Articol

Bubble, Bubble EverywhereBăuturi

Trecând prin dezordinea vinului spumant în acest sezon de sărbători

de Courtney Cochran

Nu dă greș niciodată: sărbătorile ajung din nou și încă nu ai nicio idee cum să-i spui Prosecco din Cava. Când să serviți șampanie vintage sau non-vintage? Nu ai nici o idee.

Cu tot stresul care vine odată cu sărbătorile, îngrijorarea cu privire la selecția dvs. de vin spumant pare o povară inutilă. Din fericire, ajutorul este aici când vine vorba de chestia cu vinul spumant. Citiți mai jos pentru câteva dintre cele mai populare stiluri de vin spumant, astfel încât această sărbătoare să o puteți spune cu adevărat atunci când insistați că - ahem - sunteți sigur că un Chenin Blanc spumant este doar lucrul cu care să vă împerecheați sunca ta coaptă cu miere.Un grund rapid cu bule

Șampanie - Vinuri spumante din regiunea Champagne din Franța, realizate în „metoda Champenoise” tradițională, care include o a doua fermentație în sticlă (captarea CO2, un produs secundar natural al fermentației - de aici bulele!).
Vin spumant - Termenul captivant folosit pentru a descrie vinurile spumante produse în afara regiunii Champagne; majoritatea bulelor fabricate în California sunt etichetate „vin spumant”.
Cava - Versiunea spaniolă a șampaniei; acestea sunt realizate în metoda tradițională.
Prosecco - Vinuri spumante din regiunea Veneto din Italia.
Crémant - Termenul folosit pentru a descrie vinurile spumante franceze făcute în stilul Champagne, dar în afara regiunii Champagne.

șampanie.jpg

Adevărata afacere - Șampanie

Uneori, numai adevăratul lucru va face. Șampania - care trebuie să provină din prestigioasa regiune Champagne din nord-estul Franței pentru a purta numele - este fără îndoială adevărata afacere, dar diferitele sale manifestări pot fi confuze. Permiteți-mi să clarific:


Non-Vintage Brut Champagne - De departe cel mai larg tip de șampanie disponibil, amestecurile non-vintage sunt fabricate din struguri din recolte de mai mulți ani și cuprind aproape 90% din toate Champagne-urile produse. Acestea sunt strălucitoarele pe care le vedeți atât pe culoarele supermarketurilor, cât și în magazinele de vinuri fine, și au, de obicei, un preț cuprins între 25 și 35 USD pe sticlă. Și pentru că sunt făcute din recolte de mai mulți ani, nu vă așteptați să găsiți un an indicat oriunde pe sticlă.

Aceste vinuri uscate, de corp mediu sau plin de corp, sunt ideale pentru asocierea cu aperitive sărate, cum ar fi nucile și plăcile de brânză, și, de asemenea, lucrează cu îndemânare la masă pe tot parcursul mesei datorită acidității ridicate a Champagne.


Șampanie de epocă - Fabricată doar de câteva ori în fiecare deceniu în cei mai buni ani (citiți: cei mai calzi) ani, șampania cu epocă de epocă este într-adevăr rară și are o etichetă de preț potrivită. La un preț de 50 USD pe sticlă și în sus, Champagne de epocă se mândrește cu un corp complet și un gust rotund, de nucă, care completează mâncăruri bogate și elegante, cum ar fi homar, prepeliță și chiar fripturi. Datorită acidității sale ascuțite cu laser, șampania de epocă este, de asemenea, cea mai plăcută băutură pentru alimentele salate de înaltă calitate, cum ar fi stridiile și caviarul.

Mâncărurile cu arome picante sau afirmative (gândiți-vă la sosul de afine, orice cu wasabi) ar trebui evitate, totuși, deoarece vor învinge delicatețea inerentă a șampaniei de epocă. În schimb, atunci când introduceți aceste feluri de mâncare mai complicate, ajungeți la șampanie care nu este de epocă, ale cărei arome de fructe și tinerețe pot face față cu aproape orice lucru care traversează masa.roedererbrut.jpeg

Prestige Cuvées - Cu prețuri care încep de la 100 USD și nume celebre precum Cristal și Dom Pérignon, cuvées de prestigiu sunt copiii de aur ai familiei Champagne. Și, deși reprezintă mai puțin de 5% din producția totală de șampanie, ei sunt responsabili de partea leului din prestigiul regiunii.

O definiție precisă a cuvée de prestigiu nu există, dar în esență sunt îmbuteliatele emblematice și de ultimă generație din casele Champagne. Și ca și în cazul liniilor de îmbrăcăminte de lux (cunoscute în lumea modei sub numele de colecții de modă), cuvées de prestigiu stabilesc reputația producătorilor pentru lux și calitate, în timp ce omologii lor non-vintage (în lumea îmbrăcămintei, liniile de îmbrăcăminte) mențin liniile de fund ale caselor.

Cuvele de prestigiu poartă adesea un an vintage, deși unele nu. Ele tind să fie extraordinar de elegante și vor beneficia de ceva timp în pivnița dvs. - unde aromele lor complexe își pot continua evoluția - înainte de a se bucura. Când în cele din urmă puneți dopul pe o cuvée de prestigiu, asigurați-vă că îl savurați. La fel ca vinul în sine, momente ca acestea sunt rare, într-adevăr.Sampanie Look-Alikes - Crémant & Cava

Crema franceză fabricată în același mod ca Champagne, dar în afara acelei regiuni sfințite (și scumpe), Crémant poate fi doar secretul cel mai bine păstrat al Franței. Crémant împachetează complexitatea drojdie a șampaniei, dar renunță la aciditatea ascuțită de laser și la mineralitatea pietroasă a mai cunoscutului său compatriot. Aceasta înseamnă că Crémant - cum ar fi Șampania - se împerechează bine cu o mare varietate de feluri de mâncare, dar obiectele salate și orice lucru prea asertiv ar trebui evitate.


cava.jpg

Etichetele Crémant poartă numele regiunii din Franța din care provin, printre care se numără Alsacia, Burgundia, Limoux și Loire. De exemplu, o sticlă din Alsacia va fi numită „Crémant d’Alsace”, în timp ce una din Limoux va citi „Crémant de Limoux”. Prețurile încep de la 15 USD pe sticlă și rareori depășesc 30 USD, ceea ce face ca acești remarcabili Champagne să fie înlocuitori pentru cumpărătorii cu valoare.

Cava este cuvântul spaniol pentru „pivniță” și, de asemenea, ceea ce numim vinuri spumante în stil șampanie din nord-estul Spaniei, lângă Barcelona. Deoarece este mult mai cald de-a lungul coastei mediteraneene a Spaniei decât în ​​șampania clară, aceste vinuri sunt mai moi și mai fructuoase decât omologii lor francezi. Cel mai bine se potrivește cu elemente de intrare sărate, pește la grătar și carne ușoară. Și cu prețuri care încep de la un portofel prietenos cu 6 USD pe sticlă, acestea sunt, de asemenea, cele mai bune bule pentru mimoză.

Căutați mai multe despre variantele de șampanie într-un articol viitor.Locul de muncă italian - Prosecco

Prosecco provine din nord-estul Italiei, lângă Veneția perfectă pentru cărți poștale. Acestea sunt relativ scăzute în alcool (adesea ajung la aproximativ 11% alcool, comparativ cu 13% și mai mult pentru majoritatea celorlalte vinuri), delicii ușor frizante, care sunt perfecte cu feluri de brânză și feluri de mâncare cu legume și fructe. Prosecco tinde spre arome florale și pepene galben și variază în stil, de la complet uscat până la dulce mediu. Dacă doriți să beți un bulon complet uscat (AKA brut), urmăriți cuvintele „Extra Dry” sau „Extra Brut” pe sticlă.California Cuvées

Când venerabilul producător de șampanie Louis Roederer și-a propus să stabilească o operațiune de vin spumant în afara Franței, el nu a privit mai departe decât județul Mendocino din nordul Californiei, unde climatul este similar cu cel din Champagne. Acum, Roederer Estate și alți câțiva producători cu bule produc vinuri spumante de talie mondială în zonă, dintre care unele au fost chiar numite la fel de bune ca afacerea reală.

La fel ca în cazul șampaniei, bubblies brut non-vintage reprezintă cea mai mare parte a producției caselor din California. Și, în timp ce aceste vinuri disponibile pe scară largă sunt în mod constant bune, îmi plac în mod deosebit îmbutelierea mai rară din California Blanc de Noirs (literalmente, „alb de negri”), care sunt realizate exclusiv cu struguri cu coaja închisă și se mândresc cu o culoare roșie minunată. Deoarece sunt făcute cu struguri de culoare închisă, acestea sunt unele dintre cele mai pline de corp și se împerechează frumos cu carne bogată, inclusiv carne de porc și vânat.

sparkling_shiraz.jpg

Alternative aventuroase - Spumante Chenin Blanc și Shiraz

Spumantul Chenin Blanc este un bulbon puțin cunoscut, mediu dulce, din Vouvray, în vestul Franței, care este excelent cu tarife mai dulci și plăci de brânză. Deoarece brânza este teribil de sărată, sticlele dulci acționează ca o folie pentru sare și fac o pereche neașteptat de armonioasă. Șunca coaptă cu miere, cu notele sale confiate, este un alt pantof cu spumante dulci din zona Vouvray. Discutați cu comerciantul dvs. de vin despre cum să vă ajute să localizați unul dintre aceste farmece, deoarece acestea sunt oarecum rare în SUA.

Pentru cei care doresc să adauge un pic de culoare la masa de sărbători, Shiraz spumante din Australia este o alegere excelentă. Uscat din punct de vedere tehnic, dar cu caracterul caracteristic al fructului Shiraz, Shiraz strălucitor se împerechează bine cu mezeluri și fripturi. Cu culoarea roșu rubiniu profund, nu este nimic mai frumos pentru masă sau pentru prăjirea Anului Nou. Santé!Alegerile autorului

Non-Vintage Brut Champagne - Charles Heidsieck Brut Réserve, 38 USD

Vintage Champagne - Bollinger „Great Year” 1999, 119 USD

Prestige Cuvée - Louis Roederer Cristal Brut 2000, 250 USD

Crémant - Jean Philippe & Francois Becker Crémant d’Alsace Non-vintage, 15 USD

Cava - Segura Viudas Brut Reserva Cava Non-vintage, 8 USD

Prosecco - Zardetto Prosecco Non-vintage, 13 USD

California Blanc de Noirs - Schramsberg Blanc de Noirs 2004, 36 USD

Spumant Chenin Blanc - Philippe Foreau Vouvray Moelleux „Clos Naudin” 2005, 65 USD

Sparkling Shiraz - Hardys Sparkling Shiraz Non-vintage, 20 USD


Recomandat

Oregon’s Breweries

Wine Guru
Articol