Blog

Vinul Burgundia: regiuni, cele mai bune vinuri, prețuri (2021)Băuturi

Dorești să afli mai multe despre vinul de Burgundia și să cumperi cele mai bune sticle pentru colecția ta?

Burgundia reprezintă cel mai bun vin sofisticat, influențat de terroir. Longevitatea vinului de Burgundia, atracția sa pentru simțuri și capacitatea de a obține prețuri astronomice l-au făcut un favorit printre băutorii de vin și investitori.

De ce sunt considerate Burgundii un punct de referință pentru excelență? Care sunt diferitele stiluri și gusturi de vin?

În acest articol, să explorăm regiunea viticolă din Burgundia, strugurii cultivați, stilurile de vin, profilele de aromă și împerecherea alimentelor. Ne vom uita și lainvestind în vinul din Burgundiași o selecție acele mai bune sticle pe care ar trebui să le cumpărați.Lecturi suplimentare

Descoperiți ce face din vin o investiție excelentă - Consultați acest lucru Ghid final privind investițiile în vinul fin De asemenea, descoperă mai multe vinuri roșii foarte apreciate și vinuri albe delicioase și rafinate pentru pivnița dvs.

Cuprins

(Faceți clic pe un link de mai jos pentru a trece la o anumită secțiune)


 • O scurtă introducere a vinului de Burgundia
 • O istorie rapidă a vinului burgundian
 • Struguri de Burgundia: Pinot Noir și Chardonnay
 • Regiunea viticolă din Burgundia: terroir, stiluri de vin și profiluri de aromă
 • Clasificări de vinuri din Burgundia
 • Combinarea de alimente cu vinul de Burgundia
 • Investiția în vinul de Burgundia
 • Burgundii rafinate de colectat în 2021 (include gust, prețuri)
 1. Domaine Leroy Musigny Grand Cru 2015
 2. Domaine de la Romanee-Conti Romanee-Conti Grand Cru 2015
 3. Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru 2015
 4. Domaine Leroy Chambertin Grand Cru 2015
 5. Domaine Georges și Christophe Roumier Musigny Grand Cru 2016
 6. Henri Jayer Echezeaux Grand Cru 1997
 7. Domaine Armand Rousseau Pere et Fils Chambertin Clos de Beze Grand Cru 2016
 8. Car-Dury Corton-Charlemagne Grand Cru 2014
 9. Domaine Dujac Chambertin Grand Cru 2015

O scurtă introducere a vinului de Burgundia

O scurtă introducere a vinului de Burgundia

Vinul de Burgundia provine de pe versanții și văile Burgundiei (sau Burgundiei) din estul Franței. Regiunea se află la nord de Lyon și la sud de Paris.

Produce mai multe stiluri de vin, dar termenul „Burgundies” se referă la Pinot Noir uscat vin rosu si vin alb realizat din Chardonnay.


Vinurile din Burgundia sunt la fel de venerate ca și cele din Bordeaux din sud-vestul Franței. Dar, ceea ce este interesant este că Burgundia are doar aproximativ 25.000 de hectare în vie, în timp ce Bordeaux are peste 120.000 de hectare.

Și regiunea cuprinde unele dintre cele mai mici parcele de vie din lume!


Ce face vinul burgundian special?

Vinurile din Burgundia sunt mai influențate de terroir decât orice altă regiune viticolă din lume. Zona, care a fost fundul mării unei mări tropicale în urmă cu milioane de ani, este stratificată cu diferite tipuri de calcar.

Cele mai vechi soluri expuse se află în Maconnais și cel mai tânăr din Chablis. Aceste soluri, plus influența expunerii la soare, a precipitațiilor și a drenajului, conferă caracteristici deosebit de diverse vinurilor din Burgundia.

O istorie rapidă a vinului burgundian

O istorie rapidă a vinului burgundian

Rădăcinile vinurilor din Burgundia pot fi urmărite din imperiul roman. Iată o privire asupra evenimentelor semnificative care au modelat regiunea și vinurile în ceea ce este astăzi.


 • Vinificația a existat în urmă cu două milenii: Vinificarea în regiunea Burgundia a existat chiar înainte de venirea romanilor, datorită comerțului dintre Galia și Italia. În 52 î.Hr., romanii au cucerit regiunea, aducând o mai mare expertiză în cultivarea strugurilor și vinificării.
 • Ordinele monahale: În jurul secolului I d.Hr., pământul Bourgogne a fost îngrijit de ordinele cisterciene și cluniaciene. Călugării au stabilit ideea de terroir, marcând podgoria în mod specificclimă.

(Un „climat” este un teren demarcat de viță de vie cu caracteristici geologice, de expunere și hidrometrice specifice. Vinul rezultat exprimă personalitateavreme.)

 • Ducii din Burgundia: În secolul al XIV-lea, multe podgorii au aparținut ducilor de Burgundia.

Ducii au interzis abundentul struguri Gamay, promovând Pinot Noir, care a produs vinuri mult mai complexe. În ciuda interdicției, unii vinari au continuat să crească Gamay și a devenit un vin popular de zi cu zi.

 • Regalitate și Revoluție: Până în secolul al XVII-lea, mănăstirile și-au vândut podgoriile clasei conducătoare. În secolul al XVIII-lea a apărut casele negociatoare, care au cumpărat vin de Burgundia de la cultivatori și l-au îmbătrânit în pivnițe înainte de revânzare.

Apoi a venit Revoluția franceză. Podgoriile au fost confiscate și sparte în parcele mai mici, redefinind peisajul viticol.

 • Renume în prezent: Primul Război Mondial a marcat o încetinire a succesului vinului de Burgundia. Dar, interesul a crescut la scurt timp după al doilea război mondial.
 • Astăzi, un vinificator poate vinde vinul din Burgundia prin intermediul cooperativelor, caselor de negocieri și îmbutelierilor din domeniu, iar aceste sticle sunt disponibile în aproape 180 de țări.

Struguri de Burgundia: Pinot Noir și Chardonnay

Struguri de Burgundia: Pinot Noir și Chardonnay

Clima mai rece a Burgundiei permite ca strugurii Pinot Noir și Chardonnay să se coacă încet, creând nuanțe elegante într-un vin care, de obicei, nu are un corp puternic.

51% din podgoriile din Burgundia cultivă Chardonnay, iar 40% sunt plantate cu struguri Pinot Noir. Aligote reprezintă 6%, Gamay 2,5%, iar restul este luat de alte soiuri de struguri precum Sauvignon Blanc și César.

Interesant este că Pinot Noir și Chardonnay Burgundies nu sunt niciodată amestecate (spre deosebire de unele părți ale lumii, unde sunt amestecate pentru a face vinuri spumante.) Deci, profilul gustativ depinde în mare măsură de performanța vintage - cu unii ani extraordinari și alții mai puțin.

Citește și: Descoperi vinuri Moscato delicioase fabricat din soiul de struguri vechi Muscat.

Regiunea viticolă din Burgundia: terroir, stiluri de vin și profiluri de aromă

Regiunea viticolă din Burgundia: terroir, stiluri de vin și profiluri de aromă

O singură podgorie din Burgundia poate avea zeci de proprietari individuali, fiecare producând un vin diferit nuanțat. Vinul produs este influențat atât de filozofia vinicolă a fiecărui producător, cât și de terroir!

Burgundia este împărțită în cinci subregiuni.1. Chablis

Calcar kimmeridgian

Această zonă este separată geografic de restul Burgundiei și este situată mai aproape de Champagne.

Este cunoscut pentru vinul său slab Chardonnay. (Nu există Chablis roșu). Cea mai mare parte a Chardonnay-ului este pur și simplu numită „Chablis”, nu „ alb Burgundy . '

Kimmeridgiancalcarul de aici este alb, calcaros, reflectând bine căldura soarelui. Acest lucru ajută la maturarea strugurilor Chardonnay, producând un vin crocant și pur.2. Coasta Nopților

Coasta Nopților

Côte de Nuits se află chiar la sud de Dijon. Găzduiește 24 de podgorii Grand Cru care ocupă versanții estici, începând cu nordul Gevrey-Chambertin până la Vosne Romanee în sud.

Această zonă este renumită pentru Pinot Noir, demn de vârstă, care ocupă 80% din producția sa, restul fiind dedicat strugurilor Chardonnay.

Vinurile roșii expresive din această regiune prezintă note clasice de Burgundia de coacăze negre, cireșe și condimente. Unele dintre vinurile albe din denumirile Premier Cru, precum Vougeot, sunt de asemenea foarte colecționabile.3. Côte de Beaune

Coasta de Beaune este populară pentru Chardonnay

Dacă Cote de Nuit este popular pentru Pinot Noir, atunci Cote de Beaune este venerat pentru bogatul său Chardonnays .

Văile deschise și rulante din Coasta de Beaune au o expunere spre sud-est, producând albi frumos expresivi de Burgundia plini de buchete de flori albe moi, măr proaspăt și pere.

Șapte dintre cele opt podgorii Grand Cru aici (inclusiv Corton-Charlemagne, Corton și Montrachet) produc vin alb incredibil. Vinul Premier Cru din Meursault și Puligny-Montrachet sunt la fel de iubiți.

Nu trece cu vederea fantasticul vinuri roșii de asemenea, care oferă arome de prune și cireșe cu mineralitate pământească.

Notă: Côte de Nuits și Côte de Beaune sunt cunoscute împreună ca Côte d’Or și sunt istoric cele mai importante regiuni viticole din Burgundia. Toate Grand Crus din Burgundia sunt situate în Coasta de Or, cu excepția podgorii Chablis Grand Cru.4. Côte Chalonnaise

Coasta de chaloneză

Côte Chalonnaise este cunoscută pentru Pinot Noir de mare valoare și Chardonnay neted, din sate precum Mercurey, Montagny și Givry.

Unele denumiri diferă de cele obișnuite Pinot Noir și Chardonnay. Bouzeron, de exemplu, este singura denumire din Burgundia dedicată strugurilor Aligote, producând un vin floral cu note de miere, citrice și silex.

Rully este centrul vinului spumant alb și trandafir vibrant - Crémant de Bourgogne.5. Mâconnais

Mâconnais

Aceasta este cea mai mare și cea mai sudică regiune a Burgundiei și este cunoscută pentru Chardonnay cu o valoare ușoară de băut ușor.

Clima sudică mai caldă permite recoltarea mai timpurie a strugurilor, arătându-și influența asupra vinului cu note de măr moale, ananas, caprifoi și coajă de citrice. Cea mai faimoasă denumire este Pouilly-Fuissé , cu podgoriile sale frumoase și deschise și solurile de calcar și granit.

Și veți găsi faimosul Beaujolais regiune chiar peste dealurile din sud. Beaujolais face parte din punct de vedere tehnic al Burgundiei, dar este considerat o regiune vinicolă diferită.

Citește și: Descoperiți cele mai bune pahare de vin să sorbi din Burgundia ta!

La fel ca Bordeaux, regiunea Burgundia are clasificările sale de vin, dar nu sunt la fel.

Clasificări de vinuri din Burgundia

Burgundia are aproximativ o cincime din dimensiunea Bordeaux, dar are mai multe AOC (Appellation d'Origine Controlee) decât orice altă regiune viticolă franceză.

Fiind cea mai orientată regiune terroir din Franța, clasificările de vinuri din Burgundia sunt axate geografic, spre deosebire de clasificările de vinuri de la Bordeaux, care sunt acordate castelelor individuale.

Clasificările se acordă unei anumite podgorii sau regiune , indiferent de producător. Acestea sunt împărțite în patru niveluri de calitate și acoperă toată Burgundia, cu excepția Chablis. Chablis are propria sa clasificare.1. Grand Cru

33 podgorii Grand Cru

În partea de sus a listei se află cele 33 podgorii Grand Cru precum Romanee-Conti, Clos de Vougeot și Chambertin.

Acest grup prestigios reprezintă puțin sub 2% din producția din Burgundia, dar de aici provin cele mai complexe vinuri demne de pivniță.2. Premier Cru

Podgoria Premier Cru vine după Grand Crus

Podgoria Premier Cru vine după Grand Crus. Aceste parcele clasificate de vie (climă) produc vinuri excepționale, care pot, de asemenea, să pivoteze bine în cele mai bune recolte.

Există 640 de climate în Burgundia, reprezentând 10% din producția regiunii. Câteva exemple celebre sunt Volnay Premier Cru, Chablis Premier Cru sau Santenots.

Uneori, vinurile făcute din viță de vie mai tânără într-o vie Grand Cru sunt vândute ca vin Premier Cru la un preț mai mic. Acest lucru se poate face pentru a produce un vin Grand Cru din viță de vie mai matură, pentru a-i îmbunătăți calitatea și prestigiul.3. Vinuri de sat

Vinuri de sat

Pe al treilea nivel se află vinurile Village, care ocupă 37% din producția de Burgundia. Sunt vinuri dintr-o comună care au caracteristici unice. Nu toate comunele din Burgundia au o denumire de sat.

Cele 44 de denumiri ale satului Burgundia includ Pommard, Mâcon Satages și Nuits-St-Georges. Puteți găsi un vin de sat de la producători de top la prețuri mai mici, cum ar fi Joseph Drouhin Côte de Nuits-Villages.4. Vinuri regionale

Vinuri regionale

Vinurile regionale ocupă restul de 51% din producția din Burgundia și sunt obținute din struguri crescuți oriunde în Burgundia. Aceasta include denumirea Bourgogne Rouge pentru vinul roșu, Bourgogne Blanc pentru vin alb , cu Crémant de Bourgogne AOC care acoperă vinuri spumante .Sistemul de clasificare Chablis

Clasificarea vinului Chablis are, de asemenea, patru niveluri, de sus în jos:

 • Grand Cru Chablis: Un Grand Cru cu șapte climate precum Les Clos și Valmur. Aceste vinuri Chardonnay sunt măcinate și pot îmbătrâni destul de frumos.
 • Premier Cru Chablis: Aceste vinuri nuanțate și elegante provin din podgorii de marne de calcar, cu nume climatice precum Mont de Milieu sau Fourchaume.
 • Chablis: Aceste vinuri de al treilea nivel sunt mai rotunde cu caracter mineral.
 • Petit Chablis: al patrulea nivel acoperă vinurile din struguri cultivate în jurul satului. Sunt citrice cu aciditate ridicată și beau bine tineri.

În continuare, să ne uităm la mâncarea potrivită pentru a completa buna Burgundia.

Combinarea de alimente cu vinul de Burgundia

Alimente alimentare cu vin de Burgundia

Iată un ghid aproximativ pentru asocierea vinurilor din Burgundia cu preparatele potrivite:

Mecitineret roșu Burgundiacu:

 • Brânzeturi ușoare precum brie sau brânză de capră
 • Tonul ars
 • Pui în sos cremos de muștar.
 • Raft de miel în ierburi
 • Risotto de ciuperci

Bourgogne roșu îmbătrânit sau mai greupoate merge cu:

 • Toate tipurile de carne, cum ar fi boeuf bourguignon cu sosuri bogate și coq au vin
 • Prăjit de cocoș, fazan sau potârnică
 • Păsări de Guineea și gâscă

Burgundia albăse împerechează bine cu:

 • Carne de pui prăjită
 • Pește gătit în unt
 • Scoici scoase
 • Carne de crab la cuptor cu brânză

Citeste mai mult: Află câte caloriile sunt în acel pahar de Burgundia roșie .

Acum să vedem de ce vinul de Burgundia este o investiție excelentă pe termen lung.

Investiția în vinul de Burgundia

Investiția în vinul de Burgundia

Burgundia produce unele dintre cele mai scumpe vinuri din lume, vinul său cel mai scump costând mult peste 10.000 de dolari, comparativ cu cel mai scump Bordeaux din jur de 4.500 de dolari.

Raritatea și demnitatea de vârstă sunt doi dintre factorii care cresc valoarea vinului de Burgundia.

Multe domenii de top fac doar câteva sute de cazuri pe an. Și, Burgundia roșu fin poate îmbătrâni aproape o jumătate de secol, uneori mai mult. Burgundia albă nu trebuie redusă, cu unele dintre cele mai bune recolte capabile să îmbătrânească timp de două până la trei decenii.

Majoritatea vinurilor de tip Burgundia de calitate investițională provin de la Cote d'Or Grand Crus, cum ar fi Romanee-Conti, Richebourg sau Musigny. Prețurile cresc, de asemenea, pe măsură ce vinurile se apropie de ferestrele de băut.

Icoanele vinuri Grand Cru obțin prețuri uimitoare și în licitații - cum ar fi Domaine de la Romanee-Conti Romanee-Conti din 1945, care a fost vândut cu 558.000 de dolari într-o licitație Sotheby’s din 2018.

Citește și: Aflați totul despre pivnițând vinul tău perfect în acest ghid informativ.

Recomandat