Articol

Totul despre vinul cu gheață (și cinci vinuri de căutat)

Deși există multe modalități de a face vinuri dulci, niciuna nu este mai extremă decât vinul cu gheață. De la recoltare până la vinificare, vinul cu gheață - care se face în condiții climatice extrem de reci și din struguri care au înghețat pe viță - provoacă abilitățile viticultorilor (ca să nu mai vorbim de vârful degetelor și de alte extremități). Dar, cu o înghițitură, este ușor de înțeles de ce oamenii se străduiesc să producă acest vin frumos și delicios.

Cum se fabrica

Spre deosebire de vinurile dulci care se bazează pe botrytisul de putregai nobil, vinurile care necesită fortificație sau chiar vinurile în stil passito (care stafidează struguri pentru a concentra zaharuri), vinul cu gheață depinde de iernile reci pentru stilul său. Considerat un tip de vin de recoltare târzie, strugurii rămân pe viță de vie mult timp după scăderea temperaturilor și recolta de struguri pentru vinurile uscate s-a încheiat. Mustul strugurilor îngheță și zaharurile se concentrează. De acolo, strugurii congelați sunt recoltați și aduși în cramă încă înghețați, apoi este o extracție lentă, atentă, pentru a elimina puținul suc de suc dulce care rămâne. Deși câteva vinării ar putea alege crioextracția ca o modalitate de a-și îngheța strugurii, vinul cu gheață adevărat provine din struguri proaspeți care îngheață pe viță de vie. Datorită nivelului ridicat de zahăr, fermentarea poate dura foarte mult - chiar și luni.

Unde este făcut

Datorită rolului major al Mamei Natura în producția de vin cu gheață, majoritatea vinurilor cu gheață sunt produse în regiuni cu vreme rece. Germania are o istorie lungă cu stilul (numit eiswein); se crede că primele exemple au venit din Franconia, Germania la sfârșitul anilor 1700. După ce imigranții germani și-au adus tehnicile de vinificație în noua lume, cramele din America de Nord au devenit epicentrele producției de vin de gheață de calitate. În special, regiunea canadiană a peninsulei Niagara din cadrul VQA Ontario și, într-o măsură mai mică, Valea Okanagan din Columbia Britanică VQA, sunt privite ca lideri ai vinificației pe gheață. De fapt, Asociația Canadian Vintners a marcat cuvântul „Icewine” (spre deosebire de „vin de gheață”). Finger Lakes din New York și Michigan produc, de asemenea, îmbuteliere delicioase. Cu toate acestea, este posibil să găsiți aceste vinuri congelate din struguri în întreaga lume, inclusiv în Japonia.

Amabilitatea The Drinks Business

Tipul strugurilor

Atât strugurii roșii, cât și cei albi sunt folosiți pentru vinul cu gheață. Rieslingul este un favorit tradițional, având în vedere istoria germană a vinului. În Canada și partea de nord-est a SUA, vidal blanc a intrat în vogă ca o varietate care produce vinuri de gheață excepționale. Gewürztraminer, chenin blanc și gruner veltliner, de asemenea, merg bine la această vinificație extremă. Când vine vorba de vinul cu gheață roșie, francul de cabernet este utilizat în mod obișnuit (în special în Canada), cel mai probabil pentru că este unul dintre puținii struguri roșii cultivați în aceste regiuni mai reci.

Arome și împerechere alimentară

La fel ca majoritatea vinurilor cu climă rece, strugurii păstrează o aciditate mare datorită maturării mai lente, ceea ce face ca vinul cu gheață să se distingă cu adevărat de alte vinuri de desert. Strugurii de vin alb dau adesea mai multe note de fructe tropicale, cum ar fi ananasul și mango, în timp ce strugurii roșii oferă arome dulci de fructe de pădure. Deserturile pot fi perechile evidente de alimente, dar vinurile cu gheață funcționează incredibil de bine și cu brânzeturi tari precum Roquefort și cheddar în vârstă, precum și bucătăriile picante, de la creole și cajun la mâncărurile thailandeze și asiatice. Încercați-l în acest sezon de sărbători cu nuci sărate sau un platou de antipasti înainte de cină sau rotunjiți masa servind-o cu fructe coapte sau pocate, pietruși sau crème brûlée.

Amabilitatea lui Forbes | Brian Freedman


Vinuri de încercat

Inniskillin Vidal Blanc Icewine, BC VQA Okanagan Valley

Jackson-Triggs Rezervați Vidal Icewine, Peninsula Niagara

Wagner Vineyards Riesling Ice Wine, Finger Lakes, New York

Peller Estates Seria Signature Cabernet Franc, Niagara

Dr. Slăbiți Riesling Eiswein, Mosel, Germania


- Cunoașteți regiunile viticole din New York -

- Un ghid pentru începători pentru vinul Moscato -


Recomandat