticultura și vinificația Chateau Petrus

Chateau Petrus iese în evidență din podgoriile din jurul său datorită unicității terroirului și a tehnicilor de prelucrare a strugurilor.

Iată ce vom acoperi:Terroir și sol în Chateau Petrus

Viile din podgoria Petrus sunt situate pe vârful unei movile antice a insulei, ocupând aproximativ jumătate din suprafața sa. Această zonă este cunoscută sub numele dePétrus boutonnieresau butoniera Petrus.

Solul argilos din butoniere are o vechime de peste 40 de milioane de ani și nu se găsește nicăieri altundeva!

Există două straturi de sol argilos în vie. Primul este solul argilos întunecat. Al doilea este un subsol extrem de unic - o lut bogat în fier, albastru închis, smectit. Această argilă este foarte dură, dar absoarbe și stochează apă.

Vara, vița de vie îmbibă apa stocată în smectită.

Acest terroir special este ceea ce face ca vița de vie Merlot să înflorească și vinul rezultat atât de unic!

Citește și: Ghidul dvs. către Cele mai bune vinuri Malbec de cumpărat în 2021 .Merlot: Strugura folosită pentru a face vin Petrus

Merlot: Strugura folosită pentru a face vin Petrus

Jean-François Moueix și familia Moueix au crezut că terroirul Chateau Petrus este mai potrivit pentru soiul de struguri Merlot decât pentru orice alt strugure.

Deci, din 2011, în podgoria Petrus s-au plantat numai struguri Merlot.

Până în 2011, o mică porțiune din podgorie a fost dedicată și strugurilor Cabernet Franc. Dar, după recolta din 2010, suprafața de 0,5 hectare a strugurilor Cabernet Franc a fost dezrădăcinată în întregime.

Vița de vie din această denumire a fost plantată în anii 1950, astfel încât vârsta medie a unei viță de vie Chateau Petrus este de aproximativ 65 de ani!

Citeste mai mult: Iată ghiduri utile pentru cele mai bune vinuri Barbera , Sticle Châteauneuf du Pape , delicioase Zinfandele , și vinuri de trandafir de top in lume.

Care sunt caracteristicile strugurilor Merlot?

Merlot este un soi de struguri roșii cu o culoare albastru închis. Strugurele are o piele subțire și un număr scăzut de tanin.

Vinurile Merlot au o aromă bogată de fructe, cu note seducătoare de prune negre calde și coacăze negre!

Citește și: Vrei vinuri albe?Verifică aceste elegante Sauvignon Blancs și Riesling-uri clare .Procesul de vinificare Petrus

Procesul de vinificare Petrus

Chateau Petrus urmează un proces de vinificare de struguri cu randament scăzut și de înaltă calitate.

Aceștia folosesc metoda „recoltării verzi” (sau eclaircissage) - o tehnică de subțire a culturilor în care sunt tăiate ciorchini de struguri necoapte. Acest lucru permite ca strugurii rămași să se coacă complet.

Toți strugurii sunt culese manual și apoi zdrobite ușor. După aceasta, acestea sunt plasate în cuve de beton pentru vinificare (procesul de fermentare a sucului de struguri în vin.)

Apoi, strugurii sunt macerați - un proces de vinificare în care taninurile, culoarea și aroma din strugurii zdrobiți sunt extrase în vin.

Vinul este apoi fermentat în butoaie de stejar francez timp de 18-20 de luni. Acestea sunt 50% butoaie noi de stejar care anterior aveau apă în ele pentru a-și curăța gustul puternic de tanin.

Butoaiele de stejar sunt înlocuite prin rotație deoarece, pe măsură ce îmbătrânesc, își pierd capacitatea de a conferi aromă și structură vinului.

Dacă vița de vie are un an prost și nu se ridică la standardul Petrus, atunci nu se eliberează niciun vintage în acel an. Petrus nu produce nici un al doilea vin.

Citeste mai mult: Vrei să încerci cele mai bune vinuri din Italia? Vin Chianti este o alegere grozavă!

Gust de vin Petrus și împerechere alimentară

Gust de vin Petrus și împerechere alimentară

Vinul Petrus este îndrăzneț, catifelat și moale, cu arome puternice de fructe.

Petrus Pomerol are aciditate medie spre mare. Vinul roșu este foarte iubit pentru eleganță, intensitate și complexitate.

Acest vin opulent poate merge cu o rață sublimă ragoût sau Agneau De Pauillac, un fel de miel din Bordeaux. Alte opțiuni de carne pentru această sticlă de vin sunt carnea de porc, vițelul, carnea de vită și orice alte tipuri de carne.

Pentru cei care preferă să renunțe la carne, vă recomandăm un delicios risotto de ciuperci sau paste cu un sos cremos de brânză Bordeaux - pentru a completa bogăția vinului.

Deci, ce face din vinul din această denumire Pomerol unul dintre cele mai scumpe vinuri din lume?

Recomandat