Blog

Vinul Chablis: vinificație, cele mai bune vinuri, prețuri (2021)Băuturi

Vrei să afli mai multe despre Chablis și cele mai bune vinuri din această regiune vitivinicolă?

Chablis (pronunțat „Shah-Blee”) este o regiune viticolă istorică situată lângă Côte d'Or în Franța. Deliciosul vin alb uscat făcut în Chablis este cunoscut pentru aciditatea și mineralitatea sa clare și este considerat unul dintre cele mai distinctive Chardonnay din lume!

Dar ce face Chablis atât de special? Care sunt diferențele dintre denumirile Chablis? Ce gust are vinul și care sunt cele mai bune de cumpărat?

Să explorăm totul despre Chablis, începând cu istoria regiunii vitivinicole, denumirile, tehnicile de vinificare și multe altele.

Pentru a vă ajuta să savurați propriul pahar de Chablis, v-am sugerat, de asemeneaopt dintre cele mai bune vinuri Chablissă investească în 2021 șicum să investești în ele!
Lecturi suplimentare

Obțineți răspuns la toate întrebările dvs. cu privire la investițiile de vin în acest ghid perspicace .

În acest articol, veți descoperi:

 • Ce face Chablis special?
 • Gustul și caracteristicile Chablis
 • Perechi populare de alimente Chablis
 • Cele mai bune vinuri Chablis pe care le puteți cumpăra în 2021 (inclusiv gust, prețuri)
 1. 1989 Rene și Vincent Dauvissat-Camus Les Clos
 2. 2014 Domaine Francois Raveneau Les Clos
 3. 2017 Domaine Francois Raveneau Les Clos
 4. 2010 Domaine Francois Raveneau Valmur
 5. 2004 Domaine Francois Raveneau Montee de Tonnerre
 6. 1995 Domaine Francois Raveneau Montee de Tonnerre
 7. 1988 Domaine Francois Raveneau Chapelot
 8. 2017 Domaine Francois Raveneau Blanchot
 • Are Chablis Wine Age bine?
 • Cea mai pură expresie a lui Chardonnay

Să începem cu acest vin francez fascinant.

Ce face Chablis special?

Vinul Chablis este fabricat în întregime din struguri Chardonnay. Niciun alt strugure nu este permis să fie cultivat încele patru AOC Chablis(Denumire de origine controlată).


De asemenea, spre deosebire de alte vinuri Chardonnay, vinul alb Chablis este rareori măcinat .

Să începem cu istoria vinului Chablis.


Iată ce vom acoperi:

 • O scurtă istorie a regiunii viticole Chablis
 • Ierarhia denumirilor Chablis
 • Petit Chablis
 • Chablis
 • Chablis Premier Cru
 • Chablis Grand Cru
 • Viticultura în Chablis
 • Cum este Terroirul din Chablis?
 • Tehnici de vinificare Chablis


O scurtă istorie a regiunii viticole Chablis

Scurtă istorie a regiunii viticole Chablis

Istoria Chablis a început în Evul Mediu cu călugării cisterieni.

Chardonnay a fost plantat în Chablis în secolul al XII-lea și, de acolo, s-a răspândit spre sud în regiunea Burgundia.

Regiunea a avut acces ușor la râul Yonne, ceea ce a permis producătorilor din Chablis să transporte vin la Paris și să valorifice piața de acolo.


Până în secolul al XIX-lea, existau 40.000 de hectare de viță de vie Chablis, iar unii producători de șampanie au început să folosească Chablis ca bază pentru Cuveea lor strălucitoare.

Mai târziu, cultivatorii Chablis s-au confruntat cu mai multe probleme, inclusiv podgoriile fiind afectate de oidium și filoxeră. Până în anii 1950, au supraviețuit doar 500 de hectare din vie.

În secolul al XX-lea, vinificatorii au adus multe progrese tehnologice și s-au angajat din nou în producția de calitate.

Institutul Național al Denumirilor de Origine a creat regiunea Appellation d'origine contrôlée (AOC) pentru Chablis în 1938. Unitatea AOC a fost pusă în funcțiune pentru a proteja denumirea „Chablis”, deoarece era folosită de multe alte vinuri non-Chablis .

Citește și:

Iată un articol perspicace despre Champagne de top va investi în 2021 . A își aminti să servește-l în paharul de șampanie potrivit !

Între timp, servește-ți un vibrant Mimosa sau a Sangrie umplută cu fructe !

Să aruncăm o privire mai atentă la denumirile Chablis și la diferențele lor.
Ierarhia denumirilor Chablis

Ierarhia denumirilor Chablis

La fel ca toate celelalte regiuni din Bourgogne, Chablis are o ierarhie de denumiri. Aceste denumiri sunt marcate pe fiecare etichetă de vin.

Iată cele patru denumiri ale lui Chablis:

 1. Petit Chablis

În 1944, denumirea Petit Chablis a fost creată pentru a acoperi climatele mai puțin apreciate (siturile viticole). Aceste podgorii sunt situate în platoul de deasupra principalelor situri cru și grand cru și nu beneficiază de aceleași avantaje climatice și geologice de care se bucură celelalte denumiri.

 1. Chablis

Denumirea Chablis a fost creată în 1938 și este cea mai prolifică și cea mai mare dintre cele patru denumiri. Pentru a fi un „adevărat Chablis”, vinul trebuie să fie un vin alb sec produs într-o anumită zonă din apropierea orașului Chablis. De asemenea, aceste vinuri trebuie să fie 100% Chardonnay.

 1. Chablis Premier Cru

Denumirea Chablis Premier Cru este mai mult o subdiviziune a denumirii Chablis. 40 de situri viticole sunt considerate demne de denumirea Premier Cru. Aceste podgorii Premier Cru sunt apoi împărțite în 80 de podgorii mai mici.

Unele dintre climatele populare Premier Cru Chablis includ Fourchaume, Vau de Vey, Côte de Léchet, Vaillons, Montmains și Mont de Milieu.

Vinurile Premier Cru sunt produse în conformitate cu standardele de control al calității și au o calitate mai scăzută în comparație cu denumirile Chablis Grand Cru.

 1. Chablis Grand Cru

Această denumire produce Chardonnay de cea mai înaltă calitate din Chablis. Vinurile care au eticheta Chablis Grand Cru sunt produse în podgorii care se întind pe o suprafață de 100 de hectare. Chablis Grand Crus sunt fabricate în conformitate cu reglementări stricte și răspund bine la îmbutelierea pe termen lung.

Există șapte podgorii Chablis Grand Cru de-a lungul râului Serein - Blanchot, Bougros, Grenouilles, Les Clos, Vaudesir, Valmur și Les Preuses.

Citește și: Iată un ghid util pentru Cel mai bun vin Malbec de cumpărat în 2021 .

De asemenea, verificați cele mai bune vinuri Barbera , cele mai încântătoare sticle Châteauneuf du Pape , și incitant Zinfandels .Viticultura în Chablis

Viticultura în Chablis

O problemă gravă cu care se confruntă orice cultivator Chablis este îngheţ . De exemplu, recolta din 1957 a fost atât de grav afectată încât au fost produse doar 132 de sticle de vin Chablis.

Pentru a proteja vițele de îngheț, în anii 1960 s-a introdus practica folosirii ghivecelor de murdărie și a irigațiilor prin aspersiune. Ghivecele de pete oferă căldură directă viței de vie, în timp ce irigarea prin aspersiune presupune pulverizarea viței de vie cu apă.

Când vine vorba de recoltarea strugurilor Chardonnay, managerii de podgorii cru trebuie să respecte reglementările AOC pentruminimnivelurile de alcool și acestea sunt:

 • Podgorii AOC Chablis: 9,5% ABV
 • Podgoria Premier Cru: 10,5% ABV
 • Podgoria Grand Cru: 11% ABV

80% din podgoriile din regiunea Chablis folosesc recoltarea mecanică. Cu toate acestea, producătorii Grand Cru culeg strugurii pentru a se asigura că strugurii Chardonnay sunt pe deplin coapte.

Citeste mai mult: Nu ratați încercarea acestora vinuri roz sensuale culese manual din întreaga lume.

Cum este Terroirul din Chablis?

Cum este Terroirul din Chablis

Efectul terroirului asupra vinului poate fi văzut clar în Chablis, mai mult decât orice alt vin!

Soiul Chardonnay își obține caracteristicile dintr-un subsol care datează din epoca jurasică (peste 150 de milioane de ani)!

Chablis este cultivat în două tipuri de sol:

 • Grand Cru și Premier Crus au sol Kimmeridgian. Acest sol este bogat în argilă bogată în minerale. Conține fosile marine responsabile pentru conținutul de var. Acest sol de calcar este motivul mineralității mărcii în aceste cruzi.
 • Denumirea Petit Chablis are soluri portlandiene. Solurile portlandiene sunt diferite de solurile kimmeridgiene. Au o concentrație mai mică de var și argilă, ceea ce are ca rezultat un vin mai fructos și o mineralitate mai mică.

Acum, caracteristicile Chablis își datorează originile la fel de mult din vinprocesul de vinificareca din terroir. Să vedem cum merge.

Citește și: Pentru cele mai bune vinuri albe, verificați aceste delicioase Sauvignon Blancs și Riesling elegant .Tehnici de vinificare Chablis

Tehnici de vinificare Chablis

Secolul al XX-lea a cunoscut multe progrese în domeniul vinificației Chablis.

În special, producătorii Chablis au introdus fermentația cu temperatură controlată și fermentarea malolactică. Fermentarea malolactică este cea care reduce aciditatea vinului și îl stabilizează.

Vinul este gata pentru îmbătrânire odată ce strugurii au fost fermentați și fermentația malolactică este terminată.

La început, butoaiele vechi de lemn erau folosite pentru a îmbătrâni Chablis. Această practică vine din momentul în care butoaiele goale Chablis au fost returnate din Paris pentru a fi reumplute.

Astăzi, în funcție de calitatea recoltei, producătorii de vin ar putea folosi cuve din oțel inoxidabil sau butoaie de stejar pentru a îmbătrâni vinul Chablis, deși acesta din urmă este rar.

Producătorii Premier și Grand Cru caută uneori stejar, în timp ce Chablis și Petit Chablis sunt rar măcinați (spre deosebire de alte vinuri Chardonnay).

De fapt, popularitatea Chablis este ceea ce a făcut ca stilul vinurilor „unulaked Chardonnay” să fie atât de popular în întreaga lume!

Citeste mai mult: Cele mai bune vinuri italiene? Vin Chianti este o alegere excelentă!

Deci, la ce vă puteți aștepta în ceea ce privește aroma de la o sticlă de vin Chablis?

Gustul și caracteristicile Chablis

Gustul și caracteristicile Chablis

Chiar dacă Chablis este 100% Chardonnay, rareori prezintă arome de unt, pe care Chardonnay le obține din îmbătrânirea stejarului.

Vinurile Chablis au de obicei arome de fructe de citrice și flori albe și arome de pere, citrice, mineralitate și salinitate.

Este mai uscat și mai proaspăt în comparație cu celelalte albe produse în Burgundia.

O sticlă bună de vin Chablis te lasă cu un finisaj lung și plin de aciditate ridicată și o mineralitate asemănătoare cu silexul.

Și, cum serviți vinul Chablis?

Vinurile Chablis se servesc cel mai bine la 42-50 oF (5-10 oC) și pot fi păstrate până la șase ani în condițiile potrivite. Unele vinuri de top Chablis pot îmbătrâni timp de 10 ani sau mai mult.

Recomandat