Blog

Vinul Chardonnay (stil, gust, cele mai bune vinuri de cumpărat în 2021)

Vrei să știi totul despre vinul Chardonnay și să cumperi câteva sticle din acest vin alb popular pentru tine pivniță ?

Strugurele Chardonnay este mult iubit de vinificatori, deoarece este ușor de cultivat, are o natură complexă și este extrem de adaptabil. Unii l-au numit chiar „vinul roșu al tuturor albilor”, deoarece suferă un proces de fermentare similar vinurilor roșii!

Dar ce face cu adevărat vinul Chardonnay diferit de celelalte vinuri albe? De ce este acest vin atât de versatil și popular? Care sunt vinurile Chardonnay? depozitare în cramă ?

În acest articol, vă vom prezenta tot ce trebuie să știți despre vinul Chardonnay - de la viticultură, vinificare, modul în care ar trebui servit și câteva perechi uimitoare de alimente pentru a merge cu el.

Vă vom oferi, de asemenea, o listă acele mai bune vinuri Chardonnay pe care ar trebui să le încercați, sicel mai inteligent mod de a cumpăraun Chardonnay sau vinuri precum Dom Perignon sau a Beaujolais Nouveau !Lecturi suplimentare

Doriți să aflați mai multe despre vinurile roșii? acest articol detaliat înainte de a vă scufunda mai adânc în lumea Chardonnay! De asemenea, explorați Vinuri franceze

Acest articol conține

(Faceți clic mai jos și treceți direct la secțiune)

 • Ce este Chardonnay?
 • O scurtă istorie a lui Chardonnay
 • 7 Fapte interesante despre vinul Chardonnay
 • Tehnici de vinificație Chardonnay
 • Diferitele stiluri de fermentare Chardonnay
 • Cum au gust vinurile Chardonnay?
 • Cum se servește vinul Chardonnay
 • Perechi alimentare cu vin Chardonnay
 • Cele mai bune vinuri Chardonnay pe care le puteți cumpăra în 2021

Ce este Chardonnay?

Ce este Chardonnay?

Chardonnay este strugurele cu coajă verde care este utilizat în producția de vinuri albe, șampanie și vinuri spumante (Blanc de Blancs).


În timp ce alte vinuri albe își iau numele din regiunea în care este cultivat strugurii, vinurile Chardonnay își iau numele din strugurii folosiți pentru a-l produce.

Fiind foarte adaptabil, strugurii Chardonnay își iau aroma din terroir și din stejarul folosit în timpul procesului de viticultură și vinificare. Acest lucru le permite vinificatorilor să experimenteze și să-și lase propriul stil unic pe fiecare sticlă de vin Chardonnay pe care o produc.


O scurtă istorie a lui Chardonnay

O scurtă istorie a lui Chardonnay

Strugurele Chardonnay provine din regiunea viticolă din Burgundia, estul Franței.

Popularitatea sa a atins un vârf în anii 1980. Astăzi Chardonnay este cultivat și produs în întreaga lume, de la Napa Valley până în Noua Zeelandă.

Vinurile Chardonnay poartă denumiri diferite în diferite părți ale lumii. De exemplu: Chablis , Pouilly-Fuissé, Montrachet și Meursault sunt vinuri Chardonnay produse în anumite regiuni.

Lecturi suplimentare:


Pentru a afla mai multe despre regiunile viticole din Franța și despre unele dintre cele mai bune vinuri produse acolo, consultați aceste articole:

Regiunile viticole de top din Franța

Cele mai bune vinuri franceze de cumpărat în 2021


Cercetare recentă realizat la Universitatea din California, Davis sugerează că Chardonnay trebuie să fi provenit dintr-o pereche de Pinot Noir , Soiuri de struguri Pinot Blanc și Gouais Blanc.

Cum s-a întâmplat această încrucișare?

Acest lucru s-ar fi putut întâmpla cu secole în urmă, când romanii au plantat struguri Gouais Blanc pe solul francez, unde a fost plantat și Pinot Noir.

Iată multe alte fapte interesante despre Chardonnay.

7 Fapte interesante despre vinul Chardonnay

7 Fapte interesante despre vinul Chardonnay
 1. Chardonnay poate crește aproape peste tot

Cu 210 000 de hectare plantate în întreaga lume, versatilul Chardonnay prosperă atât în ​​regiunile viticole din Lumea Veche, cât și din Noua Lume.

(Ce este Lumea Veche și Lumea Nouă?

Lumea Veche se referă la regiunile europene tradiționale producătoare de vin. Lumea Nouă se referă la America și alte regiuni vitivinicole. De asemenea, Lumea Veche folosește tehnici de vinificație mai tradiționale, inclusiv metode de fermentare a vinului, iar Lumea Nouă a încercat mai repede noile tehnologii.)

 1. Numărul de producție al lui Chardonnay îl depășește pe Pinot Noir în Burgundia

Când ne gândim la un bine Vin de Burgundia , cel mai probabil ne vom gândi vinuri roșii Pinot noir .Oare pentru că cuvântul Burgundia ne face să ne gândim la nuanța de vin roșu?

Dar când vine vorba de cifre, Chardonnay reprezintă 60% din producția de vin din Burgundia.

 1. Chardonnay este un best seller în SUA

Chardonnay este cel mai bine vândut vin alb din America, cu aproape 900.000 de sticle consumate pe an.

 1. Blanc De Blancs Champagne sunt 100% Chardonnay

Cel mai șampane populare sunt un amestec de Pinot noir, Chardonnay și Menunier. Blanc de Blancs Champagne sunt de obicei alcătuite în întregime din struguri de vin alb, de obicei Chardonnay.

 1. Preferatul unei regine!

În jurul anului 800 d.Hr., Luitgard, soția luiFranconianÎmpăratul Carol cel Mare, ura felul în care vinul roșu păta barba soțului ei. Apoi a ordonat ca strugurii albi (Chardonnay) să fie plantați în propria lor vie. Această zonă, Corton-Charlemagne, este acum cunoscută pentru unele dintre cele mai bune burgundii albe.

 1. Un Chardonnay premiat

Vintage-ul Chateau Montelena Chardonnay din 1969 a fost inclus printre concurenții puternici în timpul celebrei degustări „Judecata Parisului” din 1976. Aceasta a plasat California pe harta internațională a vinului alb excelent.

 1. Cunoscut ca „vinul roșu” al albilor

Chardonnay este cunoscut sub numele de vin roșu al albilor datorită celor două etape unice ale vinificării sale: fermentarea în butoi și fermentarea acidului malolactic. (Citiți mai multe despre acest lucru înTehnici de vinificație Chardonnaysecțiunea de mai jos.)

Chardonnay: Viticultură și tehnici de vinificație

Să vedem cum este făcut acest vin popular.Viticultura strugurilor Chardonnay

Viticultura strugurilor Chardonnay

Strugurii Chardonnay sunt suficient de maleabili pentru a prelua influențele terroirului și a proceselor de vinificație - făcându-l și mai interesant să crească.

Datorită viței sale puternice și a acoperirii substanțiale a frunzelor, ciorchinii de struguri Chardonnay se luptă pentru a obține energia și nutrienții de care au nevoie pentru a crește cu succes.

Managementul copertinei și tăierea agresivă sunt modalități obișnuite prin care managerii de podgorie contracarează această provocare. Plantează dens vița de vie Chardonnay pentru a-i face să concureze pentru energie.

Când vine vorba de recoltare, timpul este un factor crucial. Dacă luați prea mult timp pentru a recolta strugurii, aceștia vor începe să-și piardă rapid aciditatea odată ce se coc.

Chardonnay este o viță de vie înflorită timpurie, ceea ce o face perfectă pentru creșterea în regiuni cu sezoane de creștere scurte. De exemplu, în Burgundia, poate fi recoltat înainte de ploaia de toamnă și evitarea amenințării putregaiului.

În ce diferență Chardonnay de Pinot Blanc?

Există multe asemănări când vine vorba de Chardonnay și Pinot Blanc. Amândoi pot produce un vin alb neted, demisec, iar strugurii lor sunt aproape identici.

Deci, ce le face atât de diferite?

Iată diferențele subtile dintre Chardonnay și Pinot Blanc:

 • Culoarea strugurilor: Strugurii Chardonnay capătă o culoare mai verde-aurie când se coc. Pe de altă parte, pinot blanc strugurii rămân o nuanță verde ierboasă.
 • Pe viță de vie: ciorchinii de struguri Chardonnay au o formă cilindrică până la conică. Strugurii Pinot blanc cresc în ciorchini mici înconjurați de frunze de culoare verde închis.
 • Influența stejarului: Una dintre metodele care pot fi utilizate pentru maturizarea Chardonnay include adăugarea unei influențe de stejar. Pinot alb are potențialul pentru acest lucru, dar nu este o opțiune populară.
 • Vin spumant vs șampanie: Pinot blanc are un profil dulce, crocant și ușor, ceea ce îl face o alegere favorabilă pentru vinurile spumante și de desert. Strugurele Chardonnay este alegerea numărul unu pentru producerea șampaniei.
 • Îmbătrânire: vinul Chardonnay are o longevitate mare. Majoritatea Chardonnay-urilor îmbătrânesc de obicei bine timp de 5-7 ani (dar unele Burgundies albe Grand Cru le place Montrachet poate îmbătrâni mai mult de un deceniu.)

Un lucru de reținut este că un Chardonnay mai în vârstă nu va avea același gust ca sinele lor mai tânăr. Aromele proaspete de fructe se vor estompa, iar aromele mai picante și de nuci vor veni în prim-plan.Tehnici de vinificație Chardonnay

Tehnici de vinificație Chardonnay

Chardonnay are o natură diversă și permite vinificatorului să se amestece, să se potrivească și să experimenteze diferite stiluri de vinificație. Dar gradul de stejar folosit și fermentația malolactică afectează rezultatul final.

„Untul” Chardonnay vine atunci când procesul de fermentare malolactică transformă acidul malic într-un acid lactic mai moale. Interesant este că Chardonnay și Viognier sunt puținele vinuri albe care suferă fermentație malolactică la fel ca toate vinurile roșii. În timpul sau după fermentare, stejarul poate fi introdus pentru a-i oferi un profil gustativ mai dulce.

Temperatura de fermentare și timpul petrecut de îmbătrânirea vinului pe drojdie sunt ceilalți factori care influențează gustul acestuia.

De exemplu, fermentația mai rece produce mai multe arome fructate, cum ar fi ananasul. Unii vinificatori chiar amplifică contactul cu drojdia în timp ce „agită” vinul în timp ce îmbătrânește (Bâttonage).

Acum, că suntem bine prezentați strugurilor Chardonnay și vinului pe care îl produce, să aruncăm o privire asupra modului în care diferitele stiluri scoate în evidență diferitele profiluri.Care este diferența dintre Oaked Chardonnay și Unoaked Chardonnay?

Vinul Chardonnay: Care este diferența dintre Chardonnay Oaked și Chardonnay Unoaked?

Vinul Chardonnay poate fi împărțit în două stiluri diferite - Oaked și Unoaked. Una este îmbătrânită folosind un butoi de stejar, iar cealaltă, într-un butoi de oțel inoxidabil.

Când Chardonnay îmbătrânește într-un butoi de stejar, vinul este expus la mai mult oxigen. Acest lucru influențează și gustul vinului Chardonnay. (Vă vom spune despre asta peste un timp.)

Cum au gust vinurile Chardonnay?

Vinul Chardonnay: Cum au gust vinurile Chardonnay?

Deoarece strugurii Chardonnay sunt influențați de terroir și de tehnicile de vinificație utilizate, este dificil de identificat caracteristicile aromelor.

Pentru a înțelege pe deplin diferitele gusturi și arome, trebuie să luăm în considerare procesul de fermentare și climele.Clime diferite și modul în care acestea afectează gustul vinurilor Chardonnay

Deoarece Chardonnay este cultivat cu succes în întreaga lume, acesta expune strugurii la diferite climaturi, influențându-i aroma.

A. Climă mai rece:

Creșterea Chardonnay într-un climat răcoros produce un vin alb mai ușor și mai elegant. De obicei are o aromă citrică și un nivel mai ridicat de aciditate. Gusturile sale fructate vă vor aminti de mere verzi, pere și prune.

Regiuni mai reci: Burgundia, Șampanie, Germania, Austria, Italia de Nord, Ontario, Coasta Sonoma, Valea Anderson, Valea Willamette, Tasmania, Argentina, Peninsula Mornington, Noua Zeelandă, Județul Sonoma, Chile și Valea Leyda.

B. Clima mai caldă:

Când Chardonnay este cultivat într-un climat cald, vinul va avea în continuare arome de fructe. De asemenea, veți fi întâmpinați cu arome prietenoase de fructe tropicale, cum ar fi kiwi și mango.

Regiuni mai calde: Spania, sudul Italiei, California (județul Napa), Australia de Sud și Africa de Sud.Cum influențează procesul de fermentare a aromelor Chardonnay?

Cum influențează procesul de fermentare a aromelor Chardonnay?

Știm că procesul de fermentare afectează gustul Chardonnay.Dar, la ce arome vă puteți aștepta de la Chardonnay îmbibat și nebun?

Chardonnay plăcut: Stilul mai complex al celor două, Chardonnay îmbibat este considerat a fi un vin alb mai dulce. Oaked Chardonnay are un corp plin, o textură bogată și arome de vanilie și biscuiți. Îți place simțurile cu un gust cremos de unt, cu amintiri de alun, miere și caramel.

Chardonnay neîmbrăcat: Dacă sunteți în căutarea unui vin alb uscat, crocant și răcoritor, atunci Chardonnay fără cea mai bună opțiune este. Chardonnay Unoaked este fermentat folosind butoaie din oțel inoxidabil, ceea ce îi conferă un gust mai clare.

Spre deosebire de Chardonnay îmbrăcat, Chardonnay unul dezbrăcat sau „gol” are un corp mai deschis și o culoare mai strălucitoare. Veți fi fascinat de buchetul de mere verzi, tei și piersici asociate cu diferite Chardonnay neîncălzite.

Cum se servește vinul Chardonnay

Cum se servește vinul Chardonnay


Temperatura perfectă pentru Chardonnay

Pentru a scoate la iveală aroma și aroma vinului tău Chardonnay, răcorește-ți Chardonnay cel puțin o oră înainte de servire:

 • Chardonnay nemâncat: răcire la 10 ° C (50 ° F)
 • Chardonnay plăcut: răcire la 12,7 ° C (55 ° F)


Dacă vă mai rămâne Chardonnay, păstrați-l dopat și la frigider timp de 2-4 zile după deschidere.Ochelari pe care ar trebui să îi folosiți pentru a servi Chardonnay

De obicei, atunci când oamenii beau un pahar de Chardonnay, folosesc un pahar normal de vin alb. Dar, tot ce face este să accentueze stejarul.

Pentru a vă bucura cu adevărat de un pahar de Chardonnay, trebuie să scoateți la iveală toate aromele vinului.

Deci, utilizați un pahar de vin care are:

 • Un castron mai mare, care va permite straturilor și aromelor mai grele să iasă și
 • O jantă largă pentru a ghida vinul de la o parte la alta a palatului.

Vă întrebați cu ce alimente ar trebui să asociați vinul Chardonnay?

Recomandat